avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Obtinere carte de identitate pentru cetatean roman ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Obtinere carte de identitate pentru cetatean roman stabilit in Serbia

Buna ziua,
Verisoara mea, nascuta in 1962 in Romania, a trait de la varsta de 2 ani in fosta Iugoslavie, actual Serbia. Parintii ei sunt mama romanca, tatal sarb. Mama n-a renuntat niciodata la cetatenia romana.
Verisoara mea doreste sa obtina atestarea cetateniei romane. Adica are nevoie de pasaport romanesc. Pentru ca varsta ei depaseste 14 ani, certificatul de nastere nu este suficient. Pentru obtinerea pasaportului are nevoie de cartea de identitate.
Dupa proceduri prelungi pentru obtinerea CNP ului, (inainte de 1970 certificatele de nastere nu aveau CNP) serviciile birocratice ale Evidentei Populatiei catre care isi indreapta cererea de eliberare a cartii de identitate ii dau raspunsuri din ce in ce mai trasnite si ii solicita cele mai nepotrivite acte, trimitand-o din serviciu in serviciu, ceea ce dovedeste ca pana la urma, habar n-au cum sa rezolve aceasta problema.
Va rog sa ma ajutati cu o solutie.
Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 3 Decembrie 2015
AnaLuana, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 18:52, 5 Decembrie 2015
Va multumesc mult.
Vom urma calea pe care ne-ati recomandat-o.
Numai bine!
Pentru putin. Vedeti ca am editat mesajul, m-am mai gandit intre timp :)
Problema celor de la Evidenta nu a fost ca nu-i poate acorda verisoarei dvs. un CIP ci faptul ca aceasta nu figura in baza si deci nu avea CNP. Trebuie ca mai intai sa isi dovedeasca cetatenia romana si mai apoi sa i se elibereze cartea de identitate. Pe baza pasaportului sarbesc poate solicita certificatul de nastere dar fara CNP. Trebuie sa solicite o adeverinta de la Directia Generala de Pasapoarte. Va rugam sa ne scrieti cum s-a rezolvat problema, poate vor invata si altii din patania verisoarei dvs. Va multumim anticipat!
Ultima modificare: Joi, 3 Decembrie 2015
Justitiarul711, utilizator
Justitiarul711, recititi va rog cu atentie ce scrie utilizatoarea...
Are CNP, are certificat de nastere romanesc, problemele sunt cu transcrierea certificatului de casatorie pentru ca nu are CI romaneasca. Daca ar obtine CI provizorie si-ar putea face pasaport CRDS, cu care ar putea circula in UE.

AnaLuana a scris:

Pentru inceput, pentru obtinerea CNP ului i-au cerut traducerea certificatului de nastere a sotului, pe langa traducerea certificatului de casatorie sarbesc, cartea de identitate a sotului etc.
Acum, pentru obtinerea CI, desi a depus traducerea legalizata pentru certificatul de casatorie emis in Serbia, i-au indreptat catre Consulatul Roman in Serbia unde trebuiau sa solicite eliberarea unui nou certificat de casatorie, romanesc.
[...]
Zilele trecute li s-a raspuns pur si simplu ca este imposibil sa detina act de identitate sarbesc si romanesc in acelasi timp.

N-om fi scris de nebune atata. Sau ma rog, doar eu.
Imi cer scuze!:flowersblue: Daca i-au acordat CNP-ul era clar ca nu mai exista niciun dubiu cu privire la cetatenie. Si era clar ca au introdus-o ca CRDS. Deci puteau sa-i elibereze un pasaport CRDS pe numele de fata ca CIP-CRDS nu puteau deoarece nu avea pasaport romanesc valabil, si dupa ii transcriau certif.de casatorie pe baza pasaportului CRDS si adev de la evidenta din care sa rezulte ultimul domiciliu din Romania. Zic si eu!
Ultima modificare: Joi, 3 Decembrie 2015
Justitiarul711, utilizator

Alte discuții în legătură

Casatorie Mihaelap28 Mihaelap28 Buna ziua,cu o intrebare va deranjez,nepoata mea are dubla cetățenie română_sârbă,provine din o romanca si un sarb ,are pașaport romanesc dar ar vrea si ... (vezi toată discuția)
Repatrierea unui cetatean roman const_be const_be Un basarabean a depus juramantul de credinta si a obtinut un certificat care-i atesta cetatenia romana, cu mentinerea domiciliului in strainatate( R. Moldova). ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere, duplicat scalin scalin Locuiesc in Canada de mai bine de 12 ani de zile. De curind am descoperit ca nu mai imi gasesc Certificatul de Nastere, eliberat la Constanta. Mai am printre ... (vezi toată discuția)