avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... A cui este raspunderea pentru distrugerea unui telefon ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

A cui este raspunderea pentru distrugerea unui telefon mobil de lux in scoala

Buna ziua,
Iata un caz: intr-un liceu, elevul 1 sta de vorba in pauza si gesticuleaza mai larg cu mainile. Este cu spatele la elevul 2, care vine spre el (cu fata) tinand in mana, lateral putin un telefon mobil de peste 3000lei, cu castile in urechi, ascultand muzica. Cand ajunge in dreptul elevului 1, acesta face un gest larg cu mana. Cand elevul 1 se intoarce, vede telefonul pe jos, elevul doi in istericale si varsand injuraturi asupra elevului 1 caruia ii pretinde sa plateasca.
Directiunea scolii (care nu raspunde de obiecte) mediaza cazul: elevului 1 (care detine un telefon clasic) i se cere sa plateasca cel putin jumatate din costul de reparatii, pentru cateva probleme ale telefonului. Posesorul telefonului cere piese originale de import, nu fake-uri. Costul se ridica la niste sute de euro. Daca telefonul s-ar fi spart complet, in logica directiunii, elevul 1 ar fi trebuit sa plateasca cca 1700 lei.
Vina elevului 1 este zero aici, de vreme ce e mai normal sa misti in scoala decat sa etalezi telefoane de mii de lei, care nu sunt deloc necesare. Pe deasupra era cu spatele, in vreme ce elevul doi, raspunzator pr. proprietatea sa era cu fata si tine telefonul intr-o pozitie precara.
Intrebare: Nu cumva scoala are aici cea mai mare vina? Si dirigintele care ar trebui sa sfatuiasca parintii sa nu-si trimita copiii cu asa ceva la scoala. Nu si-ar trimite nimeni copiii cu 3000 lei in buzunar, nu? Scoala este obligatorie, deci elevul nu poate alege sa lipseasca de frica unor asemenea accidente. A devenit ea prea riscanta si din punct de vedere financiar?
Scoala trebuie sa aiba, si unele au, niste reguli interne clare, care sa interzica introducerea de obiecte foarte scumpe, sau sa decida ca orice obiect nenecesar, ca un telefon de lux, sa fie evaluat la pretul unui telefon clasic, daca sufera un accident. Altfel, punem raspunderi si obligatii pe umerii altor parinti si elevi. In acest caz, elevului 1, mai modest, i se cere sa plateasca moftul si luxul elevului 2.
M-ar interesa sa stiu parerile altora. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 11:03, 2 Decembrie 2015
Ilie1111 a scris:

Și dacă elevul 1, gesticulând nevinovat l-ar fi lovit cu cotul pe elevul 2 ...



Ce-i asta? Abia tăcură ...viorile şi trecurăm la "argumente" din povestea drobului de sare? Eu cred că împotriva acestora s-ar putea apăra şi elevul 1... singurel. Ar fi destul să-şi amintească titlul, deloc subtil, al poveştii lui Creangă.

Ilie1111 a scris:

Fapta elevului 1 de a gesticula necontrolat...


Fuserăţi la locul faptei!? :confused:
Atunci băgaţi de seamă că adjectivul ("necontrolat") ... este o parte de vorbire flexibilă, care s-ar putea ... acorda cu vorbele dvs. :innocent:

Iertare pentru argumentele luate din curtea scolii.

Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Noiembrie 2015
romascanu, moderator
romascanu a scris:

================


Doamna Romascanu, nu mai indraznesc sa combat cu dvs. :) Dvs. pledati ca un avocat in instanta, este clar ca ne aflam in fata unui caz neintegrabil precis in niciun paragraf de lege; daca toate cazurile s-ar incadra pecis intr-o prevedere legala nu am mai avea nevoie de judecatori, avocati, etc., ar fi suficienti niste functionari sau, acum, un computer.

Am sa citez doua cazuri, probabil asemanatoare, din jurisprudenta americana, in care rolul avocatului a fost esential, care se gasesc pe un site dedicat "aberatiilor judiciare", site care poarta numele babutei care s-a oparit cu cafeaua la Mc Donald's si a primit despagubiri de $10M.

1. Un hot fura o roata - este "fura" nu "fură" -, proprietarul iese din casa, intra in masina, demareaza, roata cade de pe cric si-i striveste hotului mainile . Hotul da in judecata pe proprietar, ca nu s-a asigurat... etc., si castiga.

2. Un hot intra intr-o casa a carei proprietari sunt plecati in vacanta, intra din casa in garaj, usa se tranteste si ramane blocat timp de 2 saptamani in garaj, supravietuind cu mancarea pentru caini depozitata acolo. Da in judecata pe constructorul garajului si castiga.

Sa va mai spun si despre alta babuta care, plecand in vacanta cu rulota, cupleaza pilotul automat si pleaca in spate sa-si faca o cafea... :)

Sunt ferm covins ca, daca ati fi angajata de oricare din elevii in cauza, ati gasi suficiente argumente ca sa pledati in aparare. SI nu este deloc rau, asta este rolul avocatului. Ca daca avocatul ar pleda dupa convingerile personale, s-ar substitui judecatorului si, desigur, niciun violator de pilda nu si-ar mai putea gasi aparator.
gesticuleaza mai larg cu mainile


Considerați a fi o atitudine lipsită de culpă? Pardon, dar așa necontrolat cum îs eu... și tot văd că există șanse mari ca un judecător să îi pedepsească aplombul.

Eu n-am să vă jignesc, chiar dacă atitudinea de profesoară ce nu admite contraargumente nu este tocmai cea mai echilibrată dintre opțiuni.

Sincer mi-aș dori să ne întâlnim la bară, într-o astfel de speță. Păreți a fi plecat de acasă deja câștigătoare. Există șanse să aveți surprize la pronunțarea soluției.

Ilie1111 a scris:

Există șanse să aveți surprize la pronunțarea soluției.


A! Aici trebuie să fiu de acord cu dvs. Nu m-ar prinde mirarea ...motivării unei soluţii "echitabile" de genul celei deja date ...de dirigenţie. Apropo, dacă tot vorbim între connesseurs ... Oare direcţiunea a vrut să împace şi capra şi varza ori s-a inspirat din noutatea adusă de art. 1368?

La drept vorbind, ne lipsesc date esenţiale din speţa aceasta. Şi încă nu-s 100% convinsă că nu-i vreuna ...de scoală.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Decembrie 2015
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestare regulament scolar lucianrosca lucianrosca Se poate contesta un regulament scolar care ar prevede ca elevii nu au voie sa detina (chiar inchise) telefoane mobile in scoli? (vezi toată discuția)
Ilegalitati in liceu Ionut_2005 Ionut_2005 Buna, am o intrebare! Azi, era pauza iar un profesor mi a confiscat telefonul, de precizat este faptul ca el a vrut sa vina pe furis sa mi l ia daca nu l ... (vezi toată discuția)
Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant - sanctionare disciplinara elevi Bestparents Bestparents Sancţiunile aplicate elevilor din învăţământul preuniversitar sunt stabilite de art. 118 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a unit. de înv. ... (vezi toată discuția)