avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de întreținere nemodificată de 7 ani. Care ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de întreținere nemodificată de 7 ani. Care sunt pașii pentru a obține majorarea?

Buna ziua, Sunt divortata de peste 7 ani si am 2 copii spre crestere si educare. La data divortului s-a stabilit o anume pensie alimentara pentru cei doi copii, pensie ce, atunci, reprezenta 1/3 din salariul lui. Cum pot sa aflu daca i s-a marit salariul (mi-e foarte greu sa cred ca este acelasi de atata timp) si, care sunt pasii ce trebuie sa-i urmez pentru a solicita o marire a pensiei. Cu multumiri,
Mamica ingrijorata
Ultima modificare: Joi, 11 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
When, tatal copiilor are salariul de 5600 lei (adeverinta de venit la dosar), Vorbesti de lucruri sfinte: "program de vizitare" (nerespectat de el - i-a vazut de 5 ori in 2 ani), "calea diplomatiei" (si-a refacut viata, iar eu si copiii astia nu intram deloc in ecuatie), iar sa ii trimit mail, ar insemna ca...eu am nevoie de bani, insa...majorarea pensiei alimentare este strict pentru nevoile copiilor. Iar legea e lege penru toata lumea. Declari ca ai...dai! intrebarea mea era alta: de cand se va mari pensia: din momentul introducerii actiunii in instanta, sau din momentul finalizarii proocesului? Multumesc
"calea diplomatiei" (si-a refacut viata, iar eu si copiii astia nu intram deloc in ecuatie

Ati divortat, nici nu trebuie sa intrati dumneavoastra in ecuatie, doar copii.
In plus, au fost cazuri in care judecatorii au respins actiunile prin care rezidentul solicita pensie mai mare doar pentru ca salariul nerezidentului a crescut.
Ca sa aratati cu adevarat ca acesti copii au nevoi mai mari si ca ati incercat amiabil, sa nu ajungeti la proces, incercati asa cum v-am zis, intai cu mailul. Altfel puteti avea marea surpriza sa vi se respinga actiunea sau sa se stabileasca ca diferenta sa se plateasca in natura si tot cu ochii in soare ramaneti.
Eu asa va sfatuiesc.
In plus, copii ar dori sa mearga cu el acum la programul de vizita?
Ca daca aceasta actiune il face sa-si reaminteasca brusc ca e tata si vine sa ii ia iar ei nu vor, va puteti trezi executata silit, cu executor de platit si tot felul de penalizari substantiale.
Incepeti sa dati mail in care frumos sa povestiti de copii si sa aratati care au fost cheltuielile cu ei, ce ati putea face daca ati avea mai mult sau de ce nu, sa ii cereti sa plateasca direct anumite lucruri.
Dupa cateva saptamani in care nu va raspunde sau va refuza, actiune in instanta asa cum ati fost sfatuita si atunci da, aveti toate sansele sa primiti o pensie mai mare si nu in natura chiar daca o cere. Pentru ca veti avea deja dovezi ca nu vrea sa coopereze.
Multumesc pentru raspuns. Ma credeti sau nu, dar...de cativa ani....tot incerc sa discut cu tatal copiilor despre nevoile crescande ale copiilor si nu vrea sa ma asculte (pensia stabilita in urma cu 10 ani, era de 400 lei/copil, la un salariu de 2700, acum, conform legii, o treime din salariul de 5600 lei ar insemna o marire substantiala, nu? - Articolul 529 Cod Procedură Civilă) . Iar daca se intampla sa ceara copiii "in natura"....acuzatiile verbale sunt pe masura ("v-a pus sa imi cereti, dar n-am"). Cel mare este la un pas de capacitate (meditatii, rechizite, pregatire intensiva), cel mic face sport de performanta (echipamente, cantonamente, deplasari, antrenamente, vitamine, analize si controale medicale....) Ce sa execute? copiii nu vor sub nicio forma sa mearga la el! nici cu el! nici in prezenta lui! Zarurile au fost aruncate! asadar... de cand se mareste pensia?
De la data introducerii cererii.
Art. 532

Data de la care se datorează pensia de întreţinere

(1) Pensia de întreţinere se datorează de la data cererii de chemare în judecată.

