avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Lămuriri taxe sedii de apartament PFA/firme
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Lămuriri taxe sedii de apartament PFA/firme

A apărut formularul:
[ link extern ]

Ai sediu în apartament FĂRĂ ACTIVITATE ECONOMICĂ?

Nu plătești nimic în plus.

Ai sediu în apartament CU ACTIVITATE ECONOMICĂ?

Indiferent dacă deduci sau nu cheltuielile, vei plăti impozit majorat.
Diferența constă în faptul că:
1. Dacă suprafațele pot fi delimitate exact (eg. 1 cameră rezidențială și 1 cameră nerezidențială) vei plăti impozit majorat doar pe camera nerezidențiala x 20 (asta dacă nu este reevaluată în ultimii 5 ani).
2. Dacă suprafețele nu pot fi delimitate exact (eg. activitatea este la un birou, într-un dormitor, care este atăt spațiu rezidențial și nerezidențial), vei plăti impozit majorat de 20 x (asta dacă locuința nu a fost reevaluată în ultimii 5 ani).


Cu alte cuvinte, din norme s-a înțeles că ar fi existat o portiță de scăpare pentru PFA-urile/firmele cu sediu în apartament care NU SUPORTĂ ȘI DECI NU DEDUC cheltuielile cu utilitățile.
Conform formularului de mai sus, acea portiță s-a închis pentru că nu ai cum să declari și să dovedești așa ceva. Ești obligat să declari că suporți cheltuielile, deși nu este adevărat.

Portiță nr.2 încă posibilă presupune drum la ONRC și schimbarea certificatului constatator în care să se specifice că efectuați activitatea economică la clienți. Însă, din păcate, această modificare poate aduce alte efecte negative (mai ales dacă nu este conformă cu realitatea).


România...

Ultima modificare: Miercuri, 30 Decembrie 2015
MrDerpson, utilizator
Am sunat la taxe si impozite locale sector 2 si mi s-a spus ca daca nu se deduc cheltuielile, nu trebuie depusa declaratia si nu se plateste impozitul majorat (pentru cazul mixt, unde nu se pot delimita suprafetele).

Dar din ce am observat, fiecrare sector gestioneaza problema asta in mod diferit.

Cel mai bine e sa mai asteptam putin. Poate se limpezec apele si se ajunge la o solutie comuna.
MrDerpson a scris:

Au aparut normele.
Nimic nou.


... nici macar greselile n-au fost corectate :) Exemplu de articol total gresit (textul e extras din documentul aparut in M.O, identic cu cel de pe de portalul justitiei si cu cel de pe portatul ANAF):

"Secţiunea a 5-a Calculul impozitului pe clădirile cu destinaţie mixtă
[...]
44. În cazul unei clădiri cu destinaţie mixtă, aflată în proprietatea persoanelor fizice, la adresa căreia este înregistrat un domiciliu fiscal, la care se desfăşoară o activitate economică, când suprafeţele folosite în scop rezidenţial şi cele folosite în scop nerezidenţial, impozitul se calculează prin însumarea impozitului aferent suprafeţei folosite în scop nerezidenţial rezultă din documentaţia cadastrală, calculat potrivit art. 457 din Codul fiscal, cu impozitul aferent suprafeţei folosite în scop nerezidenţial, calculat potrivit art. 458 din Codul fiscal."

Portiunile subliniate sunt gresite (gramatical/tipo)
Impozitul se calculeaza prin insumarea "nerezidential" + "nerezidential":)

Ultima modificare: Marți, 19 Ianuarie 2016
CipM, utilizator
Am extras câteva răspunsuri interesante oferite de Ministerul Finanțelor Publice (MFP) pe facebook [ link extern ] ).

