avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Cum se procedeaza pentru infiintarea unui Comitet al ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Cum se procedeaza pentru infiintarea unui Comitet al Creditorilor ? ( Scopul fiind inlocuirea lichidatorului judiciar )

( Din episodul trecut : www.avocatnet.ro/content/for... )

Buna ziua. Ma adresez dvs. in calitate de creditor in cazul de insolventa al firmei al carei angajat am fost pana in luna August a anului trecut. In momentul de fata, lichidatorul judiciar desemnat temporar pentru a se ocupa de acest caz, a declarat intr-un proces verbal ca se retrage, invocand ca si motiv lipsa cvorumului in adunarile creditorilor convocate la data de 07.01.2016, respectiv 11.01.2016 ce au dus la imposibilitatea confirmarii lichidatorului judiciar si a stabilirii onorariului. De asemenea, acesta sustine in acelasi proces verbal ca a mai convocat o astfel de adunare a creditorilor joi 21.01.2016 la care nu s-a prezentat nimeni, in schimb au fost exprimate anumite puncte de vedere prin corespondenta ( mail probabil ). Deci am fost de la bun inceput vocea cea mai vehementa si am fost implicat in toate demersurile posibile ( ITM, mediere, lichidator juridic - cel despre care vorbesc, firma recuperari ) si am fost la acest domn in vizita la scurt timp dupa ce a fost desemnat, personal nu am fost instiintat si nici nu am aflat din alte surse ( alti colegi practic ) absolut nimic despre niciuna dintre acest sedinte. Am luat legatura prin mail cu el astazi, astept inca un raspuns din partea sa, dorinta mea fiind de a reusi sa organizam impreuna o sedinta in care sa il confirmam pana la solutionarea cazului si sa stabilim de comun acord onorariul acestuia. Totusi, in cazul in care nu se va razgandi si va dori in continuare sa renunte, inteleg ca va trebui infiintat un Comitet al Creditorilor care sa propuna inlocuirea acestuia si probabil desemnarea altui lichidator in Camera de Consiliu, in regim de urgenta.

Acum, pe romaneste vorbind, desi suntem peste 100 de fosti angajati in aceeasi oala si practic fiecare in parte are calitatea de creditor, dintre acestia peste jumatate habar n-au despre nimic din ceea ce tine de demersurile facute de acest lichidator ce sunt practic documentate in Buletinul Procedurilor de Insolventa, peste un sfert chiar daca ar stii si ar fi si capabili sa inteleaga pur si simplu nu le mai pasa fiindca si-au vazut mai departe de viata lasand totul "cum a picat" si doar eu + inca cativa ne mai agitam pentru a ne recupera debitele din tabelul de creante, bani pentru care pana la urma am muncit si totodata sume care nu sunt chiar de neglijat, eu personal figurez cu suma de 3700 Lei spre exemplu.

As dori sa stiu ce ar trebui sa fac si unde sa ma duc pentru a infiinta acest Comitet al Creditorilor, daca exista un numar sau un procent minim din totalul creditorilor si odata inlocuit lichidatorul judiciar temporar care doreste sa renunte, as vrea sa stiu daca noul lichidator judiciar este stabilit de catre acest Comitet al Creditorilor sau tot de institutiile statului. Momentan intentia mea este de a incerca sa-l fac sa se razgandeasca pe acest domn si sa putem continua cu el, pentru a economisi timp, acesta fiind la curent cu toate informatiile legate de acest caz. De asemenea consider ca si raportul sau publicat in Buletinul Procedurilor de Insolventa este unul bine pus la punct, facand destul de multa lumina si dand raspunsuri la unele dintre intrebarile principale pe care toti ni le puneam legate de deciziile si actiunile conducerii firmei in perioada aceea.

Astept pareri avizate din partea celor care se pricep, multumesc mult !

Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 20:57, 25 Ianuarie 2016
In primul rand trebuie sa stim in ce etapa a procedurii de insolventa va aflati, in observatie/reorganizare sau in procedura de faliment, nu stim intrucat folositi sintagma de lichidator judiciar care este gresita (ori este administrator judiciar, ori lichidator).
In al doilea rand trebuie sa stim cine sunt creditorii insolventului, cine s-a inscris in tablou si cine are creanta cea mai mare sau grupul cu interese comune cu creanta cea mai mare. Dvs., fostii angajati sunteti intradevar creditori privilegiati (inscrisi in tablou din oficiu, daca practicianul in insolventa si-a facut treaba), insa asta nu inseamna neaparat ca aveti si cea mai mare creanta. In al treilea rand, daca practicianul a fost numit de catre instanta, nu se poate retrage cand si cum vrea el, caci onorariul lui va fi achitat din fondul special constituit (este adevarat, este la mila domnului si va trebui sa astepte, dar asta este).
In al 4-lea rand, salariatii cu interese comune, isi pot mandata un reprezentant conventional (dvs. de pilda) care se la reprezinte interesele, legea permite si in fapt este o procedura simpla. In al 5-lea rand, da, puteti si schimba practicianul in insolventa, puteti propune un practician spre a fi numit de catre instanta, etc, insa discutia se complica in sensul ca trebuie sa stim (asa cum am spus la inceputum mesajului) in ce stadiu se afla procedura, care sunt creditorii, valoarea creantelor, valoarea activelor (sa vadem daca merita demersurile), etc.
Sincer, doar cu bunavointa dvs. si fara suport de specialitate (si dat fiind ca in procedura sunt incidente termene limita si de decadere din drepturi), sansele sunt minime. Parere personala, merita sa adunati cativa roni si sa platiti un specialist sa va reprezinte.
O sa incerc sa raspund la fiecare punct in parte.

1) In procedura de faliment, iar sintagama "lichidator judiciar" nu este gresita, va puteti interesa, practic cu un simplu search pe google. Eu am preluat-o pur si simplu din hotararea care ii atribuia domnului respectiv aceasta calitate.

2) Creditorii suntem noi, un grup de 100+ angajati in diverse functii, marea majoritate fiind din departamentele vanzari si call center iar tabelul ( sau "tabloul" ) de creante este definitivat de la jumatatea lunii Decembrie. In el sunt inscrisi toti fostii angajati ai firmei, cu sume diferite, in functie de ce salariu avea fiecare si da am fost inscrisi din oficiu fiindca lichidatorul judiciar si-a facut treaba cum trebuie. De asemenea nu prea inteleg ce relevanta are asta in raport cu intrebarea pe care am pus-o eu legata de aceasta situatie.

3) Din procesul verbal la care am facut referire reiese exact acest lucru, ca se retrage, am precizat in prima postare si motivele invocate de catre acesta, urmand sa aflu saptamana aceasta pe cine a anuntat despre aceste sedinte, momentan toti fostii colegi cu care am discutat sustin ca nici ei nu au stiut nimic despre nicio sedinta, dintre cele 3.

4) Aici devine interesant, fiinda interesele sunt comune, practic toti dorim sa ne recuperam sumele cu care figuram in tabelul de creante, atat si nimic mai mult. Concret, ce ar trebui facut pentru ca eu sa pot fi mandatat in calitate de reprezentant conventional ?

5) Demersurile merita, sumele sunt indeajuns de mari incat sa merite agitatia, altfel nu ma mai oboseam sa postez pe forum despre asta. Personal am suport de specialitate, firma Urban & Asociatii, cu care am avut o colaborare foarte buna pana in acest moment. Prin intermediul lor am primit informatii utile pentru care as fi avut de "alergat".

Ramane deci in continuare problema redusa la ce ar fi de facut pentru a putea confirma actualul lichidator sau a-l schimba cu altul, asta ma intereseaza, concret. Multumesc pentru postare, mai astept pareri, sugestii.
Ultima modificare: Luni, 25 Ianuarie 2016
TzapInferno, utilizator
Cand a fost inceput procesul de insolventa, mai precis, pe ce Lege a insolventei de desfasoara, 85/2006 sau 85/2014?

Later edit: Da, acum am vazut ca este vorba de legea noua, este in regula, cu privire la primul punct. Insa raman in discutie restul intrebarilor la care nu ati raspuns, respectiv: care sunt creditorii, valoarea creantelor, valoarea activelor si nu in ultimul rand stadiul tabelului, daca este consolidat sau nu. Stiu ca dvs. vreti sa ajungeti direct la raspuns, insa dpmdv nu se poate fara detaliile de mai sus.
Ultima modificare: Luni, 25 Ianuarie 2016
trandafir2, moderator
Explicati-mi va rog ce intelegeti, mai exact, prin "care sunt creditorii" ... sa le scriu numele sau ce sa fac ? Sunt toti fostii angajati ai acestei firme, care ne-au lasat cu ochii in soare si au fugit miseleste inapoi in Polonia, incalcand flagrant ordinea de plata si facand tot ceea ce a fost necesar pentru ca intreg stoc-ul sa ajunga inapoi in Polonia. Ce relevanta are valoarea creantelor, de ce trebuie sa ne raportam la cifre ? Asta chiar nu inteleg, poate imi puteti explica dvs. Tabelul este consolidat, dar am spus acest lucru si in postarea anterioara.

