Alin Popescu a scris:
In ultimii ani cred ca am urmarit vreo patru sau cinci campanii electorale mai ales din perspectiva discursurilor. Si am observat ca ala care stie sa comunice bine de tot, ala care pare ca isi duce cuvintele chiar in sufletul alegatorului, ala o sa castige.
Da, bine spus,
doar pare ca-si duce mesajul in sufletul alegatorului. Pentru ca ceea ce spui trebuie sa treaca dincolo, sa patrunda in sufletul celor multi dar si in sufletul celor care-si dau seama ca totul este doar un teatru al absurdului.
Pentru ca nu conteaza doar cuvintele, ci si modul in care le transmiti. Si atunci cand ochii tai sunt goi in timp ce rostesti discursuri, unii intorc definitiv spatele.
Iar ceea ce declara Jon Favreau este suprema ipocrizie, si atat.
Sau, daca vreti, este exact genul de discurs care-mi transmite ca sunt nimic pentru ce-l care-l rosteste.
Eu m-am gandit la altceva..un nou sistem de vot.Ceva gen loto 6/49. Ca daca tot sunt toti la fel, sa se extraga dintr-o urna, absolut aleator, numele unuia . Ce discursuri, ce atatia bani cheltuiti pe campanii? oricum ,totul e o loterie. Si cum totul mai tine doar de noroc pe la noi, poate revolutionam sistemul electoral si in plus, ne mai procopsim si cu unul ceva mai bine intentionat. Ar fi tot o forma de schimbare.:D.iar schimbarea trebuie sa inceapa de undeva. Desigur, ne-am pierdut optimismul , iar mai- binele acela asteptat, ramane o utopie. Am insa convingerea ca in tara asta exista oameni de o incontestabila valoare , morala, cu spirit politic ..real, doar ca aceia stau deoparte si doar urmaresc show-ul. Ei bine, atata vreme cat acesti oameni, care , repet, exista , raman simpli spectatori, nedorind sa isi asume sarcina mult prea grea ...si imposibila aproape misiune de a aduce lucrurile cat de cat aproape de normalitate, totul va fi la fel...
Eu cred in puterea cuvantului, iar un discurs bine alcatuit, si mai ales spus de o peroana ce detine calitati oratorice desavarsite, care sa ajunga la sufletul oamenilor, al tuturor categoriilor sociale, care sa atinga toate punctele sensibile ..genul de discurs ,punct ochit-punct lovit", ar avea sanse mari, foarte mari. Dealtfel, cred ca discursul electoral este esenta reusitei. Fiindca inainte de fapte, exista vorbele.Deci acest discurs trebuie sa fie uimitor, sa convinga pe cei peste 50% dintre alegatori. Restul..prezenta, calitatile oratorice , completeaza discursul si inlesnesc drumul inspre reusita.
Normal , cred ca fiecare dintre noi am fi capabili sa concepem un discurs. Deoarece fiecare dintre noi avem viziunea a ceea ce ar trebui sa le spunem...avem imaginatie, avem destul fler si avem inteligenta necesara. Nu stiu daca acest topic este efectiv pentru ca noi sa ne scriem discursul, dar ar fi interesant, nu doar sa ne dam cu parerea, ci chiar sa ne creem discursul. Pana acum au fost doar pareri, adevarat, pertinente . :)
Asta cu 6 din 49 ar fi o varianta...=D>
Insa cine hotaraste cine vor fi cei 49?:O
Au fost oameni de valoare care au intrat in politica...
...si au devenit politicieni!:((
legally... te contrazic inca odata: nu fiecare dintre noi poate face un discurs!
Si aici ma refer la propria mea persoana...
Da..buna intrebare. :hm:cred ca ar merge si 5/40..sau mai exista si alte jocuri?sa fie cat mai putine..bile. :D Stiti, eu cand am votat prima data ..era o chestie cu dezarmarea chimica( cica daca eram de acord sa se reduca cu 5% producerea de arme chimice). Eram foarte incantata sa merg la urne..insa ceva nu intelegeam totusi..ceva imi scapa, ce ce trebia sa votam? adica ,ce, ar fi fost posibil ca cineva sa fie impotriva? era asa o absurditate...dar macar daca totusi, cineva era impotriva, nu era ..taxat, ca in cazul celuillalt vot. Cand ne votam presedintele..el, singur pe lista:O .Si aici dilema era colosala.Pai , daca el era singur ,fara contracandidat, de ce sa mai votam? si mai ales ca aici te aredeai daca ziceai ca nu...acum, avem de unde alege..cum se zice..are balta peste;)
Acum am vazut..deci nu ai fi in stare sa iti concepi discursul...nu stiu nici eu cat de inspirata as fi, avand in vedere ca nu am experienta politica..imi scapa multe. insa stiu un lucru, sunt al naibii de bun orator.B-). Poate daca imi scrie cineva un discurs, ma fac presedinte:tooth:
Votarea cu dezarmarea chimica?
1987... 1988???
chiar si statul comunist era un stat democratic (daca nu ma crezi uita-te in constitutia de atunci :P), ori intr-o democratie votul tine chiar de esenta ei...
Deci se vota...:)
...si ca sa nu existe surprize era un singur candidat!!!:D:D:D