Buna ziua,
Am doua intrebari referitoare la procedura de desfacere disciplinara a contractului individual de munca din cauza rezultatului pozitiv la etilotest.
1. Referatul superiorului direct pe baza caruia s-a inceput cercetarea disciplinara trebuie sa fie inregistrat in registrul angajatorului si sa poarte numarul aferent ?
In caz ca acest lucru nu s-a intamplat care sunt urmarile legale ?
2. La inceputul cercetarii disciplinare angajatorul a stabilit componenta comisiei care se va ocupa de cercetarea disciplinara formata din patru membri plus secretar. In componenta acestei comisii a fost numit si responsabilul cu siguranta muncii. La finalul cercetarii disciplinare comisia face propunerea desfacerii contractului de munca, dar din componenta comisiei lipseste exact respectivul reprezentant al sigurantei muncii, semnatura acestuia neregasindu-se in respectivul act final emis de comisia de cercetare disciplinara. In ce conditii un membru al comisiei numite de angajator poate lipsi de la formularea finala a concluziilor comisiei ?
3. Pe un site de specialitate am citit, in legatura cu referatul de sesizare al superiorului direct, urmatorul citat :
"In legatura cu acest referat, dorim sa atragem atentia ca, sub nicio forma, persoana ce sesizeaza fapta catre conducerea angajatorului nu trebuie sa sugereze aplicarea vreunei sanctiuni disciplinare."
Puteti sa-mi spuneti de ce anume si , in caz ca acest lucru s-a intamplat, care pot fi urmarile legale ?
Da...dar componenta comisiei care a intocmit Procesul-Verbal nu cuprine toti membri numiti de Conducere. in plus secretarul a fost "promovat" in functia de reprezentant HR !
Am pierdut procesul pe fond si sunt in stadiul apelului.
Am sa enumar mai jos neregulile comise de angajator in cazul meu, nereguli trecute cu vederea de instanta in corpore. Va rog sa trageti si D-voastra concluziile si sa imi spuneti ce sanse credeti ca as avea la apel.
1. In cadrul cercetarii disciplinare au avut loc 3 sedinte. Nu am fost convocat decat la doua dintre acestea.
2. Cand am fost testat cu alcooltestul si am vazut rezultatul pozitiv, am solicitat control biologic (de sange) asa cum de altfel permite si Regulamentul Intern. Mi-a fost refuzata aceasta cerere pe motiv ca "Nu se poate fiindca doar instanta si politia au drept sa solicite respectivul control".
3. Depistarea pozitiva la alcooltest nu se regaseste printre cele 29 de abateri grave enumerate de Regulamentul Intern. Exista doar un articol care prevede "Consumul de alcool si droguri inainte sau in timpul serviciului este interzis si poate duce la concediere extraordinara" . Dupa cate stiu eu termenul de concediere extraordinara nu exista in Codul Muncii.
4. In apararea mea am sustinut ca am consumat ciocolata "ROM" achizitionata de la automatele din incinta fabricii. Am dovedit comisiei in cadrul cercetarii disciplinare ca respectiva ciocolata provoaca alcoolemie.
5. In regulamentul intern este prevazut ca in cazul absentei unui membru al comisiei, cercetarea va fi amanata si nu va avea loc. La fiecare dintre cele 3 sedinte de cercetare a lipsit cate un membru, dar sedintele s-au tinut, contrar propriului regulament, una dintre sedinte fiind tinuta chiar si in absenta mea, nefiind convocat si neavand posibilitatea sa ma apar.
6. In cadrul companiei exista o procedura oficiala de testare cu alcooltestul care prevede ca testarea se face la cabinetul medical in prezenta unui cadru medical. Eu am fost testat intr-un birou oarecare in lipsa vreunui cadru medical.
Multumesc pentru eventualele raspunsuri.