avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Obligativitate act doveditor apartenenta cult religios ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Obligativitate act doveditor apartenenta cult religios pentru acordarea zilelor libere

Buna ziua,

Nu mi se acorda zilele libere deoarece nu pot demonstra ca sunt evreu.
Pe langa acest aspect pot primi doar 2 zile din cele 6.

Este normal?
Cel mai recent răspuns: tarkan , utilizator 12:12, 25 Noiembrie 2015
Buna seara,

Presupun ca vorbim de zile libere religioase asa cum ati mentionat. Indiferent de religie trebuie sa aveti tot atatea zile libere ca orice alt angajat "crestin". Spun asta pentru ca in Romania legea a fost croita avand in vedere majoritatea crestina a populatiei.

Nu cunosc problema zilelor dumneavoastra, dar daca in timpul sarbatorilor religioase "crestine" ati avut liber si dumneavoastra alaturi de colegii "crestini" atunci trebuie vazut in ce fel vi s-au acordat acele zile. Daca nu ati avut liber in acele zile, atunci trebuie sa calculati acele zile pentru a le cere.

Nu puteti avea zile libere pe motiv religios in plus sau in minus fata de colegi pentru ca asta ar insemna discriminare, trebuie sa aveti zile absolut egale.

Chiar daca legea e cam ambigua si unii ar putea intrepreta legea cum ca sunt 6 zile libere acordate suplimentar pt propria religie nu trebuie mers pe aceasta idee pentru ca in cazul unui proces nu este nici moral si nici constitutional.

Nu exista act doveditor al apartenentei religioase si nu cred ca vi-l va elibera cineva. Eu nu pot demonstra ca sunt ortodox din simplul motiv ca nu am certificat de botez, desi am fost botezat, pardon scufundat. Si de fapt, nici nu sunt obligat sa fac asta conform legii.

Va recomand sa discutati inca o data cu cei de la firma cu calm si diplomatie, asta daca aveti cu cine discuta. Nu sunteti obligat sa va demonstrati apartenenta religioasa, este ilegal ca cineva sa va ceara acest lucru.

Daca nu inteleg de vorba buna, puteti cere ajutor (desi apoi veti avea de suferit).

- Asociația Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - [ link extern ]
- Secretariatului de Stat pentru culte ( [ link extern ] )
- Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.
- ITM pentru discriminare.

*** Conform Legii Cultelor 489 / 2006, Art. 5, alin. 6: Este interzisă obligarea persoanelor să îşi menţioneze religia, în orice relaţie cu autorităţile publice sau cu persoanele juridice de drept privat.

Apoi conform

*** Art. 5 din Codul Muncii: Alin. (2) Orice discriminare directă sau indirectă faţă de un salariat, bazată pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, este interzisă.

Rog colegii de forum sa ma corecteze daca spun ceva gresit.

Cateva informatii mai puteti gasi si aici:

www.avocatnet.ro/content/art...






Ce spuneti de studiul de caz de la link-ul urmator:

[ link extern ]

Si eu intampin aceleasi probleme la locul de munca ca si haver1989 - sunt de religie romano-catolica -, dar mie nu-mi cere angajatorul sa dovedesc ca sunt de religia respectiva, pur si simplu imi refuza acordarea zilelor libere respective, chiar daca fac cerere scrisa (e-mail), cu toate ca articolul din contractul colectiv de munca care prevede zilele libere este identic cu articolul care prevede zilele libere din Codul Muncii. Nu cred ca este o discriminare acordarea in plus a zilelor libere pentru minoritatile religioase, precum scrie catalex. Cand statul isi asuma sa acorde anumite zile libere - in cazul meu Pasti / Rusalii - in favoarea religiei ortodoxe, atunci sa-si asume acordarea zilelor libere si pentru minoritati religioase. Altfel putem discuta de discriminare. Ganditi-va daca statul ar fi acordat zile libere de Pasti / Rusalii catolice... Chiar daca catolicii, reformatii, lutheranii (protestantii), evreii, musulmanii sunt minoritari in Romania, in Europa lucrurile stau pe invers, adica ortodocsii sunt minoritari fata de catolici, lutherani, evanghelici. Si facem parte din UE Ca sa nu mai vorbim despre raportul de 1 la 4 dintre ortodocsi si catolici in lume (sub 300 milioane ortodocsi si peste 1,2 miliarde catolici si 600 milioane protestanti). Ca sa nu mai vorbim de cei 1,6 miliarde de musulmani...
Spre surprinderea multora, la catolici se poate elibera act doveditor al apartenetei la respectiva religie - in cazul meu am avut nevoie de o asemenea adeverinta si am primit-o -, deoarece se tin evidentele incepand cu botezul, impartasania, mirul (confirmarea), casatoria si decesul. Asta in cazul in care persoana respectiva doreste sa-si pastreze religia catolica...
Ultima modificare: Joi, 19 Noiembrie 2015
marius_cretoiu, utilizator
Pe certificatul de naștere eliberat de statul Israel este menționată religia.Traduceți documentul in limba româna, autentificați-l la notar si faceți astfel dovada cultului căruia îi aparțineți.
atunci, zilele libere pe care oricum la aveti de Paste, Craciun, Rusalii, sf Maria si ce or mai fi, ar trebui scazute din concediul de odihna. ca doar nu sunteti ortodoxi, nu?
Nu se scad astfel de zile din concediu de odihna.

Alte discuții în legătură

Zile libere alte culte religioase vali121m vali121m Buna ziua, Reiau un subiect pe care in mod sigur s-a mai dezbatut insa am nevoie de un update, mai exact speta ar fi urmatoarea: - un angajat de o alta ... (vezi toată discuția)
Sarbatori legale calinbbalan calinbbalan Buna Ziua ! Intrebarea mea se refera la zilele libere platite pt. acest an 2012 mai ales de sarbatorile religioase. De Paste de apartenenta a religiei ... (vezi toată discuția)
Art 139 codul muncii adi0374 adi0374 Buna ziua, CF modificarilor aduse codului muncii in 2018 la articolul 139 cu referire la zile libere pentru angajati de alta religie decat ortodoxa , ... (vezi toată discuția)