elga50 a scris:
Doamna Laura,
Sunteti in eroare! Imi pare rau sa va spun.
1. Poate ca noul proprietar nici n-a dat pe la asociatie sa stea de vorba cu cineva. La mine in bloc s-au vandut in ultimele 4 luni 5 garsoniere. La niciuna din aceste vanzari nu am vazut noul proprietar la fata decat dupa ce vanzarea se facuse, iar la 2 din ele nici acum n-au venit sa se prezinte, desi le-am trimis vorba prin fostul proprietar.
-------------------------
Si in niciun caz nu este treaba mea ca administrator sa pastoresc contractele de vanzare-cumparare din bloc, sa am eu grija declararii indecsilor de apa in locul noului proprietar.
-----------------
Pana la urma, Administratorul nu are absolut nicio obligatie ? Are datoria doar de a sta pe scaun si a decide orice de acolo, fara a se deplasa mai ales cand se face un transfer de proprietate ?
Ce inseamna un Administrator, ce atributii are ? Spun asta pentru ca vad ca dupa cum spuneti, un Administrator n-ar trebui sa aiba atributii in gestionarea unor situatii de genul celei expuse aici de cel care a deschis topicul.
Atributiile acestuia implica si clarificarea situatiei instalatiilor cand se face un transfer de proprietate, deci trebuia cel putin sa atentioneze partile ca nu trebuie sa existe nicio datorie materiala, la fel, sa fie toate contoarele citite si consemnate undeva, altfel nu da aprobarea de transfer de proprietate !
Proprietarii nu trebuie indusi in eroare, ci informati, mai ales despre atributiile celor care conduc o Asociatie, pentru ca acolo e vorba de bani multi de gestionat, de situatii care pot provoca mari probleme unor proprietari nevinovati.
Sunt stabilite atribuţii specifice de gestionar pentru administratorul asociaţiei de proprietari, prevăzându-se, între altele, că acesta "răspunde de buna funcţionare şi integritatea părţilor şi instalaţiilor de folosinţă comună din clădire, de mijloacele materiale ale asociaţiei", "asigură întocmirea listelor lunare de plată şi încasarea cotelor de contribuţie la cheltuielile comune", "se îngrijeşte de efectuarea cheltuielilor strict necesare activităţii asociaţiei", "asigură întocmirea şi păstrarea evidenţelor asociaţiei".
Or, în raport cu aceste vădite atribuţii de gestionar ale administratorului asociaţiei de proprietari sau de locatari, prevăzute în actele normative menţionate, este evident că această persoană are calitatea de "funcţionar" în sensul prevederilor art. 147 alin. 2 din Codul Penal (vechi), potrivit cărora prin funcţionar se înţelege şi orice salariat care exercită o însărcinare în serviciul unei alte unităţi decât cele de interes public.
Conform Normelor de aplicare a Legii 230/2007:
Art. 22. - (1) Activitatea de administrare a condominiului include activităţi de administrare tehnică, de contabilitate şi casierie.
(2) Asociaţia de proprietari angajează persoane fizice atestate pentru funcţia de administrator sau încheie contracte cu persoane juridice specializate şi autorizate pentru realizarea, respectiv furnizarea serviciilor necesare administrării, întreţinerii, investiţiilor şi reparaţiilor asupra proprietăţii comune.
(3) Pentru a fi autorizate de către autorităţile administraţiei publice locale pentru activitatea de administrare, persoanele juridice specializate trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
a) să aibă ca obiect de activitate numai domeniul asociaţiilor de proprietari ori ca activitate principală administrarea imobilelor pe bază de tarife sau contract;
b) să aibă angajate persoane atestate în condiţiile prezentelor norme metodologice;
c) să dovedească că au bonitate financiară.
(4) Administratorii trebuie să prezinte garanţii morale, materiale şi profesionale acceptate de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari a clădirii pe care urmează să o administreze.
(5) Administratorul asigură managementul de proprietate al condominiului prin:
a) prestarea serviciilor conform atribuţiilor, obligaţiilor şi responsabilităţilor atribuite de comitetul executiv, în condiţiile legislaţiei în vigoare;
b) gestionarea bunurilor materiale şi a fondurilor băneşti, dacă nu are angajat un casier;
c) efectuarea formalităţilor necesare în angajarea contractelor cu furnizorii/prestatorii de servicii pentru exploatarea şi întreţinerea clădirii, derularea şi urmărirea realizării acestor contracte;
d) asigurarea cunoaşterii şi respectării regulilor cu privire la proprietatea comună;
e) gestionarea modului de îndeplinire a obligaţiilor cetăţeneşti ce revin proprietarilor în raport cu autorităţile publice. Obligaţiile cetăţeneşti sunt cele stabilite, potrivit legii, de adunarea generală;
f) îndeplinirea oricăror alte obligaţii expres prevăzute de lege, precum şi a celor stabilite prin contractul încheiat cu asociaţia de proprietari.
Mai ales alin.5 a) si d) sunt clare în sensul asta.
Vina principala este a proprietarului, dar o mare parte din vina apartine Administratorului, care e plătit măcar sa faca un minim efort - sa discute înainte de vânzarea unui apartament, orice problema, orice amănunt care s-ar putea ivi ulterior vanzarii unui apartament, iar daca partile nu se conformează pentru a clarifica toate aspectele, sa nu dea aprobare pentru transferarea tuturor obligatiilor noului proprietar.
Eu cred ca totusi ar putea sa dea în judecata Administratia cel putin pentru Neglijenta in Serviciu, pentru ca alta încadrare juridica nu vad - poate stiu altii alt motiv de a acuza de ceva pe cei care conduc Asociatia celui care a deschis topicul.