Buna ziua,
o cunostinta de mea are o f mare problema. A primit un chirias, nu a intocmit niciun contract, ultima oara chiriasul a platit chiria in ianuarie in avans pt 2 luni.Deci din aprilie si pana acum nu a mai platit nimic, nu a platit nici curentul, vroiau astia de la Electrica sa taie lumina, a renuntat la telecablu, a schimbat yala (desi proprietarul nu l-a deranjat niciodata).
Culmea, din apriolie proprietartul nu s-a interesat de chirie , chiriasul mai intarziind maxim om luna cu plata chiriei. De doua saptamani insa, proprietaruil a vazut ca la asociatiae e de platit 30 milioane si asoc i-a pus in vedere sa plateasca altfel il da in judecata. Deci chiriasul nu a mai platit din vara trecuta nimic!
De doua saptamanai il cauta pe chirias la munca si nu e de gasit, ba e plecat pe teren etc. Oameni buni, tipul este politist!! Sa innebunesti de situatia asta nu altceva. Proprietarul s0a sud la usa, i-a l;asat scrisori, si la usa si in posta sa-l sune etc. Nimic!
A fost in audienta la seful lui, la comandant, ala a sfatuit-o sa nu sparga usa pt ca ar putea-o da in judecata. La fel a fost la avocat, avocatul a zis cam la fel (cica a ramas ca se mai gandeste la o solutie).
Vedeti voi, proprietyarul ar putea actiona in forta, dar daca iese scandal mare si se trezeste cu amenda pt ca nu a facut contract la AF. Nici macar nu a facut contract de mana.
V-as fi recunoscator pt un sfat cat de mic. Multumesc!
Si notificarea asta cum trebuie facuta? Practic omul vine acasa in toiul noptii, nu e de gasit niciodata.
Si daca il da in judecata si omul face reclamatie ca n-a existat contract, proprietarul e pasibil sa primeasca amenda 4-5000 RON. Mai mult ca sigur proprietarul ar fi multumit sa-l vada pe chirias afara din casa cat mai rpd, deja slabe sperante ca se mai pot recupera banii.
@domnul Cazacioc, comandatul ar fi spus ca o sa discute cu el bla bla.
@avokitten, daca se depune plangere (e vorba de actionare in instanta?) nu e posibil sa treaca inca alte cateva luni? Ma intereseaza daca in absenta vreunui contract, chiriasul are un drept oricat de mic acolo. Vad ca unii ma sfatuiesc sa nu actionez in forta pt ca ar putea depune el plangere ca i s-au furat lucruri etc.
Si daca proprietarul depune plangere impotriva chiriasului, ce sanse sunt sa primeraca amenda pt evaziune? Cine se auto-sesizeaza in astfel de cazuri pt a da amenda?
Stimate Domn,
De-a lungul timpului, am aparat atat oameni aflati in situatia prietenului Dvs., cat si in situatia "chiriasului" acestuia.
Pot sa va spun ca un proces de evacuare il veti castiga, pentru ca politistul nu are tilu legal de a locui acolo. Puteti deasemenea sa il obligati la plata contravalorii lipsei de folosinta a apartentului. Procesul va dura 1-2 ani, cu apel si recurs, vreo 3, daca nu intervine vreo casare, apoi cu punerea in executare si contestatii dupa contestatii la evacuare, se poate ajunge si la 8 ani (caz real in care Cabinetul nostru a aparat "chiriasul").
Pentru ca Dvs sunteti de partea cealalta a baricadei, subscriu la sfatul colegei mele de breasla de mai sus, Dna Av. Ileana.
Faceti in felul urmator: luni dimineata mergeti sa cumparati o usa noua, apoi rugati un prieten sa urmareasca cand pleaca "chiriasul" din apartament. Mai luati cu Dvs. alti 5-6 prieteni. Spargeti usa. Faceti proces verbal de inventar pentru toate lucrurile din casa care apartin politistului. Procesul verbal sa fie semnat ca martori de toti prietenii Dvs. Montati noua usa. Scoateti lucrurile pe hol si sunati-l pe politist sa vina sa le ia. Cand vine, prietenii Dvs. sa fie tot acolo. Daca politistul vine cu scandal, chemati politia.
Nu incalcati nicio lege daca va schimbati usa la propriul apartament. In 2 ore ati rezolvat problema definitiv. Altfel, veti ajunge peste cativa ani de proces sa nu mai aveti din ce casa sa il evacuati, pentru ca intre timp o s-o pierdeti din cauza datoriilor la intretinere.
CU stima,
Av. Niculescu-Gorpin
Eu nu cred ca ajunge la amenda sau dosar cu evaziune .Cate cazuri de amarati care inchiriaza asa si nu declara la fisc, nu sunt in tara asta? Sunt multe.Nu cred ca cineva ar face o campanie pe o situatie de acest gen
Actiunea in Evacuare presupune de regula o procedura rapida. E cea mai buna solutie.
M-am uitat la infractiunea de violare de domiciliu art.192 din CP si acolo textul spune asa:"patrunderea fara drept, in orice mod intr-o locuinta, incapere.......fara consimtamantul persoanei care le foloseste ......... se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 4 ani.
Daca fapta e comisa de o persoana inarmata, de doua sau mai multe persoane impreuna........pedeapsa este inchisoarea 3-10 ani
In speta in discutie nu poate fi vorba de o patrundere in forta deoarece am fi in situatia unei violari de domicliu, pentru ca legea nu precizeaza daca folosinta este legala sau ilegala .
dl avocat Niculescu-Gorpin, si eu cred acelasi lucru, alta solutie nu vad. Poate o eventuala notificare inainte.
@dl Cazacioc, sper ca va referiti la infractiunea de violare de domiciliu ca incriminandu-l pe chirias . Dupa ce se pune yala noua deja el intra la violare de domiciliu daca incearca sa intre
Desi, dupa cele scrise de ralu21 n-ar mai fi multe de scris, ma incumet...
Nu exista un contract scris... Bun: chiriasul a intrat acolo cu bunavointa proprietarului si singura conditie a fost sa stea acolo si sa plateasca intretinere (nu s-a perceput chirie). Cum dovedeste chiriasul ca nu a fost asa intelegerea? Pt ca n-a platit intretinerea proprietarul se vede obligat sa il evacueze deoarece vrea sa inchirieze, sa poata plati restantele... Cuvantul chiriasului impotriva cuvantului proprietarului.
Acceptand sa plateasca o chirie si sa nu aiba contract de inchiriere (deci si fara viza de resedinta) nu e tocmai ceea ce ar trebui sa faca un politai...
Daca proprietarul are nervi tari poate incepe o ”campanie de publicitate negativa” pt toleratul-politist care e platit sa aplice legea si, prin puterea exemplului, indeamna la incalcarea acesteia...
Nimeni nu il poate impiedica pe proprietar sa scrie un contract de inchiriere – in 3 exemplare – si sa umble dupa politai sa i-l semneze. Cu acest contract merge si in audienta la comandant si ii spune ca trebuie sa i se semneze contractul pt ca trebuie sa il depuna la Finante si nu poate fara semnatura chiriasului, iar chiriasul trebuie sa isi treaca in C.I. resedinta... Refuzul semnarii contractului poate fi motiv de... schimbat usa...
Poate fi facuta si o cerere scrisa in acest sens – sa fie si o hartie care dovedeste ca proprietarul vrea sa fie in legalitate...