As avea nevoie sa se defineasca ce presupune exact "activitate economica" si "delimitare între suprafața rezidențială și nerezidențială printr-un plan cadastral", va rog. Adica concret: lucrez protectia muncii si resurse umane si am sediul de firma in camera nr. 1 din apartament, ce am de facut in continuare ca sa nu platesc impozite mari, in afara de depunerea declaratiei si de faptul ca nu voi mai putea sa deduc cheltuielil cu utilitatile? Multumesc
MFP: Nu trebuie sa mai faceti nimic. Într-o locuință mixtă (unde isi desfasoara activitatea un operator economic dar se si locuieste) nu se poate face delimitare cadastrală. De exemplu, într-un imobil de locuit în care la parter exista un spațiu comercial, atunci se face această delimitare cadastrala. Sau cand exista doua corpuri distincte de cladiri, una în care locuiesc si în cealalta imi desfasor activitatea economica


A ramas nelamurita varianta sediului cu activitate economica (de exemplu stai acasa si lucrezi pe calculator) fara deducere a utilitatilor.
MFP: Faceti o declaratie pe propria raspundere model 2016 itl001, până la 31 martie 2016, si sunteti incadrata la rezidential.


Deci sa intelegem ca deducerea utilitatilor este cea care face diferenta, nu declaratia de la Registrul Comertului. Si daca sunt in contradictie cele doua declaratii?
MFP: Se depune declarația model 2016-ITL 001 și acolo se declară dacă se deduc sau nu utilitățile. Diferența o face deducerea utilităților (înregistrată în evidența contabilă). Nu este nevoie de o declarație de la Registrul Comerțului privind activitatea societății.

Nu deconectez utilitatile dar daca am sediul de PFA intr-o camera din apartamentul personal, si am activitate economica (adica lucrez in acea camera) voi plati impozitul pentru nerezendtiali pentru aceea camera? Si pt rezidential in restul apartamentului?
MFP: Apartamentul este rezidențial.
Ultima modificare: Marți, 19 Ianuarie 2016
CipM, utilizator
(Editare)

Lucrurile inca-s aiurea, cei cu activitate sunt obligati sa-si faca rapoarte de evaloare (costa mult), sa declare spatiu pe care nu-l folosesc, sa declare fals ca-si deduc utilitatile (desi nu o fac).
Sunt cazuri si de PFA-uri FARA activitate la domiciliu care sunt obligate sa plateasca majorat macar pentru cativa mp. Acest lucru este complet ilegal.

Lucrurile sunt groaznice din toate punctele de vedere. In goana dupa colectarea de taxe cu orice pret, raman in urma foarte multe victime si se creeaza un haos de nedescris.
Ultima modificare: Luni, 1 Februarie 2016
george-neagu, moderator
Pentru cazul mixt, unde nu se pot delimita suprafetele, am inteles de la taxe si impozite locale ca proprietarul trebuie sa dea o declaratie pe propria raspundere ca sa specifice suprafata unde se desfasoara activitatea economica in metrii patratii.

Inseamna ca se poate trece ca activitatea economica se desfasoara in 0,1 metri patrati.
Pentru ca, sa zicem ca am un dosar cu actele firmei (ocupa putin spatiu, asezat pe verticala). Iar cand lucrez de pe tableta, ocup mai putin de 0,1 metrii patrati pentru ca tableta are dimensiuni mici si o tin in mana tot pe verticala, ca sa ma incadrez in spatiu.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Februarie 2016
ContSters371454, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitul pe cladire cu destinatie mixta Elena 47 Elena 47 Art. 459. din noul cod fiscal prevede - (1) În cazul clădirilor cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculează ... (vezi toată discuția)
Impozit cladiri rezidential - pfa, va rog indrumare anca_ro anca_ro Buna ziua, am un PFA la adresa la care locuiesc. Sunt in situatia in care spatiul rezidential fata de spatiul nerezidential nu sunt delimitate specific in ... (vezi toată discuția)
Printre actele de depus la anaf în vederea constituirii unei pfi- expert contabil se află și contractul de comodat. trebuie acesta semnat de notar sau avocat? Iordache  Victoria Ioana Iordache Victoria Ioana Buna ziua! Printre actele depuse la ANAF in vederea constituirii unei PFI- expert contabil se afla si contractul de comodat. Acesta trebuie semnat de notar sau ... (vezi toată discuția)