avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor somaj contract partial munca 12 ani si 8 luni ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor somaj contract partial munca 12 ani si 8 luni norma intreaga

Buna seara, am lucrat 8 luni cu norma intreaga, 8 ore/zi, iar restul de 16 luni cu norma partiala de 2 ore/zi, am o vechime neintrerupta de 12 ani. Pot beneficia de somaj si daca da, care va fi indemnizatia lunara ? Multumesc
Cel mai recent răspuns: ykyb27 , utilizator 16:29, 13 Ianuarie 2016
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;

b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
...

2. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

3. Pentru aplicarea art. 39, alin.(2), lit.b). de mai sus se face media veniturilor pe cele 12 luni de cotizare (adica cele 24 de luni in cazul dvs.), indiferent ca ati lucrat cu 8 ore pe zi sau cu 2 ore pe zi.
mii de multumiri; si ultima intrebare : pe ce perioada voi lua somaj : 6 luni, 9 luni sau 12 luni ? avand in vedere ca am o vechime de 12 ani
1. De aceea v-am redat mai sus din lege ca sa vedeti pe ce perioada veti beneficia de indemnizatie de somaj.

2. Dvs. va incadrati la art. 39 (1), lit. c), adica veti beneficia de indemnizatie de somaj pe o perioada de 12 luni, fiindca aveti un stagiu de cotizare la somaj de peste 10 ani.
multumesc; recapitulez (sunt pisaloaga, ma scuzati) : o sa iau timp de 12 luni o indemnizatie in valoare de : 75%x 500 + 7% x (8 luni x 1050 + 4 luni x 1050): 24 = 375 + 7 % x 525 = 411,75 lei ?
intreb, pentru ca am 46 an si un copil de 9 ani in intretinere si vreau sa vad daca am cum sa ma descurc din somaj sau trebuie urgent sa-mi caut de lucru, multumesc pentru intelegere
1. Cred ca ati calculat bine, dar nu e rau sa intrebati si la Agentia de Somaj unde depuneti actele.

2. Varianta cea mai buna ari fi sa va gasiti un loc de munca, pentru ca salariul minim nu poate fi mai mic de 1050 lei lunar.

Alte discuții în legătură

Decizie concediere, somaj THEODORA30 THEODORA30 Buna ziua,vreau a stiu daca am fost data afara cu art.56 alin1literai pot beneficia de somaj,in conditiile in care contractul meu a fost part time. Multumesc (vezi toată discuția)
Dreptul la somaj hornea marioara hornea marioara lucrez la o sc cu contract de munca pe perioada nedeterminata de 6 ore din 2007 si modificata 4 ore din iulie 2009.IERI SEFA A ADUS O ANGAJATA NOUA \'DE ... (vezi toată discuția)
Somaj! silviota silviota Fiica mea, inginer masterand, a lucrat cu carte de munca mai bine de 2 ani, cu 6 ore/zi. Acum , la orizont apare, fioros SOMAJUL!!!:O. In cartea de munca are ... (vezi toată discuția)