@when, incercati sa nu va mai ingrijorati pt drepturile altora la vizita si sa aveti mai putine expresii de genul " ramaneti cu ochii in soare", mai ales ca e vb de drepturi ale copiilor.
E logic ca in 7 ani de cand s-a stabilit pensia , a crescut si nevoia copiilor.. numai daca va ganditi la nivelul preturilor de acum 7 ani.
Ultima modificare: Vineri, 12 Ianuarie 2018
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@when, incercati sa nu va mai ingrijorati pt drepturile altora la vizita si sa aveti mai putine expresii de genul " ramaneti cu ochii in soare", mai ales ca e vb de drepturi ale copiilor.

Tot un drept al copiilor e si acela de a avea legaturi cu amandoi parintii. deranjeaza daca amintesc de asta?

E logic ca in 7 ani de cand s-a stabilit pensia , a crescut si nevoia copiilor.. numai daca va ganditi la nivelul preturilor de acum 7 ani.

Perfect de acord cu ce spuneti dumneavoastra si initiatoarea topicului insa, tot perfect normal este si ca la inceput sa se caute calea amiabila.
Eu nu sunt divortat insa daca m-as afla in situatia aceasta as dori sa fiu informat inainte sau intrebat. Ca eu nu am de unde sa stiu ca imi face copilul meditatii daca mama nu imi spune, eu nu am de unde sa stiu ca are aparat dentar sau cat costa aceasta daca din nou, nu sunt informat.
In plus, daca tatal vine si cere diferenta in natura, i se aproba apoi nu se achita de ea, va dura luni de zile pana cand sa se faca alt proces si sa se schimbe sentinta. Nu mai bine sa faca lucrurile bine din prima?
Pana la urma ce se doreste, mai multi bani pentru nevoile crescute ale copiilor sau sicanarea tatalui?
Pentru ca daca e vorba de ce nevoi au minorii, mama nu saraceste si nu pierde nimic sa trimita niste mailuri civilizate si la obiect. Orice ar alege tatal sa faca ea iese castigatoare. Daca tatal doreste sa se implice si sa dea mai multi bani scapa de procese si nu mai pierde timp, daca nu raspunde sau ii raspunde urat sau refuza, o ajuta in instanta in cazul in care acesta cere pensia in natura.

In plus, inainte de a face o actiune in instanta mi se pare corect si de bun simt sa informez initiatoarea topicului de demersurile pe care le-ar putea face tatal, tocmai pentru ca minorii sa fie protejati.

Un parinte neimplicat, cum pare ca este cazul celui de la acest subiect nu va dori sa dea un leu in plus si va cauta orice cale sa diminueze sau sa recupereze banii. Cum copii nu vor la programul de vizita, ghiciti care sunt sansele sa mearga pe varianta penalizarilor...... foarte mari in opinia mea.

Alte discuții în legătură

Pot cere modificarea pensiei platite de fostul sot pentru copil ? cristinaamalia cristinaamalia Buna ziua, Am divortat prin notariat in urma cu 2 ani si am obtinut pensie de intretinere de la fostul sot 400 lei, custodie comuna bineinteles cu drept de ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara OanaCrisinaGeorgescu OanaCrisinaGeorgescu Buna ziua! Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns. Am divortat in ianuarie 2015. Am doi copii care au ramas la mine in intretinere. In momentul ... (vezi toată discuția)
Program vizita copil Mara 10 Mara 10 Bună ziua.As dori sa stiu daca se poate modifica in instanta programul de vizita pt copil minor,ținând cont că domiciliul il are la mama ,iar tatăl il ... (vezi toată discuția)