micutam a scris:
am fost la bancile respective si mi s-a spus de acolo ca eu nu am nici o obligatie,nefiind coplatitor,de la una am obtinut si un act care adevereste acest lucru
In principiu, dvs. nu aveti nicio obligatie. In schimb sotul are obligatia de restituire pe care o garanteaza fata de creditorul sau cu intregul patrimoniu, cu averea sa, inclusiv cu partea dumnealui din apartament/casa. Stiti de credite, stiti ca fostul sot este urmarit pentru recuperarea sumei, sunteti de acord sa incheiati un act de partaj voluntar prin care din averea sotului sa se transfere in averea dvs. un bun imobil.
Cred ca mult mai eficient ar fi sa incercati sa obtineti un credit ipotecar in cuantum egal cu sumele datorate de fostul sot (ati mentionat "bancile respective"), sa cumparati de la fostul sot cota dumnealui din imobil si sa-i transferati banii in cont bancar, din contul dvs. de credit ipotecar. Cu mentiunea in act ca sotul vinde pentru a obtine suma necesara achitarii creditorilor personali. Macar asa sotul va putea contraargumenta intr-o actiune pauliana ca actul de instrainare nu a fost viclean si a fost realizat in scopul platii creditorilor. Actul de vanzare cumparare poate fi revocat prin actiunea pauliana numai daca dobanditorul tert, adica dvs., a fost de rea credinta si ati cunoscut ca vanzatorul fraudeaza interesele creditorilor. Cat timp veti putea demonstra, cu mentiunea din actul de vanzare-cumparare, ca pretul era suficient si necesar ca fostul sot sa-si plateasca creditorii, suma primita drept pret urmand a substitui in patrimoniul vanzatorului bunul instrainat, exista sanse sa va puteti apara eficient intr-o actiune revocatorie pauliana.
Cererea aceea de informare asupra creditului fostului sot si solicitarea unei dovezi de la bancile creditoare mai mult va dauneaza, decat va ajuta ...