Ma simt nevoit sa copiez paragraful cu ceea ce am cerut : "As dori sa stiu ce ar trebui sa fac si unde sa ma duc pentru a infiinta acest Comitet al Creditorilor, daca exista un numar sau un procent minim din totalul creditorilor si odata inlocuit lichidatorul judiciar temporar care doreste sa renunte, as vrea sa stiu daca noul lichidator judiciar este stabilit de catre acest Comitet al Creditorilor sau tot de institutiile statului."
Ultima modificare: Luni, 25 Ianuarie 2016
TzapInferno, utilizator
Titularii de creante (zis creditorii) pot fi o serie de persoane fizice si/sau juridice, plus statul. De exemplu: primul este lichidatorul (judiciar) prin cheltuielile pe care le face pentru derularea procedurii in sine (dar nu la el ne referim in mod expres), urmeaza statul (pentru impozite, taxe, etc neplatite), salariatii (pentru salarii neplatite), bancile (pentru credite date), creditori ipotecari (care au drepturi reale de garantie si asimilate), furnizori si prestatori din perioada procedurii de insolventa si furnizori si prestatori din perioada anterioara deschiderii procedurii, chiar asociatii pot fi titulari de creanta (pentru sumele cu care au imprumutat societatea) si altii. Bun, cei de mai sus se aduna (daca se aduna) in anumite conditii si formeaza Comitetul creditorilor si isi inscriu creantele in tabel (unele la cerere si altele din oficiu, vezi situatia salariatilor). Bun, anumiti creditori au creante mai valoroase, altii mai putin valoroase, valori in functie cu care le revine si dreptul de vot, dreptul de a convoca Comitetul creditorilor, dreptul de a propune lichidatorul, dreptul de a cere atragerea raspunderii persoanelor vinovate de faliment, si alte drepturi (toate, in anumite conditii).
Acum toate aceste sume, logic ca trebuiesc raportate la activele care urmeaza a fi valorificate, ca sa aibe sens discutia. Totodata, in situatia dvs. este posibil sa fie incident si fondul statului de garantare a creantelor salariale care nu pot fi recuperate de la insolvent (intr-o anumita limita, bineinteles), dar este o alta discutie.

In a 2-a postare a dvs., (anterioara ultimei mele postari) nu ati spus ca tabelul este consolidat, ci doar ca este definitiv, care este altceva (dar nu intram in explicatii).

Pe scurt, caci vad ca nu aveti rabdare (si nici nu intelegeti necesitatea lamuririlor prealabile necesare si aveti si suport personal de la Urban), da, in anumite conditii, Comitetul creditorilor poate propune schimbarea lichidatorului (poate chiar prin dvs., dar nu este cert intrucat nu doriti sa expuneti problema complet sau nu puteti), schimbare care va fi supusa aprobarii judecatorului. (De fapt raspunsul expres solicitat de dvs. nu va ajuta in concret caci asa cum v-am mai spus sunt acte juridice procedurale si termene pe care nu le puteti parcurge avand la baza un raspuns la o intrebare rupta dintr-un context procedural).
Ultima modificare: Luni, 25 Ianuarie 2016
trandafir2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Creditor si lichidator!!! IOANA9 IOANA9 Buna ziua, Am de recuperat salarii restante de la fostul angajator care, intre timp a intrat in insolventa. Tocmai ce am primit din partea lichidatorului ... (vezi toată discuția)
Salariatii dau societatea care se afla in insolventa in judecata cezara costina cezara costina Societatea noastra este in insolventa din septembrie 2008. Din luna decembrie 2008 societatea nu a avut posibilitatea sa mai plateasca salariatii. Cativa ... (vezi toată discuția)
Firma in insolventa - se mai poate face executare silita? IOANA9 IOANA9 Fostul angajator are sa imi plateasca mai multe salarii restante. Ma poate ajuta un executor sa recuperez aceasta datorie daca firma se afla in insolventa, ... (vezi toată discuția)