Mai exact Legea 227/2015 stabileste ca:
La solicitarea scrisă a proprietarului, preşedintele şi administratorul asociaţiei de proprietari au obligaţia să elibereze în scris o adeverinţă prin care să prezinte situaţia cheltuielilor privind întreţinerea, defalcate pe datoria de bază şi penalităţi, precum şi modalitatea de calcul al penalităţilor."
Dupa parerea mea este o lege facuta ca initiatorii (parlamentari) sa bifeze inca o lege adoptata, o lege la care au muncit...
Eliberarea unei adeverinte ar insemna ca cineva sa solicite a se adeveri ceva anume. Adica solicitantul ar trebui sa spuna ce anume sa se adevereasca de catre asociatie: ca nu are datorii, ca este membru al asociatiei, ca are, ca nu are... Adeverinta conform dictionarului ar fi o "dovadă scrisă de recunoaștere a unui fapt, a unui drept". De aceea solicitantul spune in cerere sa i se elibereze o adeverinta in care sa se "adevereasca...". Ori in aceasta lege se prevede de fapt altceva. Daca legea ar fi prevazut ca la solicitarea proprietarului, presedintele si administartorul sunt obligati sa prezinte in scris o situatie prin care sa arate .... parca avea inteles.
Dar trecand peste notiunea de adeverinta ce mi se pare improprie, sa mergem mai departe.
Se spune ca trebuie sa se prezinte situatia cheltuielilor privind intretinerea, defalcate pe datoria de baza si penalitati (si aici e o greseala pentru ca in legea 230 se prevad penalizari si nu penalitati!). Numai ca situatia aceasta este afisata clar, defalcat chiar in amanunt pe lista lunara de plata si nu vad ce altceva sa i se scrie in aceasta adeverinta fata de ceea ce este pe lista de plata. Cat priveste modalitatea de calcul al penalizarilor, da, cred ca multi proprieatri nu stiu cum se calculeaza acestea, iar pe lista de plata nu apare decat rezultatul, suma stabilita drept penalizare, nu si modul de calcul. Cred ca aceasta este singura explicatie ce i se poate da solicitantului, singura de folos, singura suplimentara fata de ceea ce este deja afisat pe lista de plata.
Oare era nevoie de o lege pentru asta!? Stiti ca legea 230/2007 prevede ca membrii asociatiei pot contesta lista in 10 zile si presedintele e obligat sa raspunda in maxim 7 zile, stiti ca tot legea prevede ca membrii asociatiei au dreptul sa cunosca, sa consulte documentele, inscrisurile asociatiei... Asa ca nu vad de ce mai era nevoie de inca o lege.