avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... A cui este raspunderea pentru distrugerea unui telefon ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

A cui este raspunderea pentru distrugerea unui telefon mobil de lux in scoala

Buna ziua,
Iata un caz: intr-un liceu, elevul 1 sta de vorba in pauza si gesticuleaza mai larg cu mainile. Este cu spatele la elevul 2, care vine spre el (cu fata) tinand in mana, lateral putin un telefon mobil de peste 3000lei, cu castile in urechi, ascultand muzica. Cand ajunge in dreptul elevului 1, acesta face un gest larg cu mana. Cand elevul 1 se intoarce, vede telefonul pe jos, elevul doi in istericale si varsand injuraturi asupra elevului 1 caruia ii pretinde sa plateasca.
Directiunea scolii (care nu raspunde de obiecte) mediaza cazul: elevului 1 (care detine un telefon clasic) i se cere sa plateasca cel putin jumatate din costul de reparatii, pentru cateva probleme ale telefonului. Posesorul telefonului cere piese originale de import, nu fake-uri. Costul se ridica la niste sute de euro. Daca telefonul s-ar fi spart complet, in logica directiunii, elevul 1 ar fi trebuit sa plateasca cca 1700 lei.
Vina elevului 1 este zero aici, de vreme ce e mai normal sa misti in scoala decat sa etalezi telefoane de mii de lei, care nu sunt deloc necesare. Pe deasupra era cu spatele, in vreme ce elevul doi, raspunzator pr. proprietatea sa era cu fata si tine telefonul intr-o pozitie precara.
Intrebare: Nu cumva scoala are aici cea mai mare vina? Si dirigintele care ar trebui sa sfatuiasca parintii sa nu-si trimita copiii cu asa ceva la scoala. Nu si-ar trimite nimeni copiii cu 3000 lei in buzunar, nu? Scoala este obligatorie, deci elevul nu poate alege sa lipseasca de frica unor asemenea accidente. A devenit ea prea riscanta si din punct de vedere financiar?
Scoala trebuie sa aiba, si unele au, niste reguli interne clare, care sa interzica introducerea de obiecte foarte scumpe, sau sa decida ca orice obiect nenecesar, ca un telefon de lux, sa fie evaluat la pretul unui telefon clasic, daca sufera un accident. Altfel, punem raspunderi si obligatii pe umerii altor parinti si elevi. In acest caz, elevului 1, mai modest, i se cere sa plateasca moftul si luxul elevului 2.
M-ar interesa sa stiu parerile altora. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 11:03, 2 Decembrie 2015
[ link extern ]

REGULAMENTUL DE ORGANIZARE ȘI FUNCȚIONARE A UNITĂȚILOR DE ÎNVĂȚĂMÂNT PREUNIVERSITAR , pe baza acestuia și în concordanta cu acesta se realizează Regulamentul de Ordine Interioara a unei
școli - capitolul VII și VIII.
nu exista o prevedere in regulamentul de ordine interioara a scolii privind interzicerea telefoanelor,

Noul regulament de funcţionare al unitatilor de invatamant 2015,impus de catre Ministerul Educatiei,prevede numeroase interdictii adresate elevilor.



Elevii nu vor mai putea folosi telefonul mobil în timpul orelor şi nu au voie să deţină, să consume sau să comercializeze, în şcoli şi în afara acestora, droguri, substanţe etnobotanice, băuturi alcoolice şi ţigări. De asemenea, ei nu au voie să participe la jocuri de noroc.De asemenea, elevilor le este interzis să utilizeze telefoanele celulare în timpul orelor de curs, al examenelor şi al concursurilor, să lanseze anunţuri false cu privire la amplasarea unor materiale explozibile în perimetrul unităţii de învăţământ preuniversitar, să aibă comportamente jignitoare, de intimidare, discriminare şi atitudini ostentative şi provocatoare, să aducă jigniri şi să manifeste agresivitate în limbaj şi în comportament faţă de colegi şi faţă de personalul unităţii de învăţământ preuniversitar.




Deci nu exista interdictia de detinere telefon,ci neutilizarea acestora in timpul cursurilor,sau in alte scopuri



hotumattua a scris:

Iinteresanta postarea dvs. dar mi se pare ca ne lasam furati de amanunte


Postarea mea contine 4 liniute ...corespunzătoare celor 4 conditii generale ale răspunderii.
Căci despre răspundere este vorba în spetă, nu despre ...viori.

