avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Dreptul de a fi reprezentat de un avocat.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Dreptul de a fi reprezentat de un avocat.

Va rog sa aveti amabilitatea sa-mi spuneti in ce conditii o persoana poate solicita sa fie reprezentata de un avocat.
Sa zicem ca sunt implicat intr-un accident de circulatie, accident care impune prezenta unui reprezentant al Politiei. Incepe partea de informare, partea in care sunt puse intrebari minore despre accident. In situatia asta, in stadiul asta al cercetarii eu pot sa invoc dreptul de a fi reprezentat de un avocat, refuzund astfel sa raspund intrebarilor puse de reprezentantul Politiei? Daca raspunsul este afirmativ, va rog sa-mi spuneti care este legea care imi confera acest drept.
Exemplul este pur intamplator, situatia poate fi si de alta natura, indiferent de simplitatea ei.
Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 14:58, 8 August 2009
Dreptul la tacere exista inca din momentul in care e vorba de un presupus faptuitor.
Ce poate sa faca organul de ancheta daca persoana suspecta tace?
Sa il constranga sa vorbeasca?:strong:
Eu as zice ca nu poate face din punct de vedere legal asa ceva.;)

Se incheie un proces verbal in care se consemneaza pozitia procesuala a persoanei.
Persoana suspecta are dreptul de a cere un avocat care sa il asiste si sa refuze sa dea declaratie fara avocat, aceasta chiar si in cazul in care asistenta juridica este nu obligatorie.

De aceea, dreptul la tacere exista indiferent de inexistenta unui text de lege expres in Codul de procedura penala pentru persoana care are calitatea de faptuitor ( adica nu calitatea de invinuit).
Consacrarea legislativa este facuta prin Constitutia Romaniei printr-o norma de principiu, norma care nu poate fi violata.
Incalcarea aceste norme constitutionale nu este posibila prin simpla invocare a dispozitiilor codului de procedura penala de catre organul de urmarire penala.

avocat Claudiu Lascoschi
Aveti dreptul de a nu raspunde nici verbal,nici in scris nici unei intrebari,daca doriti sa fiti reprezentat de un avocat.Acest aspect este valabil in orice faza a cercetarii,a urmaririi penale,a cercetarii judecatoresti.
Exact.
Acest drept exista.
In acest caz se poate incheia un proces-verbal, care poate sa fie sau nu sa fie semnat de persoana in cauza.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exemplificare termen ! tutu12 tutu12 Termenul : ,,[b]este pusa in miscare actiunea penala [/b]....'' reprezinta inceperea audierii de catre organele de politie a audierii reclamantului, paratului ... (vezi toată discuția)
Urmarire penala - urgent ramiha ramiha Buna ziua, Este posibil sa fii sub urmarire penala fara a ti se aduce la cunostinta acest lucru si fara ca macar sa stii de ce esti invinuit? Cum poti afla ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri cristiursa cristiursa 1daca nu e inceputa urmarirea penala organele de urmarire sunt obligata sa aduca la cunostinta unei persoane dreptul de a avea aparator spre ex. luarea unei ... (vezi toată discuția)