avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită anulare act vanzare-cumparare ?
Discuție deschisă în Executare silită

anulare act vanzare-cumparare ?

Buna ziua

Parintii mei mi-au vandut un imobil in feb 2009. Suprafata 176mp casa + teren 500mp in Campina.
Suma stabilita de comun acord a fost de 10000 RON si taxe notariale 5000 ron.
Notarul a acceptat avand in vedere ca exista o relatie parinti fiu.

In iulie 2009 tatal meu avea un credit contractat in 2008 si neplatid ratele a venit sentita de executare silita.
Creditul a fost unul de nevoi personale cu giranti.

Executorul i-a spus tatalui meu ca e posibil ca actul de vanzare cumparare intre mine si parintii mei sa fie anulat si sa se execute casa.

Este posibil acest lucru ? Mie mi se pare exagerata afirmatia avand in vedere faptul ca este un credit de nevoi personale si ca tatal meu lucreaza in acest moment avand un venit de natura salariala.

Va multumesc pentru lamuriri,
Cu stima
ND
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:30, 5 August 2009
am fost la bancile respective si mi s-a spus de acolo ca eu nu am nici o obligatie,nefiind coplatitor,de la una am obtinut si un act care adevereste acest lucru
micutam a scris:

am fost la bancile respective si mi s-a spus de acolo ca eu nu am nici o obligatie,nefiind coplatitor,de la una am obtinut si un act care adevereste acest lucru

In principiu, dvs. nu aveti nicio obligatie. In schimb sotul are obligatia de restituire pe care o garanteaza fata de creditorul sau cu intregul patrimoniu, cu averea sa, inclusiv cu partea dumnealui din apartament/casa. Stiti de credite, stiti ca fostul sot este urmarit pentru recuperarea sumei, sunteti de acord sa incheiati un act de partaj voluntar prin care din averea sotului sa se transfere in averea dvs. un bun imobil.
Cred ca mult mai eficient ar fi sa incercati sa obtineti un credit ipotecar in cuantum egal cu sumele datorate de fostul sot (ati mentionat "bancile respective"), sa cumparati de la fostul sot cota dumnealui din imobil si sa-i transferati banii in cont bancar, din contul dvs. de credit ipotecar. Cu mentiunea in act ca sotul vinde pentru a obtine suma necesara achitarii creditorilor personali. Macar asa sotul va putea contraargumenta intr-o actiune pauliana ca actul de instrainare nu a fost viclean si a fost realizat in scopul platii creditorilor. Actul de vanzare cumparare poate fi revocat prin actiunea pauliana numai daca dobanditorul tert, adica dvs., a fost de rea credinta si ati cunoscut ca vanzatorul fraudeaza interesele creditorilor. Cat timp veti putea demonstra, cu mentiunea din actul de vanzare-cumparare, ca pretul era suficient si necesar ca fostul sot sa-si plateasca creditorii, suma primita drept pret urmand a substitui in patrimoniul vanzatorului bunul instrainat, exista sanse sa va puteti apara eficient intr-o actiune revocatorie pauliana.
Cererea aceea de informare asupra creditului fostului sot si solicitarea unei dovezi de la bancile creditoare mai mult va dauneaza, decat va ajuta ...
Ultima modificare: Luni, 3 August 2009
Gabriel Stelea, Avocat
va multumesc mult ,domnule avocat,pt timpul acordat.Nu pot face un credit ipotecar datorita venitului mic pe care care il am(si copil in intretinere) ,nu-mi acorda nici o banca.Ce sa fac mai departe? dar daca il pun sa declare in fata notarului ca cu aceasta suma(respectiv 400 lei pe luna) se obliga sa plateasca ratele la banci(desi fiind la firme de recuperare,una,nu stiu daca se poate),ar putea sa nu mai depuna actiune pauliana?
Hmmm... faptul ca sumele reprezentand credite bancare restante s-au transferat unor recuperatori, poate insemna multe, inclusiv ca bancile creditoare au cunoscut posibilitatile reduse de recuperare directa. Au avut loc niste cesiuni de creanta, care ar trebui examinate, insa dvs. nu aveti cum in acest moment. Ce mai puteti face ... o promisiune de vanzare-cumparare cu fostul sot, cu inscrierea promisiunii de vanzare in cartea funciara a imobilului si un act de cedare a folosintei imobilului din partea sotului catre dumneavoastra pe o durata foarte lunga, drept de folosinta pe care sa-l inscrieti in cartea funciara a imobilului. In promisiunea de vanzare-cumparare sa faceti mentiunea ca instrainarea va avea loc la momentul iesirii din indiviziune. Faceti acte autentice si ii explicati notarului exact ceea ce urmariti sa obtineti, pentru a putea opune folosinta imobilului unui eventual adjudecatar si creditorilor urmaritori. Unele Oficii de cadastru solicita reinscrierea promisiunii de vanzare cumparare la fiecare 2 luni, de la momentul primei cereri de inscriere admise, in caz contrar procedand la radierea din oficiu a acesteia. Ii lasati pe creditori sa-l urmareasca pe fostul sot si in momentul care ei vor cere partajul judiciar va invocati dreptul de a cumpara si dreptul de folosinta exclusiva. Mai locuiti impreuna cu fostul sot ?
Va rog sa priviti cele de mai sus ca fiind o simpla parere. Cel mai bine va poate sfatui un avocat pe care sa il contactati impreuna cu fostul sot in mod direct si sa-i permiteti sa verifice intreaga situatie de fapt.
Ultima modificare: Luni, 3 August 2009
Gabriel Stelea, Avocat
e foarte complicat.oricum va multumesc foarte mult pt raspunsuri,m-ati ajutat mult in seara asta cu unele sfaturi si mi-ati deschis ochii asupra prostiei pe care era s-o fac.Nu stiu ce voi face in continuare,probabil voi merge la un notar sa- i explic clar situatia cu datoriile(eu vroiam sa ascund aceasta) si pe urma voi lua o hotarare.Sper ca nu va veti supara daca va voi mai contacta.O ultima intrebare pe seara asta: daca vindem apartamentul si impartim banii jumi-juma,poate fi vreo problema daca nu este inscris cu probleme in cartea funciara? Asta in cazul in care nu si-ar plati datoriile dupa vanzare ca nu-l pot obliga

Alte discuții în legătură

Contract de împrumut 84mry 84mry Am făcut un contract de împrumut autentificat la notar și nu am putut Restitui împrumutul prin care este girat cu imobil. S-a făcut contestație ... (vezi toată discuția)
Anulare act de vanzare cumparare apartament ContSters52475 ContSters52475 buna seara , am cumparat un apartament cu banii parintilor .. pe act suntem si eu si sotul .. el si-a facut cateva datorii pe la banci si ami e frica sa nu - ... (vezi toată discuția)
Executare silita- se poate ataca act donatie? ella2012 ella2012 buna, Am un credit bancar garantat cu ipoteca pe un apartament. In cazul in care banca imi va declara creditul scadent si va incepe procedura de executare ... (vezi toată discuția)