Buna seara!
In urma cu putin timp am venit in vizita in Romania la neamuri, cu masina personala, inmatriculata in Grecia.
Astazi am fost oprit in trafic de un echipaj al politiei rutiere, amendat si aplicata retinerea certificatului de inmatriculare pe motiv ca pe masina exista, pe geamurile laterale fata, instalata folie de culoare inchisa.
Masina este inmatriculata in stat membru UE. Foliile instalate sunt 100% legale si omologate in Grecia. Toate actele sunt la zi, starea tehnica este impecabila.
Totusi agentul a ales sa-mi aplice 9 puncte-amenda (945RON) si retinerea certificatului de inmatriculare.
Decizia o vad absurda si imi permit sa zic chiar abuziva.
Conventia de la Geneva si directivele Europene valoreaza exact "zero".
Amenda se plateste 50% in 48 de ore. De certificat nu am asa mare nevoie. Fiind legale foliile in Grecia, o sa le explic ce s-a intamplat si-mi elibereaza altul nou. Asta avand in minte ca nu am incalcat nici o lege la greci.
Din pacate nu pot face contestatie, timpul fiind scurt si trebuie sa ma intorc. Nici nu m-as putea intoarce in tara cand se va fi dat o rezolutie in cazul inceperii unui proces de contestare.
Ce pot rezolva si ce se face intr-o situatie asemanatoare? Nu ar strica sa recuperez certificatul de inmatriculare, sa scap de niste drumuri in plus.
Nu sunt de acord sa dau foliile jos, ele fiind legale in Grecia.
Daca o masina nu e conforma cu legislatia unei tari de ce nu e oprita la vama??? De ce nu e intoarsa inapoi direct acolo la vama? De ce e lasata sa intre in tara?
raspuns: ca sa poata fi subiect de abuz si incasat amenzi pentru buget ! exact de asta !
Cu siguranta ca v-ati judeca la instantele Europene si ati si castiga, numai ca tot contribuabilul roman va plati sub forma de taxe si impozite. Niciodata nu vor plati direct din buzunar care comit abuzul... asa e legislatia la noi.
In Romania, geamurile laterale faţă trebuie sa aibe o transparenţă de cel puţin 70 %, adica trebuie sa fie aproape transparente. Din fabrica ela au deja o tenta verzuie.
Daca geamurile dumneavoastra aveau o transparenta mai mica de atat datorita foliilor, sau daca domnului politist i s-o fi parut ca sunt prea negre, atunci de aceea v-a sanctionat.
Chiar si asa putea sa va puna sa vi le dati jos ca nu era mare suparare, dar cred ca a facut putin exces de zel. Cel mai probabil v-a vazut cu numere straine, vorbitor de limba romana si a vrut sa va invete o "lectie".
Legislatia europeana nu este chiar armonizata in toata tarile. Spre exemplu in Finlanda, era (poate mai este?!) o lege care spunea ca un rezident nu poate conduce o masina cu numere straine decat daca se afla in ea si proprietarul masinii respective.
daca aveti certificatul de omologare a foliei iar atelierul care a instalat folia a lipit pe fiecare geam cu folie eticheta de omologare atunci politistul roman a comis un abuz. conform acordurilor in care Romania este parte organismele oficiale (RAR si KTEO incluse) isi recunosc reciproc capacitatea. Deci, omologarile facuta de KTEO sunt recunoscute automat de catre RAR si invers iar politia trebuie sa cunoasca si recunoasca aceste specificatii. daca politistul nu le cunoaste trebuie sa se informeze inainte de a aplica legea. este obligatia sa sa fie la curent cu nórmele si legile. este meseria sa, cunoasterea si aplicarea corecta a normativelor, legilor si acordurilor
Salutare,
Cazul prezentat nu este o directiva europeana.
Cred ca de aici pleca concluzia.
Hai sa vedem urmatoarele 2 situatii:
1. Limita UE pt statiile CB a fost stabilita la 4W emisie. Obligatorie pt toate tarile.
2. Folosirea detectoarelor de radar. In UE sunt doar 2 tari care permit folosirea aceastor dispozitive: Romania + ???
In restul tarilor sunt interzise, iar daca esti prins te amendeaza cf legislatiei locale.
Cred ca acest caz, al foliei pe geam, se incadreaza in situatia 2.
Folii auto
livium2015
recent am fost amendat si mi s-a retinut talonul pentru ca am folii pe geamurile laterale din fata omologate sa si celelalte din spate, dar politistului i s-au ... (vezi toată discuția)