avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda rutiera, posibilitate de anulare, posibil abuz ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda rutiera, posibilitate de anulare, posibil abuz din partea agentilor

Buna ziua! Astazi am fost oprit in trafic de un logan al politiei rutiere . Agentul a venit la mine fara sa fie cu toata uniforma ( fara cascheta) spunând un nume pe care nu l-am inteles, si mi-a zis ca am avut 86 km /h in localitate si voi fi sanctionat cu 600 si ceva de lei. M-am legitimat apoi am cerut sa se legitimeze si sa-mi arate înregistrarea cu viteza mea, si celelalte, buletinul metrologic al aparatului plus atestatul dumnealui pt utilizare. Apoi a venit cel de-al doilea agent si m-a intrebat care sunt obiectiile mele fara sa se legitimeze. Le-am cerut legitimarea dansilor si mi-au zis : "esti cumva superiorul meu?" si nu a vrut sa-mi dea nimic sa semnez si ca sanctiunea o primesc prin posta. Ce e de facut? Mi se pare un abuz.
Cel mai recent răspuns: valyyc , utilizator 16:50, 9 August 2021
tot ce pot aduce in favoarea mea sunt 2 martori
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Considerați și că viteza de 86 km/h cu care se presupune că ați fost surprins circulând în localitate a fost influențată de lipsa șepcii agentului constatator?
Insistați asupra faptului că polițiștii nu s-au legitimat! Dacă aveau insigna în piept, nici nu erau obligați să se legitimeze, conform art. 41 din Legea 218/2002.
I-ați solicitat polițistului ”înregistrarea cu viteza mea, si celelalte, buletinul metrologic al aparatului plus atestatul dumnealui pt utilizare”
Astfel de documente au caracter intern, iar verificarea lor se face de şeful ierarhic al poliţistului. Și oricum nu au nicio tangență cu excesul de viteză.
Certificatul de verificare metrologică se poate solicita doar de instanţa de judecată în cazul în care contravenientul formulează contestaţie împotriva procesului verbal, iar acest document se trimite în copie instanţei, în niciun caz conducătorului auto sancţionat.
Înregistrarea video de asemenea, se poate solicita doar de Instanţa de Judecată în cazul în care contravenientul formulează contestaţie împotriva procesului-verbal.
PS: Dacă veți depune plângere împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției să nu scrieți că va oprit ”un logal al poliției rutiere”, cum ați scris aici ci eventual ”un agent de poliție ce se afla în mers/în staționare, într-un logan inscripționat...etc”
Ultima modificare: Luni, 31 August 2015
catalin27smb, utilizator
In plangere puteti sa mentionati ca agentul nu avea toata uniforma la el (lipsa cascheta) cand v-a oprit si ca apreciati sub 80 km, motiv pentru care considerati oprirea nejustificata.
Lipsa caschetei si a refuzului legitimarii de catre cei doi agenti de politie poate conduce si la concluzia ca de fapt nu era agenti iar loganul fusese inscriptionat ilegal de catre cei doi care stateau probabil la o spaga.
De asemenea mentionati cei doi martori cu nume si adresa pentru a fi citati.
Mesajul scris deasupra este ironic sau este serios?
În primul rând limita de viteză în localitate este de 50 km/h, nu 80 km/h! În al doilea rând polițiștii pot opri în trafic autovehicule și pentru verificarea deţinerii de către conducătorii vehiculelor a documentelor prevăzute de lege, conform art. 182 alin 1 din OUG 195/2002 sau atunci când sunt organizate acțiuni punctuale, de exemplu pentru combaterea consumului de alcool la volan.
Lipsa caschetei și refuzul legitimării poate duce la concluzia că cei doi de fapt nu erau agenți iar Loganul era de fapt inscripționat de către cei doi . . . halucinant! Cei doi ”falși agenți” ce au reuși să-și procure echipament, mașină inscripționată, numere de înmatriculare, nu au mai găsit și două caschete și deși erau falși și puși pe șpagă totuși nu i-au cerut conducătorului auto șpagă ci i-au dat amendă, întocmind un proces-verbal, procese-verbale aveau!
Martorii ar putea spune în instanță că se uitau în kilometraj și au observat că indicatorul indica o viteză mică, cât mai mică!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Motivele pe care le invoca conducatorii auto pentru contestarea unui proces verbal sunt in multe cazuri halucinante iar in unele chiar foarte hazlii, asa cum este cazul de fata!
Lipsa caschetei reprezinta intradevar un motiv intemeiat de anulare a procesului verbal in conditiile in care conducatorul auto sustine ca avea sub 80 si in mod sigur avea sub 50!
Ma gandesc ca pot fi gasite o groaza de astfel motive care pot fi prezentate in instanta, agentul avea pantofii prafuiti, nu avea curea, pantalonii nu erau calcati, masina politiei nu avea roata de rezerva, etcaetera.

Multi sunt nemultumiti ca politistii nu le prezinta o carte de vizita ptr a le retine numele si a-i pune pe pomelnic cand merg la biserica!!

In majoritatea cazurilor conducatorii auto sunt stresati de oprirea in trafic (chiar daca nu au incalcat vreo regula de circulatie si sunt cu toate actele in regula) si nu retin numele agentilor de politie cand acestia se prezinta chiar daca o fac silabisind numele.

"A ge nt Poo pess cu, va rog sa pre zen taaa ti ac tee le laaa con trol!"
Majoritatea aud doar ultima parte si pana isi gasesc actele se gandesc ce au facut in ultimii 200 de metri.
Oricum numele agentului va fi inscris in procesul verbal daca va fi cazul as ca retinerea numelui nu este o prioritate ci regula de circulatie incalcata (daca este cazul).

Alte discuții în legătură

Amplasare radare pe diverse masini OROSZ ANDREI OROSZ ANDREI pot fi amplasate radare pe alte masini decat cele cunoscute traditionale ale politiei? (vezi toată discuția)
Amplasare radare alimog alimog Buna ziua, as dori sa contest un proces verbal pentru o amenda de viteza pentru ca au fost cateva lucruri cred eu neinregula: 1. agentul de politie m-a ... (vezi toată discuția)
Reținere permis radar neinscriptionat Bebe199 Bebe199 Azi dimineață in raza unei comune conduceam auto categ b, aflându-ma in spatele unui logan care circula cu o viteză regulamentara m-am înscris în ... (vezi toată discuția)