avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act de vinzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act de vinzare-cumparare

Doresc sa stiu daca verisoarei mele ii poate strica actul de vinzare-cumparare cu clauza de intretinere ,soacra impreuna cu sotul verisoarei,socrul a murit,momentan este despartita de sot dar nu legal si o ameninta soacra cu sotul ca-i strica actul.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 10:15, 1 August 2009
Se pun in speta mai multe intrebari:
1. Creditorii intretinerii au fost socrii sau doar socrul decedat? Eu cred ca ambii socrii, astfel incat obligatia de intretinere subzista in continuare fata de soacra, iar in cazul in care acesteia nu i se acorda intretinere, contractul de intretinere poate fi desfiintat la cererea creditoarei.
2. Cine sunt debitorii intretinerii ? Doar verisoara, sau ea si sotul acesteia. Eu cred ca ambii sunt debitorii intretinerii, deoarece este vorba despre socrii ei, cu care nu avea nimic in comun daca nu era maritata cu fiul lor. Astfel, sotul verisoarei este codebitor, acesta fiind obligat in solidar cu verisoara la prestarea intretinerii catre mama sa in viata.
El nu poate fi reclamant intr-un proces in care se solicita desfiintarea contractului de intretinere, deoarece si-ar invoca propria culpa.
Astfel, ideea este ca mama si fiu s-au gandit cum sa o "fenteze" pe verisoara, si au gandit asa: verisoara nu acorda intretinere, sotul acesteia nu-i acorda intretinere in mod voita mamei sale, iar mama lui, cu buna stiinta ii va da in judecata cu sprijinul din umbra al fiului ei care urmareste sa o pagubeasca pe sotia sa cu care nu mai doreste sa convietuiasca, dintr-un motiv sau altul.
In instanta, oricum trebuie sa se stabileasca natura juridica a acestui contract struto-camila: contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere. Ce s-a achitat, daca se poate face dovada achitarii vreunui pret, iar daca nu, contractul este unul de intretinere pur si simplu. Avand in vedere relatiile dintre parti, mai mult ca sigur ca nu s-a achitat niciun pret, unii notari nefacand diferenta intre o vanzare (transmiterea bunului in schimbul pretului) si o intretinere (transmiterea bunului in schimbul intretinerii), cele doua moduri de transmitere neputand fi nici confundate nici amestecate ca intr-o ciorba.
Daca verisoara isi va indeplini si fata de soacra obligatiile asumate prin contractul de intretinere nu are de ce sa se teama. Daca soacra va refuza acordarea intretinerii de catre nora, este problema ei, a soacrei, aceasta neputand solicita desfiintarea contractului din propria culpa. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie matusa la nepot de la verisoara primara catalina.p catalina.p SPETA: O persoana , lucida si zdravana nu mai are mostenitori principali ( sotul-decedat 2007 si fiul decedat-2011 , fiul necasatorit si fara copii) , a ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare MArusca Steli MArusca Steli Buna ziua, In anul 2001 socrii mei ne-au facut act de vanzare cumparare proprietate sotul meu fiind unicul copil. Anul acesta soacra mea a murit iar ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare cu clauza de întreținere IspasAlina IspasAlina Buna ziua! Va rog dacă ma puteți ajuta cu o informație! Socrii mei vor sa ne dea contract de vanzare-cumparare cu clauza de întreținere. Mai are 3 copii ... (vezi toată discuția)