avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie intre parinti si proaspat casatoriti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie intre parinti si proaspat casatoriti

Buna seara,
Parintii prietenei mele au un apartament, prietena mai are un frate.

S-a hotarat ca dupa casatoria noastra, sa ne dea noua apartamentul
Stiu ca daca s-ar fi facut donatie inainte de casatorie, intre parinti si fiica (acelasi nume) ar fi putut aparea probleme din partea fratelui,sa conteste actul si ar avea sanse mari de castig
Dar daca donatia se face dupa casatorie, intre parinti si noi (nume diferite), mai exista riscul de atac din partea fratelui?
Merci
sdianaviolina a scris:

Sigur, stiti povestea cu strutul?? credeti ca daca aveti un alt nume, nu sunteti de gasit??
varianta cea mai potrivita e un contract de vanzare-cumparare, unde sa se regaseasca si un cont bancar cu transferul banilor.

imi cer scuze, nu cred ca am inteles
la ce v-ati referit cand ati spus ca nu mai sunt de gasit?
intrebarea era daca fratele mai poate sa atace donatia daca parintii ne doneaza apartamentul dupa casatorie
merci
avokitten a scris:

dar poate socrii s-au consultat deja cu un avocat si au aflat ca la un prezumtiv divort (doamne fereste) este mai usor de stricat donatia decat vanzarea:))

doamne fereste, intrebarea a venit ca urmare a faptului ca ar fi mai ieftin pt noi o donatie decat contract, alegerea e a noastra
Va rog sa nu postati mesaje consecutive, puteti edita pentru a adauga ceva.

Sunteti sigur ca donatia e mai ieftina? Mi-e greu sa cred. Cu toate acestea, chiar si in cazul unei vanzari, daca nu se poate proba plata efectiva a pretului, fratele ar putea invoca simulatia contractului, care deghizeaza de fapt o donatie.

Apoi, cum s-a mai spus, donatia are aceleasi efecte indiferent ca e facuta inainte sau dupa casatorie.
Daca parintii vor dona apartamnetul doar fiicei , atunci acest imobil devine bun propriu iar la un eventual divort (partaj) acest apartament nu se va partaja. Daca se va face vanzare-cumparare (dupa casatorie) atunci apartamentul este considerat bun comun dobandit in timpul casatoriei. Fratele poate solicita revocarea donatiei doar in masura in care rezerva lui succesorala este incalcata (ceea ce nu prea cred daca parintii mai au un apartament ).
Da poate sa atace donatia in orice moment ,cel mai indicat si mai sigur ramane contractul de vanzare cumparare.
Donatia poate sa o atace doar fratele sotiei sau daca are mai multi frati oricare dintre frati, ar fii multe de spus despre acest aspect dar poate vom mai avea ocazia.

Alte discuții în legătură

Cedarea unui apartament obtinut prin mostenire unuia din copii Ojovan Gabriela Ojovan Gabriela Buna ziua! As dori sa ma ajutati in clarificarea unei probleme. Socrul meu a obtinut in urma succesiunii (la moartea parintilor sai) un apartament. El ... (vezi toată discuția)
Anulare donatie bani GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, ma intereseaza si pe mine cum se poate anula o donatie de bani dupa un an de zile? Problema sta in felul urmator : parintii iau donat fratelui meu ... (vezi toată discuția)
Mostenire rosualbastru rosualbastru buna ziua,as dori sa stiu care ar fi medoda cea mai sigura prin care parintii mei imi lasa un apartament si care nu poate fi atacata niciodata si care ar fi ... (vezi toată discuția)