avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere disciplinara - diverse
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere disciplinara - diverse

Buna ziua,
Am doua intrebari referitoare la procedura de desfacere disciplinara a contractului individual de munca din cauza rezultatului pozitiv la etilotest.
1. Referatul superiorului direct pe baza caruia s-a inceput cercetarea disciplinara trebuie sa fie inregistrat in registrul angajatorului si sa poarte numarul aferent ?
In caz ca acest lucru nu s-a intamplat care sunt urmarile legale ?
2. La inceputul cercetarii disciplinare angajatorul a stabilit componenta comisiei care se va ocupa de cercetarea disciplinara formata din patru membri plus secretar. In componenta acestei comisii a fost numit si responsabilul cu siguranta muncii. La finalul cercetarii disciplinare comisia face propunerea desfacerii contractului de munca, dar din componenta comisiei lipseste exact respectivul reprezentant al sigurantei muncii, semnatura acestuia neregasindu-se in respectivul act final emis de comisia de cercetare disciplinara. In ce conditii un membru al comisiei numite de angajator poate lipsi de la formularea finala a concluziilor comisiei ?
3. Pe un site de specialitate am citit, in legatura cu referatul de sesizare al superiorului direct, urmatorul citat :
"In legatura cu acest referat, dorim sa atragem atentia ca, sub nicio forma, persoana ce sesizeaza fapta catre conducerea angajatorului nu trebuie sa sugereze aplicarea vreunei sanctiuni disciplinare."
Puteti sa-mi spuneti de ce anume si , in caz ca acest lucru s-a intamplat, care pot fi urmarile legale ?

Ultima modificare: Joi, 28 Ianuarie 2016
roberto27, utilizator
Cel mai recent răspuns: roberto27 , utilizator 11:32, 29 August 2016
freeelis a scris:

Face obiectul intrebarii dvs, intrucat acel referat, asa cum se sustine in doctrina mentionata de mine, trebuie si el inregistrat.

Regulamentul de functionare al comisiei trebuie sa existe la angajator.

D.p.d.v. legal nu poate atage vreo sanctiune acel subiectivism, decat daca se constata ca influenteaza si pe ceilalti membri din comisie.

Dupa ce m-am informat revin :
Ce se intampla, din punct de vedere legal, daca angajatorul nu are un regulament de functionare al comisiei de disciplina ?
Nu se intampla nimic ... comisia va functiona dupa reguli nescrise.
Verba volant, scripta manent...sau altfel zis tot ce nu e interzis este permis. Sa inteleg ca angajatorul, neavand ceva scris in legatura cu comisia de cercetare disciplinara si tinand cont de lacunele legii privind acest lucru, poate face ce vrea. Lipsa membrii la sedinte de cercetare, lipsa membrii la decizia finala, membrii cu rept de vot care s-au antepronuntat...Ca sa folosesc un termen popular "trai nenica !" facem ce vrem. Stau si ma minunez de ce unii angajatori isi mai fac regulamente de functionare al comisiilor. Ca dupa cum vad eu, ca angajator, numai deservicii iti creezi daca iti creezi un regulament.
Depinde si ce prevad acele regulamente... in unele situatii sunt in avantajul salariatilor, dar in unele il aduc la "sapa de lemn"
In cazul meu nu pot contesta nici o aberatie a comisiei de disciplina fiindca "nu e scris nimic" ?

Alte discuții în legătură

Altercatie la servici ENGFULL ENGFULL intr-o cerere adresata conducerii o salariata face cunoscut ca in timpul programului de lucru a fost agresata verbal si fizic de un coleg se intelege din ... (vezi toată discuția)
Posibile erori la cercetarea disciplinara HRcons HRcons Buna ziua, Firma la care lucrez este actionata in judecata de un angajat pentru anularea deciziei de concediere. Mai exact angajatul a fost testat pozitiv cu ... (vezi toată discuția)
Nelamurire cercetare prealabila AnnaKarenina AnnaKarenina Buna dimineata. Va rog sa ma indrumati in urmatoarea situatie: Firma privata cu urmatoarele posturi/functii existente: -administrator legal -director ... (vezi toată discuția)