nu stiu daca intrebarea e de actualitate inca, insa uite ce spune codul de procedura penala (cel in vigoare, inca)
ART. 70
Întrebări şi lămuriri prealabile
Învinuitul sau inculpatul, înainte de a fi ascultat, este întrebat cu privire la nume, prenume, poreclă, data şi locul naşterii, numele şi prenumele părinţilor, cetăţenie, studii, situaţia militară, loc de muncă, ocupaţie, adresă, antecedente penale şi alte date pentru stabilirea situaţiei sale personale.
Învinuitului sau inculpatului i se aduc apoi la cunoştinţă fapta care formează obiectul cauzei, dreptul de a avea un apărător, precum şi dreptul de a nu face nici o declaraţie, atrăgându-i-se totodată atenţia că ceea ce declară poate fi folosit şi împotriva sa. Dacă învinuitul sau inculpatul dă o declaraţie, i se pune în vedere să declare tot ce ştie cu privire la faptă şi la învinuirea ce i se aduce în legătură cu aceasta.
Dacă învinuitul sau inculpatul consimte să dea o declaraţie, organul de urmărire penală, înainte de a-l asculta, îi cere să dea o declaraţie, scrisă personal, cu privire la învinuirea ce i se aduce.
Cine-i invinuit spune tot CPP
ART. 229
Învinuitul
Persoana faţă de care se efectuează urmărirea penală se numeşte învinuit cât timp nu a fost pusă în mişcare acţiunea penală împotriva sa.
Iar ce e cu urmarirea penala aflam tot din CPP
ART. 228
Începerea urmăririi penale
(1) Organul de urmărire penală sesizat în vreunul din modurile prevăzute în art. 221 dispune prin rezoluţie începerea urmăririi penale, când din cuprinsul actului de sesizare sau al actelor premergătoare efectuate nu rezultă vreunul din cazurile de împiedicare a punerii în mişcare a acţiunii penale prevăzute în art. 10, cu excepţia celui de la lit. b^1).
(2) În cazul arătat în art. 10 lit. b^1), organul de urmărire penală înaintează dosarul procurorului cu propunerea de a dispune scoaterea de sub urmărire penală.
(3) Când organul de urmărire penală se sesizează din oficiu, încheie un proces-verbal care constituie actul de începere a urmăririi penale.
(3^1) Rezoluţia şi procesul-verbal de începere a urmăririi penale, emise de organul de cercetare penală, se supun confirmării motivate a procurorului care exercită supravegherea activităţii de cercetare penală, în termen de cel mult 48 de ore de la data începerii urmăririi penale, organele de cercetare penală fiind obligate să prezinte totodată şi dosarul cauzei.
(4) Dacă din cuprinsul actului de sesizare sau al actelor premergătoare efectuate după primirea plângerii sau denunţului rezultă vreunul din cazurile de împiedicare a punerii în mişcare a acţiunii penale prevăzute în art. 10, cu excepţia celui de la lit. b^1), organul de urmărire penală înaintează procurorului actele încheiate cu propunerea de a nu se începe urmărirea penală.
(5) Dacă procurorul constată că nu sunt întrunite condiţiile arătate în alin. 4, restituie actele organului de urmărire penală, fie pentru completarea actelor premergătoare, fie pentru începerea urmăririi penale.
(6) În cazul în care procurorul este de acord cu propunerea, o confirmă prin rezoluţie motivată. Copie de pe rezoluţie se comunică persoanei care a făcut sesizarea, precum şi, după caz, persoanei faţă de care s-au efectuat acte premergătoare.
(6^1) Împotriva rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale se poate face plângere la instanţa de judecată, potrivit art. 278^1 şi următoarele.
(7) Dacă ulterior se constată că nu a existat sau că a dispărut împrejurarea pe care se întemeia propunerea de a nu se începe urmărirea penală, procurorul infirmă rezoluţia şi restituie actele organului de urmărire, dispunând începerea urmăririi penale
Nu-i asa ca dreptul penal e usor???=D>=D>=D>
Absolut totul e prevazut de lege...
Trebuie doar mers de la un paragraf la altul...
elladomi a scris:
aveti dreptul de a fi asistat de un aparator inca din faza de cercetare. Nu vi se poate lua nici o declaratie daca dumneavoastra doriti sa fiti asistat de un aparator. Este dreptul dumneavoastra prin Constitutie.
Nu trebuie sa inceapa urmarirea penala adica sa fiti invinuit sau inculpat in cauza pentru a va exercita dreptul la aparare. Acest drept il aveti din faza preliminara de cercetare.
Si care-i diferenta intre urmarirea penala si cercetarea penala?
As fi recunoscator si in citarea unui text de lege...
...da, ceva de genul art 201 CPP care spune ca urmarirea penala se efectueaza de catre organele de cercetare penala!
Nu de alta, insa eu am invatat ca nu mai exista diferenta intre o faza de cercetare penala si una de urmarire.. de fapt exista doar una: urmarirea penala!
da...
imi si imagniez:
acte premergatoare.. efectuate sa spunem de un politist sub acolperire..
Care insa inainte de asta ii spune "suspectului" "stiti doar ca aveti dreptul sa taceti.. si mai aveti si dreptul la un aparator! Sunt drepturi drept recunoscute de constitutie, cedo, etc..."
Acte premergatoare sunt, asa cum le spune numele acte premergatoare si nu acte de cercetare!
In faza asta exista nu exista invinuit, inculpat, faptuitor!
Nu exista nimic!!!
Iar in faza asta persoana care este audiata este audiata cel mult in calitate de martor, astfel incat nu are un drept la un aparator...! Martorul nu are aparator ci eventual se poate bucura de asistenta judiciara (avocat) care insa nu e aparator!
Un aparator poate avea doar o persoana care are o calitate procesuala stabilita de cpp, respectiv invinuit sau inculpat.
Abia din momentul in care cineva are o astfel de calitate are anumite drepturi procesual; de a tacea, de a avea un parator, etc!
Confuziile apar de la aceea ca urmarirea penala poate fi dispusa si direct prin rezolutia organului de cercetare penala (urmand a fi confirmata ulterior de procuror) insa inainte de inceperea urmarii penale nu exista o faza de cercetare penala, iar cel audiat nu are nici dreptul de a tacea si nici dreptul de a avea un aparator!!!
Nu are cum sa aiba dreptul la aparator o persoana care nu e acuzata, e absurd!