Apropo,

hotumattua a scris:

Haideti sa simplificam ... cu alte detalii insa: o eleva la un liceu ...cu vioara in cutia ei ...


1. Am simplificat, vă place? :) [in instanţa pot "simplifica" /exploata ceea ce spuneti mult mai rău decât atât]
2. Sper că n-aţi încercat cu mine strategia: să vorbim despre ...viori :confused:

O iau ca neintenţionată. Şi atunci vă spun că, în apărare, dacă te laşi furat de ...viori...ţi-ai furat-o. :yes:

Modul în care eu am abordat speţa ar putea să pară bizar celor care cred că se pot apăra zicând: da' n-aţi văzut ce făcea/nu făcea Gogu de prin preajmă?

Daca vreau să apăr elevul 1, vorbes despre elevul 1. Vorbesc NUMAI despre elevul 1.
Vă rog să observaţi că elevul 2 nu apare în răspunsul meu de mai sus (de pagina precedentă). Eu am folosit expresia "ăia de dau în gropi". Dumneavoastră ...l-aţi inclus pe elevul 2 printre "ăia de dau în gropi". B-)

Concret:
- daca elevului 1 i se reproseaza o acţiune caut norma de conduită care ii interzicea acţiunea (nu mă interesează ce făcea Gogu)
- daca elevului 1 i se reprosează o inacţiune caut să văd dacă exista vreo normă care i-ar fi stabilit indatorirea de a acţiona într-un anume fel, în care el nu a acţionat. (nu ma interesează Gogu)
etc.
Ultima modificare: Duminică, 22 Noiembrie 2015
romascanu, moderator
Elevul 1 e la liceu de muzica si el: eroarea de gandirea aici este ca vioara este necesara bunului mers al educatiei, telefonul de lux nu.
1. Si eu ma intreb in acelasi fel, cum ar rezolva un judecator: dar in mod sigur elevul 2 are raspunderea prima a proprietatii sale, in plus, era cu fata, se deplasa cu castile in urechi. Deci nici in cea mai stricta instanta nu ar fi aceeasi raspundere.
2. Vioara este absolut necesara cursurilor si bunului mers al educatiei intr-un liceu de muzica, telefonul de lux sau altfel, nu este. De altfel, instrumentele in liceele de muzica pe care le cunosc nu sunt tinute in clase, ci in sala profesorului sau se depun la cancelarie.
3. Elevul 1 e obligat sa mearga la scoala care il pune in situatia de a fi cel putin partial responsabil pentru obiecte pe care nu si le poate permite.
4. Dirigintele si directiunea au actionat ca protectori ai proprietatii private a elevului 2. Acesta nefiind un caz de indisciplina, directiunea (care in particular a si admis asta la sfarsitul sedintei) nu avea ce sa caute aici si sa stabileasca platile. De altfel, prin aceasta a dat putere elevului 2 care sigur si-o exercita acum in clasa. Elevul 1, mai bun la invatatura si la disciplina, a ajuns sa fie cel in culpa.
5. Elevul 2 poate sa se prezinte in instanta pentru a recupera orice paguba.
6.Dar ce drepturi are elevul 1? Poate el trage scoala la raspundere pentru situatia in care l-a pus de a raspunde pentru proprietati de lux pentru care scoala insasi nu raspunde?
Va multumesc mult tuturor pentru opinii si ajutor in clarificarea acestei situatii.

Ultima modificare: Duminică, 22 Noiembrie 2015
LPal, utilizator

Alte discuții în legătură

Contestare regulament scolar lucianrosca lucianrosca Se poate contesta un regulament scolar care ar prevede ca elevii nu au voie sa detina (chiar inchise) telefoane mobile in scoli? (vezi toată discuția)
Ilegalitati in liceu Ionut_2005 Ionut_2005 Buna, am o intrebare! Azi, era pauza iar un profesor mi a confiscat telefonul, de precizat este faptul ca el a vrut sa vina pe furis sa mi l ia daca nu l ... (vezi toată discuția)
Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant - sanctionare disciplinara elevi Bestparents Bestparents Sancţiunile aplicate elevilor din învăţământul preuniversitar sunt stabilite de art. 118 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a unit. de înv. ... (vezi toată discuția)