avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie intre parinti si proaspat casatoriti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie intre parinti si proaspat casatoriti

Buna seara,
Parintii prietenei mele au un apartament, prietena mai are un frate.

S-a hotarat ca dupa casatoria noastra, sa ne dea noua apartamentul
Stiu ca daca s-ar fi facut donatie inainte de casatorie, intre parinti si fiica (acelasi nume) ar fi putut aparea probleme din partea fratelui,sa conteste actul si ar avea sanse mari de castig
Dar daca donatia se face dupa casatorie, intre parinti si noi (nume diferite), mai exista riscul de atac din partea fratelui?
Merci
AVLIL a scris:

Oameni buni, vanzarea fara plata pretului a fost nhu numai o data desfacuta! mai ales ca exista si 845 Civil care o prsupune donatie oricum! Si de aici reiese ca nu fratele va trebui sa faca dovada loipsei pretului, ci cumparatorii vor trebui sa dovedeasca plata.
Nu ajunge pentru asta actul notarial, ca si cu el exista 845 cIVIL CARE PRESUPUNE CA E O DONATIE!! Deci: e o donatie. Ea va fu supusa raportului si/sau reductiunii, in functie de caz si situatie la decesul socrilor dv.

Eu spun că nu poate fi supusă raportului, ci doar reducţiunii. Se poate considera (şi atît teoria cît şi practica o demonstrează) că, îmbrăcînd actul de donaţie într-un act de vînzare-cumpărare, donatarii au înţeles să scoată actul din sfera donaţiilor raportabile.
Da, daca e vanzare asta e avantajul si-atat.
Eu plecasem de la concluzia ca e o donatie, dupa deciul ala urma concluzia ca e donatie (ca oricum asa zicea omul initial), ca si daca face alt act tot acolo se ajunge; pentru ca sa nu fie raportata se poate face cu scutire de raport si e tot aia.
Corect, mersi, era neclar.
Ce pe faza esti la ora asta! =D>
Avlil multumesc mult de raspuns!
Vineri vom semna actul la notariat.Eu nu cred ca va cuprinde nici o sarcina sau vreo conditie speciala.Pur si simplu in cunostinta de cauza ei vor sa ne faca un dar.Insa eu m-as fi simtit mai confortabil cu un act de vanzare-cumparare.Si asta pt ca aceasta casa o vom face din resursele financiare a ambilor soti.
Si niciodata nu stii ce se va intampla in viitor.Efectiv vreau sa fiu sigura ca nu voi pierde casa sau terenul, daca socrii se supara pe noi sau daca vom divorta.
Pai le dati bani pe terenul ala? Ca daca nu le dati, e tot aia.
Actul sa fie redactat cu atentie, eventual sa precizeze exact cat se doneaza unuia si cat celuilalt sau ca se doneaza in mod egal etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedarea unui apartament obtinut prin mostenire unuia din copii Ojovan Gabriela Ojovan Gabriela Buna ziua! As dori sa ma ajutati in clarificarea unei probleme. Socrul meu a obtinut in urma succesiunii (la moartea parintilor sai) un apartament. El ... (vezi toată discuția)
Anulare donatie bani GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, ma intereseaza si pe mine cum se poate anula o donatie de bani dupa un an de zile? Problema sta in felul urmator : parintii iau donat fratelui meu ... (vezi toată discuția)
Mostenire rosualbastru rosualbastru buna ziua,as dori sa stiu care ar fi medoda cea mai sigura prin care parintii mei imi lasa un apartament si care nu poate fi atacata niciodata si care ar fi ... (vezi toată discuția)