avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Obligativitate act doveditor apartenenta cult religios ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Obligativitate act doveditor apartenenta cult religios pentru acordarea zilelor libere

Buna ziua,

Nu mi se acorda zilele libere deoarece nu pot demonstra ca sunt evreu.
Pe langa acest aspect pot primi doar 2 zile din cele 6.

Este normal?
Cel mai recent răspuns: tarkan , utilizator 12:12, 25 Noiembrie 2015
haver1989 a scris:

Buna ziua,

Nu mi se acorda zilele libere deoarece nu pot demonstra ca sunt evreu.
.....


Acesta este mesajul initial , care nu se refera la botez.

Botezul nu face dovada apartenentei la un anumit cult.
Am relatat cazul meu mai inainte - sunt de religie romano-catolica si pot dovedi acest lucru - si patesc acelasi lucru ca si haver1989. Adica imi sunt refuzate zilele libere de Pasti si Rusalii catolice, lutherane, evanghelice, reformate s.a.. Dupa cum cunoaste toata lumea sau nu toata lumea cunoaste, ziua de Pasti catolice, lutherane, evanghelice, reformate s.a. si implicit si Rusaliile acestor religii crestine, in majoritatea anilor, se sarbatoresc in zile diferite fata de cele ortodoxe. Asta nu este vina religiilor crestine amintite anterior, deoarece ortodocsii din Romania, Serbia, Bulgaria, Rusia, Grecia, Ucraina, Basarabia nu calculeaza data zilei de Pasti dupa calendarul gregorian, adica dupa calendarul actual folosit chiar si de statul roman, incepand cu anul 1919 cand 1 aprilie 1919 a devenit 14 aprilie 1919 in Romania. Ar fi culmea ca peste 1,8 miliarde de crestini (catolici, lutherani, evanghelici, reformati s.a.) sa greseasca, iar sub 300 milioane de ortodocsi sa tina aceste sarbatori corect (pentru detalii studiati conciliul de la Niceea din anul 325)... Ma repet, daca angajatorul roman isi asuma sa acorde zile libere de Pasti / Rusalii ortodoxe, atunci sa-si asume sa acorde zile libere corespunzatoare celor care serbeaza corect ziua de Pasti / Rusalii, fara a scadea din zilele de concediu, caci asa se face o nedreptate. In codul muncii nu scrie ca se acorda zile libere de Pastile / Rusaliile ortodoxe. Ar fi culmea sa srie asa ceva, caci se incalca legea 489 / 2006. Si a propos de zilele de concediu: de ce se acorda zile de concediu mai multe pentru cei cu o vechime in munca mai mare ?! Aici nu putem vorbi de discriminare. Este un lucru firesc si normal, dovedit.
Ultima modificare: Duminică, 22 Noiembrie 2015
marius_cretoiu, utilizator
atata timp cat aveti deja zile libere de sarbatorile ortodoxe, ar fi discriminare fata de ceilalti angajati sa aveti liber si de sarbatorile catolice fara sa recuperati cumva unele din aceste ibere. dar aceste lucruri se stabilesc la nivel de unitate. un lucru insa este cert! numar dublu de zile libere nu veti avea niciodata! Zilele de concediu sunt reglementate tot la nivel de unitate. codul muncii prevede doar un numar minim de zile de concediu
Ultima modificare: Duminică, 22 Noiembrie 2015
cris0811, utilizator
Situatia este simpla:
- pentru cazuri confesionale diferite de maoritate, legea va dreptul sa va luati un numar de zile libere identic cu cel al celorlalti, atunci cand sunt sarbatori ale religiei Dumneavoastra;
- daca firma este inchisa atunci cand sunt sarbatori ortodoxe, evident aceste zile vi se vor scadea din concediu.

Partea mai urata este ca multi patroni romani nu prea tin cont in general de libere legale, inclusiv de 1 Dec s.a.m.d.
marius_cretoiu a scris:

.... Si a propos de zilele de concediu: de ce se acorda zile de concediu mai multe pentru cei cu o vechime in munca mai mare ?! Aici nu putem vorbi de discriminare. Este un lucru firesc si normal, dovedit.



Nu este vorba despre o discriminare.

Daca la nivelul unitatii s-a stabilit acordarea concediului de odihna pe transe de vechime in munca, deci in functie de vechime in munca a salariatilor, atunci la calculul concediului de odihna la care au dreptul salariatii se va tine cont de intreaga vechime in munca a acestora.

Alte discuții în legătură

Zile libere alte culte religioase vali121m vali121m Buna ziua, Reiau un subiect pe care in mod sigur s-a mai dezbatut insa am nevoie de un update, mai exact speta ar fi urmatoarea: - un angajat de o alta ... (vezi toată discuția)
Sarbatori legale calinbbalan calinbbalan Buna Ziua ! Intrebarea mea se refera la zilele libere platite pt. acest an 2012 mai ales de sarbatorile religioase. De Paste de apartenenta a religiei ... (vezi toată discuția)
Art 139 codul muncii adi0374 adi0374 Buna ziua, CF modificarilor aduse codului muncii in 2018 la articolul 139 cu referire la zile libere pentru angajati de alta religie decat ortodoxa , ... (vezi toată discuția)