avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de colaborare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de colaborare

Buna seara,
Daca am contract de colaborare cu o firma salariul de pe acest contract este trecut in cartea de munca? Mi se asigura plata la casele de asigurari de sanatate si la casa de pensii? Pot sa fac un imprumut bancar daca lucrez cu contract de colaborare? Sper ca imi veti putea raspunde. Va multumesc anticipat! Eric
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 21:56, 16 Iulie 2009
eric2 a scris:
Daca am contract de colaborare cu o firma salariul de pe acest contract este trecut in cartea de munca?

În carnetul de muncă sunt menţionate numai activităţile desfăşurate în baza unui contract individual de muncă. Contractele de colaborare ale PFA nu se înregistrează nici la ITM, nici în carnetul de muncă. Activitatea ca PFA nu e considerată legal muncă, ci mai degrabă o prestaţie comercială.
Mi se asigura plata la casele de asigurari de sanatate si la casa de pensii?

Nu vi se asigură nimic. Un salariat (cel care are contract individual de muncă) este asigurat automat la fondurile sociale (pensii, sănătate etc.), iar plata contribuţiilor se face de angajator. Fiind PFA, puteţi să încheiaţi contract cu casa de asigurări de pensie/sănătate şi să plătiţi contribuţiile personal.
Pot sa fac un imprumut bancar daca lucrez cu contract de colaborare?

Probabil că da, însă e posibil ca anumite bănci să ia în calcul şi criterii precum vechimea ca PFA, venitul realizat/estimat, domeniul de activitate etc. - diferă de la caz la caz. Ca PFA, am avut ceva dificultăţi la o bancă acum vreo doi ani - nu aveau formular de adeverinţă de venit pentru PFA, ci doar pentru salariaţi...
Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2009
klewos, utilizator
Mai intai trebuie sa ne clarifice dl Eric2 ce tip de contract are...
1. fie este PFA autorizat si are contract de prestari servicii cu scoala la care factureaza, plateste 16% impozitul la stat si contr de sanatate de 5,5%;
2. fie este PF si are un contract civil de prestari servicii incheiat in baza Codului Civil (presteaza o munca) si Codului Fiscal (in care scoala, beneficiarul retine si plateste impozitul total sau partial aferente veniturilor obtinute).
3. mai poate fi si Contract de munca dar din descriere nu reiese ca ar fi vorba de acest tip de contract.
Unele banci recunosc veniturile din prime 2 tipuri de contract, dar nu stiu in situatia in care e piata cum se mai intampla?
Da sunt pfa...contractul curpinde 20 de ore ca profesor la o scoala particulara.

Bănuiesc că asta înlătură dubiul...

1. fie este PFA autorizat si are contract de prestari servicii cu scoala la care factureaza, plateste 16% impozitul la stat si contr de sanatate de 5,5%;

"PFA autorizat"?! Despre ce vorbim?
PFA = persoană fizică autorizată. "PFA autorizat" e deja prea mult. :D
2. fie este PF si are un contract civil de prestari servicii incheiat in baza Codului Civil (presteaza o munca) si Codului Fiscal (in care scoala, beneficiarul retine si plateste impozitul total sau partial aferente veniturilor obtinute).

Este "PF" şi, har Domnului, pentru asta nu are nevoie de nicio autorizare (încă!) :)
V-aş fi extrem, extrem de recunoscător pentru iluminare dacă aţi putea să ne lămuriţi care e diferenţa între contractul pomenit, încheiat în baza Codului civil, şi munca fără forme legale (îndeobşte cunoscută şi sub denumirea de "muncă la negru"). Dacă aţi folosi şi nişte temeiuri juridice, nu doar păreri proprii, ar fi deja minunat.
Eu sunt persoana fizica autorizata si totusi am fost nevoita la un moment data sa inchei un astfel de contract de servicii pe persoana fizica. Diferenta a constat in faptul ca acest contract l-am inregistrat la ANAF si am platit 16 % impozit din incasarile conform acelui contract. Diferenta fata de munca la negru: Stiam de la inceput ca nu sunt angajat, etc

Un contract pe PFA nu se mai duce la ANAF, se taie factura pe banii aia si platesc impozit la profit nu la venit. Pe PFA am fost la pensii si am inceput sa cotizez acolo ca sa mearga vechimea, puteam sa ma angajez efectiv si sa platesc toate darile conform unui salariat dar era prea scump asa ca am ales sa platesc asigurari medicale si pensie.
Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2009
ContSters96141, utilizator
Am pornit de la problema dlui Eric2 si am ajuns sa discutam altceva.
Oricum, am accentuat "autorizat" pentru a intelege ca PFA este o PF cu autorizatie de functionare (CUI).
Diferenta intre cele 2 tipuri de contracte, asa cum spune si lord_lesy, este ca in cazul CONTRACTULUI CIVIL DE PRESTARI SERVICII, prestatorul este PF, nu exista nici o relatie sef-subordonat, poate avea caracter ocazional si poate fi incheiat pe o perioada determinata, de exp 6 luni de zile; la cererea beneficiarului prestatorul daca este disponibil poate presta un serviciu.
Intr-adevar unii considera ca acest tip de colaborare ascunde munca la negru dar depinde de TIPUL MUNCII si RELATIA CU PF.

Alte discuții în legătură

Contract de prestari servicii sau contract civil vali7111 vali7111 Buna ziua. Care este difereta intre un contract de prestari servicii si un contract civil Aceste contracte se incheie intre o persoana fizica (nu PFA) si o ... (vezi toată discuția)
Contracte de munca primo margareta primo margareta Care este diferenta intre : - Contract de prestari servicii, incheiat de P.F.A.; - conventie civila; - contract de colaborare? Pentru primul tip de ... (vezi toată discuția)
Contract servicii persoana fizica gaby76 gaby76 Buna ziua Ma intereseaza care este modalitatea prin care o firma poate plati o [b]persoana fizica [/b]pentru un serviciu prestat timp de 1 saptamana, in ... (vezi toată discuția)