avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sfaturi solutionare partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sfaturi solutionare partaj

De curand am divortat (copilul a ramas in custodia mea) si urmeaza sa trec printr-un proces de partaj pentru a-mi recupera bunurile cumparate din veniturile proprii.

Va rog mult de tot sa ma ajutati cu un sfat!

Bunurile dobandite dupa casatorie sunt:

1. Un apartament achizitionat cu 30% credit de nevoi personale facut pe numele meu si doar pe veniturile mele, dar el e codebitor ca sot si 70% bani proveniti din vanzarea unui alt apartament de-al meu proprietate personala, dinainte de casatorie. Banii au fost platiti prin transfer bancar exact din contul in care am primit banii pentru apartamentul meu si am ordinul de plata, conturile au fost mentionate si in contractul de vanzare cumparare.

Pentru creditul de nevoi personale e pusa ipoteca pe casa parintilor fostului sot. Initial a fost pe apartamentul meu dinainte de casatorie, dar am mutat-o pentru a putea vinde apartamentul.

2. Bunuri din acest apartament au fost cumparate cu diferenta de bani ramasa din vanzarea apartamentului meu. Aceste sume s-au cheltuit cach.

3. O masina achizitionata cu avans 20% inainte de casatorie si credit 80% pe numele meu, masina ale carei rate s-au achitat integral dupa casatorie.

In cei 2 ani jumatate de casatorie, eu am obtinut venituri salariale substantiale, iar fostul sotul a avut o firma, este asociat unic, nu a fost angajat, iar profitul in aceasta perioada a fost de 11500 ron. Toate cheltuielile casei au fost suportate de catre mine. Este posibil ca anumite bunuri achizitionate in casa sa le fi cumparat pe firma, pentru a deduce cheltuielile, dar ele au fost achizitionate din banii ramasi de pe apartamentul meu.

Vrea sa-i mut ipoteca si apoi spune ca va semna tranzactie prin care eu sa raman cu casa, iar el cu masina, apoi pt bunuri sa facem partaj. De asemenea, considera ca i se cuvin si bunuri din casa desi el nu a contribuit cu 1 leu la cheltuielile comune pe perioada casatoriei.

Imi este teama ca ii voi scoate ipoteca, nu va pleca din casa, va trebui sa introduc partaj, sa contest cota lui de 50%, tot eu sa platesc aceste cheltuieli si el sa ma plimbe ani de zile in partaj.

Data fiind situatia, in urma unui partaj la ce ar avea dreptul fostul meu sot? Se va tine cont de diferentele dintre venituri si banii primiti de mine pe apartamentul meu proprietate personala?

Ce ma sfatuiti sa fac pentru a-mi recupera bunurile cu cheltuieli minime si a nu fi nevoita sa fac un credit suplimentar pentru costurile implicate de un partaj?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 20:59, 19 Iulie 2009
Daca tatal nu este de acord cu partajul, o sa aveti nevoie de un avocat.
in principiu partajul se paote realiza si pe cale amiabila, prin semnarea unei tranzactii in fata instantei de judecata .
asta daca partile se inteleg cu privire la masa partajabila .
in caz contrar, procesul de partaj poate dura o perioada mai lunga .
este un proces destul de greu si de durata , de aceea va recomand sa apelati la un avocat din orasul dvs .
taxa de timbru este in cuantum de 3% din valoarea masei partajabile .
Cam cat poate dura ...am inteles ca si 6 luni de zile chiar....parintii mei nu se inteleg sub nici o forma si nici nu vor sa se intalneasca, am incercat sa rezolvam pe cale amiabila cu tatl meu dar nu se poate , se pare ca partajul e singura cale din pacate. Va multumesc
Poate sa dureze chiar si ani de zile, nu doar luni. Oricum, nimeni nu poate sa fie obligat sa stea in indiviziune. Iar instanta de judecata va analiza cazul respectiv si se va pronunta.
Chiar daca tatal nu doreste partajarea, va trebui sa respecte hotararea pronuntata de instanta.
Buna ziua.As avea nevoie de un sfat specializat.In 2004 am divortat de fostul meu sot.Inaintea divortului,am facut o cerere de credit imobiliar pt achizitionarea unei locuinte pt a avea unde sa stau impreuna cu fiul meu dupa divort.Mi-a fost acordat creditul,pe numele meu,fostul meu sot fiind trecut doar ca garant.Ratele in acesti 5 ani le-am achitat doar eu.Actiuneade divort a fost dechisa pe 26 iulie 2004 si definitivata pe 30 septembrie acelasi an,iar banii pt locuinta i-am primit pe 06.08.2004,inainte de pronuntarea sentintei.In contractul de cumparare,apare si fostul meu sot si normal in urma divortului ar fi trebuit sa se faca un partaj,dar nu am facut asa ceva deoarece nu voiam sa am probleme la banca si sa nu pot achizitiona locuinta.In acest moment,daca am face partajul pe aceasta locuinta(desi inca mai am de achitat rate pana in 2019),ce drepturi ar avea fostul meu sot?Mentionez ca a dat o declaratie la notar ca in cazul unui partaj,renunta la partea lui in favoarea mea,dar intre timp s-a recasatorit si actuala lui sotie insista pt jumate apartamentul in care locuiesc.

Alte discuții în legătură

Partaj emp2010 emp2010 Buna seara, Am terminat un procesul de divort inceput in nov.2010, si urmeaza sa deschid procesul de partaj. Dinaintea casatoriei, respectiv 1997, am un ... (vezi toată discuția)
Refuz plata rata credit dupa divort robertn90 robertn90 Buna ziua. Ma confrunt cu urmatoarea speta: In urma cu cativa ani am luat un credit in numele meu. O parte din bani i-am folosit in scop personal, o ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa divort jovana jovana Buna ziua, va rog sa ma lamuriti: impreuna cu fostul sot am achizitionat un apartament platind un avans de 9200euro, restul fiind credit. La credit fostul ... (vezi toată discuția)