avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... recunoasterea studiilor un lucru greu de obtinut in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

recunoasterea studiilor un lucru greu de obtinut in Romania tara tuturor "posibilitatior"

Ar trebui cred sa adaug acest subiect la lista de anomalii, pentru ca eu una asa ceva nu am cum sa concep , (tin sa fac stiut faptul ca nu sunt de specialitate avocat sau jurist , si probabil de aceeea imi este mai greu sa inteleg).
Am terminat in vara acestui an o facultate in urma careia am obtinut o adeverinta ( lucru bine stiut de toata lumea de ani buni),prin care pot arata studiile si specializarea dobandita in urma a 5 ani de studiu. Diploma urmeaza sa imi fie eliberata la un an diferenta. Cu aceasta adeverinta m-am prezentat la societatea (de stat) unde lucrez de 2 ani de zile, ca sa imi treaca studiile in catrea de munca. SOC MARE am avut cand doamna de la serviciul personal mi-a refuzat cererea pe motiv ca ea nu are cum sa opereze o adeverinta si ca trebue sa ii aduc diploma in original , ca adeverinta nu are nici o valabilitate. Stiind ca sunt obligati atat angajatul cat si angajatorul ca in termen de 15 de la producerea unei modificari sa anunte / opereze modificarea respectiva in cartea de munca, pun intrebarea acest termen de 15 zie stabilit in baza decretului 92 din 16 apr 1976, se aplica numai anumitor categorii de persoane , pe cand altii il pot ignora cu desavarsire? Scuzati ironia dar se pare ca recunoasterea studiilor reprezinta un lucru greu de obtinut in Romania tara tuturor "posibilitatilor". Va rog mult sa ma lamuriti cu privire la acest aspect . Astept raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: alexandra_ism , utilizator 20:13, 29 Iulie 2009
~ Conținut șters la cerere ~
Nu stiu daca trebuie sa va cramponati de inregistrarea studiilor in cartea de munca...

Acea adeverinta poate sta legal la baza oricarei angajari in domeniul absolvit de dvs.

Angajarea pe un post de studii superioare nu este conditionata de inscrierea acestor studii in cartea de munca, ci de existenta dovezii ca ati absovit facultatea, care dovada este deocamdata acea adevrinta.
pai doamna draga atunci la ce mai sunt date legi daca si asa nu se oboseste nimeni sa le respecte , sau sa ia vreo masura impotriva celor care nu le respecta ???? ca doar e un drept al meu , si pentru asta trebuie sa ma rog daca au bunavointa sa mi-l recunoasca daca nu .... incerc si alta data , nu e corect , iar eu nu ma multumesc cu astfel de raspunsuri . Sunt foarte convinsa ca daca in activitatea mea angajatorul ar fi observat vreo neregula ar fi actionat ca atare , dar asa fiind vorba de dreptul meu legal, ce conteaza ce mai scrie la lege , poate sa mai astepte amanare . EXACT CUM AM SPUS LEGI FACUTE SI APLICATE DUPA URECHE . MAI ALES LA UNITATILE DE STAT.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iulie 2009
alexandra_ism, utilizator
stimata doamna, facultatea nu va e recunoscuta prin maruntul fapt al inregistrarii studiilor in cartea de munca... curand nu vor mai exista carti de munca.
Adeverinta de absolvire insa este actul prin care va este recunoscut faptul ca ati absolvit o facultate care poate sat la baza angajarii dvs.

Dar, conform decr 92, angajatorul are dreptate, inregistrarea stuiilor superioare in cartea de munca nu se face in baza Adeverintei, asa cum ati vazut si din postariel anterioare, inspectorul ITM de la dva nu are voie sa inregistreze acolo adeverinta ci doar diploma sau certificat.

Asa spune legea, deci nu are ce face.
Ca multe se fac dupa ureche, sunt deacord cu dvs, dar in cazul expus nu vad nici-o neregul.... doamna draga!
Bine , cu siguranta aveti dreptate pentru ca experienta in domeniu va da acest drept , eu una la puntinii ani pe care ii am deja sunt satula de prea multe nereguli, cu putin noroc poate imi v-a fi recunoscuta diploma peste hotare la mai putin de un an de la terminarea facultatii , ca acolo nu iti cere nimeni spaga pentru dreptul tau legal , aici .. cam da .

Oricum va multumesc pentru lamurire.

ps: deci daca imi scot diploma in original si o depun , in cat termen au dreptul sa imi treaca studiile in cartea de munca? pentru ca exista si posibilitatea de a-mi scoate diploma la mai putin de un an , bineinteles achitand contravaloarea ei.

va multumesc si astept raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce prevede legislatia in vigoare referitor la adeverintele de absolvire a unei facultati benu elena benu elena Buna, as vrea sa ma sfatuiti si pe mine in legatura cu adeverinta de absolvire a unei facultati la zi, pe care am dus-o sefului meu de la resurse umane si mi-a ... (vezi toată discuția)
Completare carnete de munca grg_zzz grg_zzz Buna ziua! Am si eu o nelamurire in ceea ce priveste modalitatea de completare a carnetelor de munca, in sensul daca angajatorul este obligat sa completeze in ... (vezi toată discuția)
Inscriere facultate in cartea de munca iust79 iust79 Buna ziua! am terminat de curand a doua facultate (la o universitate de stat) si am mers la locul de munca cu adeverinta eliberata de la universitate ... (vezi toată discuția)