avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... interdictie persoana bolnava psihic
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

interdictie persoana bolnava psihic

Cum se poate rezolva un dosar de punere sub interdictie a unei persoane bolnave psihic care refuza sa se prezinte la INML( fiind sfatuita de vecinul care vrea sa ii ia casa) ??
Nu este violenta, inca este capabila sa isi cumpre mancare si sa plateasca intretinerea, dar boala se agraveaza pe zi ce trece, are 80 de ani, sta izolata complet, nu are televizor sau radio pe care le considera unelte ale diavolului (inscrisuri olografe)
Cel mai recent răspuns: mikaelaa , utilizator 16:25, 22 Februarie 2023
Adresati va Autoritatii Tutelare .
Din ce spuneți, pare că are discernământ. Mai degrabă ar trebui să se instituie curatela.
Nu se poate rezolva nimic dacă are discernământ, și din ce relatați eu vă GARANTEZ că e o persoană care are păstrată auto-îngrijirea.
O persoană care se auto-îngrijește are DISCERNĂMÂNT, și mai mult, prin faptul că refuză să fie expertizată la IML întărește convingerea că știe ce vrea și are responsabilitate.

La 80 de ani este normal să fii o personalitate izolată, tristă, depresivă...., dar este un comportament normal specific vârstei.
Dacă nu suportă TV-ul și Radioul nu trebuie să fie bolnav psihic.

De unde trageți concluzia că este bolnav psihic?
A fost internat la psihiatrie și a ieșit din spital cu un anume diagnostic grav, mediu sau ușor?
Sau îl suspectați că ar fi după comportamentul său....?
Ultima modificare: Miercuri, 17 Februarie 2016
ContSters379576, utilizator
Ca se instituie curatela persoanei cu capacitate de exercitiu sau se instituie un tutore (in lipsa capacitatii de exercitiu) trebuie sesizata Autoritatea tutelara si mai apoi instanta daca este cazul, cu dispunerea de catre instanta a unei expertize IML.
Joha a scris:

Ca se instituie curatela persoanei cu capacitate de exercitiu sau se instituie un tutore (in lipsa capacitatii de exercitiu) trebuie sesizata Autoritatea tutelara si mai apoi instanta daca este cazul, cu dispunerea de catre instanta a unei expertize IML.

Numai că nu este atât de simplu.
Dacă omul refuză nu poate fi obligat să meargă la IML, este liber să decidă personal ce face cu viața lui.
În civil nu te poate obliga nici o instanță să faci expertiză IML, doar în penal expertiza este obligatorie să știe dacă ai discernământ, și respectiv să te condamne sau să te interneze judiciar la un sanatoriu.
Cât timp omul de 80 de ani nu iasă cu parul sau cu cuțitul la drumul mare să reprezinte un pericol pentru ceilalți concetățeni, nu poate fi obligat la nimic.
Dacă la 80 de ani își face singur piața, cumpărăturile, își gătește singur, își spală singur rufele, își face curat și îngrijește casa....., nimeni nu are dreptul legal să atenteze la libertatea lui și la liberul arbitru.
Are dreptul să refuze orice anchetă socială și nu-i poate fi violat domiciliul fără voia lui nici de asistenții sociali, nici de autoritatea tutelară.
NOI CÂND VOM AJUNGE LA 80 de ani CE VOM FACE DACĂ VA DORI CINEVA SĂ MERGEM sau SĂ NE DUCĂ FĂRĂ VOIA noastră la IML pentru .................

Alte discuții în legătură

Cum pot să finalizez un dosar de punere sub interdicție, în condițiile în care persoana, în vârstă de 80 de ani și cu probleme psihice, refuză să meargă la inml pentru expertiza psihiatrică? mikaelaa mikaelaa Cum pot sa finalizez dosar de punere sub interdictie, in conditiile in care persoana in varsta de 80 de ani cu probleme psihice refuza sa mearga la INML pentru ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa impiedic instrainarea casei prin donatie in favoarea bisericii mikaelaa mikaelaa mama mea are halucinatii fizice si auditive, pe care le descrie in scris in mod amanuntit , are o obsesie ajunsa la extrem catre biserica, vrea sa doneze casa ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi am în cazul în care succesiunea nu poate fi dezbătută ? bună ziua, nu am reușit până acum să fac moștenirea după ... mikaelaa mikaelaa Bună ziua, nu am reușit până acum să fac moștenirea după tatăl meu, care a decedat în urmă cu 7 ani, mai am un frate în viață care din păcate a ... (vezi toată discuția)