avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 366 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesiune in instanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesiune in instanta

Se poate face dezbatere in instanta fara a merge mai intai la notar? Am consultat un avocat pentru a deschide succesiunea pe cale judecatoreasca si a spus ca trebuie sa merg mai intai la notar. Este adevarat?
Cel mai recent răspuns: florin2014 , utilizator 15:42, 8 Ianuarie 2016
Cereti sa vi se dea incheierea pentru ca nu va intelegeti cu ceilalti mostenitori si ca veti actiona in judecata. Fiti hotarat pentru ca notarul are interes sa faceti prin el si crede ca va veti impaca, daca nu vrea, consultati alt notar!
Ultima modificare: Vineri, 8 Ianuarie 2016
Vilb, utilizator
Nu are ce cauta la alt notar.
Vedeți printre actele ce vi s-au dat ce altceva mai aveți, poate v-a dat și nu știți.
Notarul la care am fost nici macar nu vrea sa inregistreze actele ca sa nu fie nevoit apoi sa citeze mostenitorii. Are voie sa nu doreasca sa faca succesiunea atat timp cat este cel care trebuie sa o faca (adica in raza judecatoriei ultimului domiciliu al defunctului)?
Are vreun motiv? Trebuie sa va dea o încheiere în cere sa scrie motivul pt care nu va primește.

Din legea notarilor publici.
Art. 85. -
(1) In situatia in care se refuza indeplinirea actului notarial, incheierea de respingere se va da numai daca partile staruie in cerere. Incheierea va cuprinde motivarea refuzului, calea de atac, instanta competenta si termenul de exercitare
(2) Indeplinirea actului notarial poate fi respinsa si pentru urmatoarele motive:
a) neprezentarea documentatiei necesare sau prezentarea incompleta a acesteia;
b) neplata tarifelor, a impozitului si a onorariului stabilit;
c) imposibilitatea identificarii partii sau lipsa de discernamant a acesteia, daca aceasta stare rezulta din comportamentul partii.
Art. 86. -
(1) Incalcarea cerintelor prevazute la art. 83 se sanctioneaza cu anularea, daca nu pot fi indreptate si au produs partii o vatamare care nu poate fi inlaturata in alt mod decat prin desfiintarea actului
Ultima modificare: Vineri, 8 Ianuarie 2016
gi-jane2, moderator
adresati-va din nou notarului respectiv si solicitati-i sa va emita acea incheiere, intrucat in lipsa acesteia instanta de judecata nu va solutioneaza cererea.

nu inteleg cum s-a ajuns la concluzia ca ceilalti mostenitori nu doresc dezbaterea succesiunii, din moment ce acestia nu au fost citati de catre notar .. v-ati dus cu totii la notariat si la fata locului au aparut divergentele ?? sau dvs i-ati spus notarului ca nu va intelegeti cu ceilalti succesori ??

tb sa va duceti la notar si sa solicitati dezbaterea succesiunii. notarul ii cita pe ceilalti succesori, iar daca acestia nu se prezentau, va elibera acea incheiere .

tb respectata procedura notariala; cerere pt dezbaterea succesiunii si citarea tuturor mostenitorilor.
de unde siti ca ceilalti erezi nu sunt de acord cu dezbaterea succesiunii? poate s-au razgandit intre timp..

Alte discuții în legătură

Mostenire disputata kubolens kubolens Buna ziua, O doamna care este cetatean american, dar nascuta in Romania, din parinti romani ma roaga sa o ajut in urmatoarea speta: tatal dumneaei a decedat ... (vezi toată discuția)
Mama refuza refuza succesiunea dupa moartea tatalui Euionut123 Euionut123 Buna ziua! Tatal meu a decedat acum trei ani. Mai am o sora iar cu mama nu ma inteleg foarte bine. In urma cu putin timp am adus in discutie ca ar trebui sa ... (vezi toată discuția)
Succesiune la tribunal Margareta72 Margareta72 Exista un apartament mostenit de doi frati dupa moartea parintilor, care a survenit in 2006. Cei doi frati sunt de acord sa faca succesiunea la tribunal. ... (vezi toată discuția)