Buna seara,
Parintii prietenei mele au un apartament, prietena mai are un frate.
S-a hotarat ca dupa casatoria noastra, sa ne dea noua apartamentul
Stiu ca daca s-ar fi facut donatie inainte de casatorie, intre parinti si fiica (acelasi nume) ar fi putut aparea probleme din partea fratelui,sa conteste actul si ar avea sanse mari de castig
Dar daca donatia se face dupa casatorie, intre parinti si noi (nume diferite), mai exista riscul de atac din partea fratelui?
Merci
TelemanAndrei, fratele poate cere doar reductiunea liberalitatii, nicidecum revocarea ei, iar asta doar dupa decesul donatarilor.
Daniel Paul, donatia poate fi atacata nu in orice moment, ci doat dupa decesul donatarilor.
Corecta opinia exprimata de 2007_rozi.
Andreea, donatia este mai ieftina, dar se poate dovedi mult mai scumpa :) Este mai ieftina deoarece este scutita de impozitul pe venitul realizat din instrainarea bunurilor imobile. In rest, de acord cu sensul dubitativ al intrebarii.
as vrea sa intreb estimativ daca cineva poate rapunde?
care credete-ti ca este procentul platilor prin banca la o tranzactie de vanzare intre doua persoane fizice sau cel al plati in fata notarului care comfirma acest lucru dupa ce intreaba vanzatorul daca a incasat bani!
Buna ziua!
Am si eu nevoie de ajutor in urmtoarea situatie.
Socrii mei au detinut un teren pe care ni l-au donat mie si sotului prin act notarial.Au refuzat actul de vanzare-cumparare pe diferite motive.
Noi acum ne constuim o casa pe acest teren, care binenteles va fi pe numele nostru.
Nelamurirea mea este urmatoarea: In cazul (Doamne fereste) a unui divort intre noi peste cativa ani, donatia poate fi atacata de socrii sau de sot?La partaj intra si casa si terenul cu drepturi egale intre soti?
Mentionez ca sotul nu are alti frati.
Oameni buni, vanzarea fara plata pretului a fost nhu numai o data desfacuta! mai ales ca exista si 845 Civil care o prsupune donatie oricum! Si de aici reiese ca nu fratele va trebui sa faca dovada loipsei pretului, ci cumparatorii vor trebui sa dovedeasca plata.
Nu ajunge pentru asta actul notarial, ca si cu el exista 845 cIVIL CARE PRESUPUNE CA E O DONATIE!! Deci: e o donatie. Ea va fu supusa raportului si/sau reductiunii, in functie de caz si situatie la decesul socrilor dv.
Daca e sa va acoperiti, e nevoie de o succesiune de acte juridice, de calcule exact ca sa vedeti in ce masura si daca veti iesi in castig si/sau veti ramane cu imobilul. Nu ajunge insa un singur act pentru asta, ci mai multe succesive si asta va costa.
La fel costa si redactarea unui contract bun.
Si toate astea nu vor duce la dezmostenirea fratelui, ci la asigurarea ca el isi va lua, in caz de deces al parintilor, numai o suma de bani egala cu rezerva lui succesorala (procent din valoarea imobilului de la data decesului).
@ FLORIX: in principiu vor intra ambele. Donatia este irevocabila in principiu, insa nu stiu daca exista vreo sarcina sau altceva in donatie, daca exista vreo conditie, cum au donat (in cunostinta de cauza ori nu) etc.
Mostenire
rosualbastru
buna ziua,as dori sa stiu care ar fi medoda cea mai sigura prin care parintii mei imi lasa un apartament si care nu poate fi atacata niciodata si care ar fi ... (vezi toată discuția)