avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 730 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Somatie plata insotita de titlu executoriu
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Somatie plata insotita de titlu executoriu

Buna ziua,

Impreuna cu sotul meu suntem asociati intr-o societate (microintreprindere ) si angajati cu carte de munca .
Din vara anului trecut nu am mai putut plati impozitele pe salarii , cas , cass ( tot ce tine de saobligatii pt angajat )
Am primit somatie si titlu executoriu . Ce se poate face daca nu avem bani sa platim momentan ?
Am aflat ca a aparut o lege care permite firmelor ce nu aveau obligatii restante de plata la 30 sept 2008tsa amane acea plata datoriilor cu 6 luni ( noi depuneam declaratiile la 3 luni , iar cea din octombrie includea obligatiile de plata pe lunile iulie /august/septembrie - care nu au fost platite - practic la 30 sept 2008 nu aveam obligatii restante conform declaratiilor
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iulie 2009
Iael, utilizator
Cel mai recent răspuns: luminela , utilizator 21:16, 8 August 2009
buna ziua,

nu stiu daca scriu unde trebuie dar poate ma ajuta cineva.
Suntem o Asociatie familiala cu doi asociati. In oct 2008, celalalt asociat a fost internat in spital.Atunci s-a descoperit ca asociatia nu a platit CASS-ul ( nu stiam de ordinul 617/2007). Am fost la Casa Judeteana Asigurari de Sanatate Harghita si o doamna de acolo ne-a conumicat ca pt a-s scoate din spital tb sa platim suna de 2248 Ron. S-a achitat si imediat a aparut somatie cu titlu executoriu si pentru celalalt asociat pt suma de 3733 Ron. s-a platit o parte si apoi pe 22 aprilie a venit alta somatie + titlu executoriu. In termenul de 15 zile s-a achitat suma. Acum am aflat ca "doamna " de la Casa de asigurari a calculat suma incepand cu 2003 dar ordinul de mai sus intra in vigoare incepand cu 2007. Cum putem recupera suma platita in plus din cauza unei doamne care nu cunoaste legiile?

multumesc frumos
@ biancamica
Mai intai cereti in scris explicatii cu privire la modalitatea de calcul si in ce baza s-au calculat sumele respective. Apoi puteti actiona in instanta pentru recuperarea sumelor nedatorate.
@luminela
Cand nu se specifica expres faptul ca un termen este pentru 15 zile lucratoare, atunci acel termen curge pe zile calendaristice.
Ultima modificare: Vineri, 7 August 2009
adelaida_07, utilizator
luminela a scris:

Buna ziua,

am primit si eu o somatie de plata + titlu executoriu. Vreau sa stiu 15 zile se refera la cele calendaristice sau cele de lucru?

Art. 68 din Codul de procedura fiscala: Termenele de orice fel (...) daca legea fiscala nu dispune altfel, se calculeaza potrivit dispozitiilor din Codul de procedura civila.

Asta inseamna ca nu se calculeaza nici pe zile calendaristice, nici pe zile lucratoare. Modalitatea de calcul civila este ca nu se socoteste ziua in care incepe sa curga termenul (ziua in care ati primit somatia) si nici ziua in care se termina numararea celor 15 zile. Modalitatea este denumita "pe zile libere". Ca exemplu de calcul, daca primiti o somatie pe 05 august 2009, incepeti sa numarati 15 zile din data de 06 august 2009, ziua de 06 august fiind prima din cele 15 ale termenului. A 15-a zi este 20 august 2009, zi in care se termina numaratoarea si nu se socoteste, asa incat termenul de 15 zile calculat pentru o somatie primita pe 06 august 2009 expira in data de 21 august 2009 (pe 21 august 2009 sunteti in termen, in ultima lui zi).
Daca somatia era primita pe 07 august 2009, numararea celor 15 zile ale termenului incepea cu data de 08 august, iar a 15 zi a termenului devine 22 august 2009, o zi de sambata. Pentru ca termenul se termina de numarat intr-o zi nelucratoare, termenul se prelungeste pana la sfarsitul primei zile de lucru ce ii urmeaza, adica pana la sfarsitul zilei de luni, 24 august 2009.
Ultima modificare: Vineri, 7 August 2009
Gabriel Stelea, Avocat
Multumesc tuturor pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu executoriu fara nicio instiintare prealabila???? adria_bd adria_bd Buna ziua, As dori un sfat in urmatoarea chestiune: pe 6.01.2010 am primit un plic recomandat de la Administratia Finantelor Publice Brasov, in interior se ... (vezi toată discuția)
Somatie executare silita intrebsieu intrebsieu Buna, va rog daca ma poate ajuta sa ma lamuresc cu o situatie de Executare Silita. Detin un PFA si am ramas restant cu plata la finante. Si am primit astazi ... (vezi toată discuția)
Somatie si titlu executoriu pfa MrDerpson MrDerpson Salut, Astazi am fost sa ridic o recomandata de la posta. Kinder Surprise de la ANAF: somatie + titlu executoriu (pe ambele este trecut numarul dosarului de ... (vezi toată discuția)