avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 162 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... marturie mincinoasa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

marturie mincinoasa

Marturie mincinoasa din cate am citit pe aici, se refera numai la o actiune a MARTORULUI. Dar, daca cineva iti face o actiune(civila) si scrie lucruri neadevarate la adresa ta- ca parat- aceasta cum se mai numeste? Te poti adresa parchetului cu o plangere penala la modul: Persoana x reclamanta, este chemata sa dovedeasca fiecare afirmatie din aceasta actiune?
Intr-o actiune in justitie reclamantul intotdeauna trebuie sa dovedeasca cele afirmate cu probe admise de catre instanta,ca parat i-ti revine sarcina ca in intampinare sa aduci dovezi impotriva acuzatiilor.Dcaca se va dovedi ca acuzatiile sun nefondate atunci printr-o noua actiune poti cere ca reclamantul sa fie pedepsit pentru denuntare calomnioasa conform art.259 C.pen.
marius33 a scris:

Intr-o actiune in justitie reclamantul intotdeauna trebuie sa dovedeasca cele afirmate cu probe admise de catre instanta,ca parat i-ti revine sarcina ca in intampinare sa aduci dovezi impotriva acuzatiilor.Dcaca se va dovedi ca acuzatiile sun nefondate atunci printr-o noua actiune poti cere ca reclamantul sa fie pedepsit pentru denuntare calomnioasa conform art.259 C.pen.


Intr-o actiune penala, da, insa nu si intr-o actiune civila . In civil, daca reclamantul nu isi poate proba pretentiile , eventual, va pierde procesul.
In civil asa este, dar se va adresa unei instante penale si nu civile, pentru aplicarea art.259 C.pen.
deci , pentru aplicarea art. 259, este necesar ca invinuirea mincinoasa sa fi fost facuta printr-o plangere ( penala) sau denunt, si nu printr-o cerere de chemare in judecata , la instanta civila prin care, reclamantul , il cheama in judecata pe parat, intr-o actiune civila , in pretentii sau pentru orice aspect care tine de sfera proceselor civile.
MIHAI GRIGORE a scris:

Art. 259. - Denuntarea calomnioasa
Învinuirea mincinoasa facuta prin denunt sau plângere, cu privire la savârsirea unei infractiuni de catre o anume persoana, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
Daca cel care a savârsit fapta declara mai înainte de punerea în miscare a actiunii penale fata de persoana în contra careia s-a facut denuntul sau plângerea, ori împotriva careia s-au produs probele, ca denuntul, plângerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art. 76.
B-)
Va puteti indrepta impotriva oricarei persoane care se incadreaza la acest articol.


Mihai, problema era daca te poti adresa parchetului cu o plangere in ipoteza in care printr-o actiune civila se sustin tot felul de lucruri la adresa ta.
Raspunsul este: NU.
Sanctiunea pentru nedovedirea celor invocate in actiunea civila este respingerea ei. Ganditi-va ca exista procese de divort in care ambele parti sustin tot felul de lucruri urate unul despre altul. Ar trebui ca jumatate din justitiabili sa aiba dosare penale.

Alte discuții în legătură

Cum pot da pe cineva in judecat pt calomie? claudia_c_c claudia_c_c Buna ziua! As dori sa stiu daca pot da pe cineva in judecat pt calomie? Mi-a facut plangere penala fara nici o dovada , fara martori, banuiesc ca doar sa ma ... (vezi toată discuția)
Hartuire ContSters140221 ContSters140221 De aproape 6 luni ploua cu plangeri penale la adresa mea ,a sotiei si a socrilor mei ,plangeri nefondate,jignitoare si cu caracter de denigrare atat in ... (vezi toată discuția)
Denunt calomnios marcica marcica Fiind acuzat de ultraj, prin ordonanta procororului se dispune N.U.P. intrucat fapta nu exista.Termenul de contestatie a reclamantului fiind expirat .Poate fi ... (vezi toată discuția)