avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... criza financiara si prb contractuale
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

criza financiara si prb contractuale

buna ziua
as vrea sa stiu la nivel infromativ si cu caracter general ce masuri trebuie intreprinse in cazul in care partenerii contractuali nu mai achita facturile restante sau /si intra in stare de faliment , insolventa
Cel mai recent răspuns: ENGFULL , utilizator 13:56, 28 Iulie 2009
Acum cativa ani am avut 2 litigii cu o societate din Germania impotriva careia am obtinut emiterea unor somatii de plata, iar ulterior debitorul a intrat in procedura insolventei in tara de origine si am intrat in legatura cu lichidatorul judiciar german si instanta germana. Daca debitorul dvs. are bunuri in Romania, va fi mai simplu sa obtineti masuri asiguratorii in legatura cu acele bunuri si sa recuperati o parte sau integral creanta. In cazul cand nu are bunuri in Romania, va fi un pic mai dificil de recuperat, sarcina dvs. fiind sa vi se recunoasca hotararile romanesti in tara de origine a debitorului si sa procedati la realizarea unor actiuni de recuperare in tara de origine. Nu cunosc procedurile din Italia sau Franta, insa cele germane sunt mult diferite fata de cele romanesti, cultura dvs. juridica nu va poate fi de un mare folos sa reusiti valorificarea tuturor aspectelor care va sunt favorabile. Pentru etapa desfasurata in Germania am colaborat cu un cetatean roman care profeseaza ca avocat in Germania, eu realizand aici motivele de fond ale actiunii, dumnealui asambland povestea si realizand traducerea in limba germana, precum si punerea in practica a actiunii conform procedurii germane. Ca scurt exemplu, instanta germana a considerat contrara bunului simt o prevedere contractuala care permitea calculul unor penalitati de intarziere care sa depaseasca in cuantum debitul, respingand pretentia pentru aceste accesorii cu o motivatie extrem de simpla, clara, argumentata cu principii de drept universal valabile, fara ca debitorul sa fi formulat aceasta aparare in cererea lor in contra pretentii (un fel de reconventionala). Fara sprijinul unui avocat, pe cont propriu, nu cred ca va veti descurca.
Ultima modificare: Luni, 27 Iulie 2009
Gabriel Stelea, Avocat
acu 2 ani Romania nu era in UE, acu e mult mai simplu , iar pentru Franta si Belgia procedura este ca cea din Romania.
Pardon, romanii au plagiat si compilat legislatia falimentului din Franta si Belgia.
da un avocat tot trebuie sa va luati, eventual unul cu experienta ca dl. Gabriel S
daca in contractul incheiat am o clauza privind constituirea unei garantii reale mobiliare asupra unor bunuri ale pers jd franceze si aceasta este declarata in stare de faliment , pot trece la valorificarea bunurilor in aceasta perioada ?

pe scurt - contract de lohn - confectionare produse textile ( camasi ) , am garantie mobiliara asupra tesaturii
daca pot trece la valorificare , trebuie sa mai fac alta procedura preliminara ?
bossman a scris:

:numai plange:P , citeste Legea nr.637/2002 si Regulamentul CE nr.1346/2000 privind procedurile de insolventa si vei gasi singur(a) solutiile !!!:hammer:



multumesc pentru recomandarea legislativa ...


poate ma ajutati si cu o interpretare corecta a dispozitiilor art 5 din Reg CE 1346/2000 in solutionarea prb ridicate mai sus - aceea a garantiei reale mobiliare pe care o am asupra materialelor clientului
(1) Deschiderea procedurii de insolvență nu aduce atingere drepturilor reale al unui creditor sau terț asupra bunurilor corporale sau necorporale, mobile ori imobile – atât bunuri individual determinate, cât și constituite în universalități a căror alcătuire se poate modifica – aparținând debitorului și care se află pe teritoriul unui alt stat membru la data deschiderii procedurii.

(2) Drepturile menționate la alineatul (1) includ în special
(b) dreptul exclusiv de realizare a unei creanțe, în special ca urmare a gajării sau cesionării creanței cu titlu de garanție


eu inteleg ca pot sa trec la realizarea creantei chiar daca s-a deschis procedura falimentului ....
o alta intrebare este insa sunt obligata sa o inscriu la Arhiva ?
Ultima modificare: Marți, 28 Iulie 2009
ENGFULL, utilizator
Ca sa treceti la executarea debitorului dvs., aveti nevoie de un titlu executoriu investit cu formula executorie. Daca aveti numai un contract de lohn si niste facturi neincasate, nu este suficient. Faceti afirmatia ca partenerul contractual este in insolventa, doriti sa aplicati Regulamentul CE 1346/2000, dar va trebui sa-i probati judecatorului starea de insolventa legala in care se afla partenerul, precum si calitatea dvs. de creditor. V-a fost comunicata oficial o hotarare de deschidere a procedurii insolventei, emisa in tara in care se afla sediul principal al partenerului ? Pe de alta parte, ca sa puteti beneficia de drepturile de realizare precizate in art. 5 din regulament, garantia dvs. trebuie sa fie opozabila tertilor, adica inscrisa in Registrul arhivei electronice de garantii reale mobiliare. In opinia mea, este necesar sa va concentrati pe obtinerea unui titlu executoriu si inscrierea contractului de garantie, daca procedura insolventei nu s-a deschis. In cazul in care aceasta procedura s-a deschis, incercati inscrierea garantiei reale mobiliare si va inregistrati drept creditor garantat impotriva averii debitorului dvs.

Alte discuții în legătură

Falimentul ENGFULL ENGFULL sunt creditor al unei firme aflata in faliment ( e drept in firma e din franta ) nu am primit adresa de inregistrare pe lista de creditori , insa am procurat ... (vezi toată discuția)
Garantie inscrisa in aegrm robertsega32 robertsega32 In cazul in care un creditor are un contract de garantie reala mobiliara asupra unor bunuri ale debitorului, contract inscris in Arhiva Electronica de Garantii ... (vezi toată discuția)
Procedura insolventei versus faliment misu76 misu76 Am o creanta ce depaseste 45000 lei.Am incercat pe executare silita,dar toate bunurile sunt cu ipoteca. As vrea ,daca se poate sa ma ajutati cu un sfat si ... (vezi toată discuția)