avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 230 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... interdictie persoana bolnava psihic
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

interdictie persoana bolnava psihic

Cum se poate rezolva un dosar de punere sub interdictie a unei persoane bolnave psihic care refuza sa se prezinte la INML( fiind sfatuita de vecinul care vrea sa ii ia casa) ??
Nu este violenta, inca este capabila sa isi cumpre mancare si sa plateasca intretinerea, dar boala se agraveaza pe zi ce trece, are 80 de ani, sta izolata complet, nu are televizor sau radio pe care le considera unelte ale diavolului (inscrisuri olografe)
Cel mai recent răspuns: mikaelaa , utilizator 16:25, 22 Februarie 2023
Consider ca are probleme psihice din comportamentul sau : nu a vrut sa stie unde sta fiica sa, nu isi cunoaste nelpotii, care sunt premienti, are halucinatii auditive si vizuale (cu personaje bisericesti), a lasat-o pe mama sa care era o femeie deosebita si pe sotul sau - inginer inventator sa moara in conditii greu de imaginat ( o nizerie crunta, neingrijiti- desi este sanatoasa si are o pensie de doar 25 mil/luna)- deci lipsa de sentimente, egoism feroce- care sunt specifice schizofreniei. Nu toti schizofrenicii sunt violenti si jegosi.
Înțeleg ce spuneți, dar nu prea aveți ce să faceți.
Dacă nu vrea sa meargă la spital la psihiatrie să fie diagnosticat, nu puteți proba tipul bolii.
Însă nici diagnosticat, nu poate fi pus sub interdicție decât în cazul că nu se mai poate auto-îngriji, asta însemnând INVALIDITATE și HANDICAP de gradul 1.
Cât are discernământ să vă refuze nu-l puteți ajuta cu nimic.
Încercați sa vorbiți la autoritatea tutelara.

Doar rudele se pot ocupa de punerea sub interdicție.

Nu e clar dacă nu ar avea discernământ.
Nu prea sunt elemente care sa ducă la aceasta concluzie.
Nici călugării în mănăstiri nu au televizor și radio.
Din ceea ce ați postat, eu înțeleg doar că, din teama de a rămâne fără moștenire, ați fi gata să faceți demersuri pentru a declara interdicția judecătorească a unei respectabile doamne în vârstă.
trebuie să știți că pentru a fi valabilă orice formă de transmtere a proprietății, notarul ar trebui să stabilească discernământul. Având în vedere vârsta, este nevoie de certificat medico-legal care să constate discernământul.

Sfatul meu este să nu vă puneți într-o situație ridicolă și să începeți demersuri care v-ar face mai mult rău decât bine.
La dosarul de interdictie am atasat inscrisuri olografe din care rezulta ca are halucinatii vizuale si auditive, care o sfatuiesc sa faca ce este mai bine, a avut si are un comportament condamnabil - l-a lasat pe sotul ei si pe mama ei sa moara in conditii total insalubre, desi are o pensie de doar 25 mil/luna si este clinic sanatoasa, nu a vizsitat-o pe fiica sa care avea miopie f. accentuata (=10-12 dioptri), sa ii duca o portie de mancare, sa-i spele o rufa, sa ii faca curetenie, nu a ajutat-o macar cu un imprumut sa-si ia un aparat de radio sau frigider, in conditiile in care avea multi bani la CEC si era sanatoasa, era pensionara - acum este la 2 m sub pamant si nu o mai deranjeaza. Pe bunica care a ajutat-o sa cresca 3 copii, care facea naveta sa-i duca copii la scoala, sa o ajute in gospodarie, a lasat-o sa fie ingrijita cat a zacut la pat- 6 luni de catre sotul ei care era si el f. bolnav - a scapat si de ei , oameni din sat zic ca au murit cu zile, asta in timp ce ea statea singura la bloc in 3 camere si pleca in pelerinaje pe la manastirile din tara = lipsa sentimente. Nu a vrut sa stie unde stau si nu a vrut sa isi cunoasca singurele nepoate = izolare de lume, nu da telefon la rude. Astea sunt doar cateva specte daca ar fi sa descriu intreg comportamentul ei v-ati ingrozi - de aceea am deschis dosar de punere sub interdictie intrucat cred ca are schizofrenie paranoida ca fiul sau, poate amestecata cu dementa senila, intrucat uita multe lucruri din trecut si isi imagineaza ca lucrurile sau intamplat intr-un anumit fel si este atat de convinsa, incat ii face pe cei din jur mincinosi.

Alte discuții în legătură

Cum pot să finalizez un dosar de punere sub interdicție, în condițiile în care persoana, în vârstă de 80 de ani și cu probleme psihice, refuză să meargă la inml pentru expertiza psihiatrică? mikaelaa mikaelaa Cum pot sa finalizez dosar de punere sub interdictie, in conditiile in care persoana in varsta de 80 de ani cu probleme psihice refuza sa mearga la INML pentru ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa impiedic instrainarea casei prin donatie in favoarea bisericii mikaelaa mikaelaa mama mea are halucinatii fizice si auditive, pe care le descrie in scris in mod amanuntit , are o obsesie ajunsa la extrem catre biserica, vrea sa doneze casa ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi am în cazul în care succesiunea nu poate fi dezbătută ? bună ziua, nu am reușit până acum să fac moștenirea după ... mikaelaa mikaelaa Bună ziua, nu am reușit până acum să fac moștenirea după tatăl meu, care a decedat în urmă cu 7 ani, mai am un frate în viață care din păcate a ... (vezi toată discuția)