avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1968 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Stabilire contributie intretinere minor, ambii parinti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Stabilire contributie intretinere minor, ambii parinti

Pun in discutia forumistilor urmatoarea cauza:

Obligatia de intretinere trebuie cuantumizata la fel ptr ambii parinti, INDIFERENT DE CEL CARE PRIMESTE MINORUL IN LOCATIUNE.
Adica, mama care a primit minorul face dovada unui venit la fel cum tatal nerezident face dovada venitului sau.
Daca se ignora contributia nerezidentului in natura si se stabileste acestuia o contributie in bani cf 25, 33, 50%, acelasi lucru trebuie cerut si rezidentului.

Se alcatuieste astfel "bugetul minorului" prin contributia impusa a ambilor parinti.
Nerezidentul are dreptul sa ceara dovada rezidentului ca a cheltuit bugetul minorului strict in folosul minorului, indiferent daca acest buget excede sau descede contributia nerezidentului.

In cazul in care bugetul minorului este neconsumat de rezident in folosul strict al minorului, nerezidentul poate cere:
- schimbarea administratorului de buget in favoarea nerezidentului, sau
- reducerea contributiei nerezidentului la cota parte din bugetul dovedit ca fiind cheltuit in folosul minorului

PS: in atare situatie nerezidentul nu mai are interes in evaziune fiscala, dar are control asupra contributiei sale strict legate de minor



Cel mai recent răspuns: ContSters257745 , utilizator 14:16, 1 Martie 2016
De ce credeti ca nu ar mai fi atatea pensii de 200 ( si astea in caz fericit) ? Ar incepe nerezidentul sa munceasca mai mult pt a avea venituri mai mari sau si-ar declara venitul real daca ar sti sa rezidentul ar incepe sa insire cheltuielile pe hartie ?
Ce il impiedica ca pe langa cei 200 pe care e obligat sa ii plateasca in bani sa contribuie si in natura?
Stiu ca legea trebuie sa fie aplicata egal, insa nu prea e nimic de justificat de 400 de lei ( 200+200) , daca e la gradinita copilul, din 3 pozitii.. s-a terminat bugetul.
Nu ati zis ce se intampla daca nerezidentul da 200 si cheltuiala se duce la 800..
Cumva ar trebui sa fie si interesul rezidentului sa insire costurile pe hartie, asa nu mai are rezidentul impresia ca intretine si copilul si pe rudele acestuia.
Nu stiu cum se face ( din statistica forumului vb) ca tocmai cei care contribuie cu putin sau deloc au impresia ca parintele la care e copilul cheltuie banul pentru nevoile sale si nu pentru ale copilului, care copil s-a invatat sa traiasca numai cu aer..
Ultima modificare: Duminică, 28 Februarie 2016
gi-jane2, moderator
Shomo, deci recunoaşteţi că nerezidenţii îşi ascund veniturile :dance3:
Vă spun ceva, nici nu mă interesează ce venituri are tatăl copilului meu, chiar dacă îmi cere socoteală pentru cei 185 lei.Faptul că-şi pune întrebări privitoare la cheltuirea acestei enorme sume spune destule şi arată eficienţa unei eventuale autorităţi părinteşti comune.
Este evident că 185 lei ?185 lei pentru copil înseamnă achitarea cheltuielilorlunare cu utilităţile e la domiciliu, în rest, rămâne copilu de mers la şcoala din cartier, cu cheia în gât şi luat masa la cantina săracilor.Hainele le poate obţine din donaţii, iar de petrecut, este foarte sănătos în faţa casei/blocului. Cine îşi doreşte altceva pentru copil, decent, fără excese, are cheltuieli: Mâncarea la grădiniţă costă 200 lei, iar after school-ul 400 lei.Scurt.Ştiţi cât costă un monitor de ski, aici, la noi în ţară? Vă spun eu:80 lei ora. Dar cazarea la o cabană dintr-o staţiune cu pârtie, în vacanţa şcolară? Vă spun tot eu:100 lei/noapte. Dar transportul dus/întors zilnic de la domiciliu la unitatea de învăţământ(dacă nu vrei la cea din cartier )? Minim 100 lei numai combustibilul. Să nu vorbim de petreceri, dacă nu vrei ca al tău copil să fie izolat-minim 100 lei/lunar, la care se adaugă încă odată pe atât petrecerea proprie. Nu vorbesc de cursul de înot , de şcoala de vară, de mare şi munte, unde toate costă.
Încă n-am vorbit de încălţări, de haine şi hrana zilnică-cea cu bonurile fiscale.
Ultima modificare: Duminică, 28 Februarie 2016
Martonze, utilizator
Doamnelor, in primul rand mi-e greu sa cred ca exista ca regula pensia de 200lei in cele 14.000 de cazuri anuale de divort.
Dar ca sa-mi fac o statistica reala as lua ca reper general o pensie de 25% din salariul mediu net, adica vreo 500lei.
Personal nu inteleg cum devin tatii evazionisti IMEDIAT la divort. Din cate stiu se cere venitul demonstrabil pe cel putin 6 luni inainte de divort. Asadar, daca ii era sa fie evazionist, a facut-o cu complicitatea mamei, cu mult inaintea divortului?
E f greu sa fi fost angajat la X SRL cu un salariu decent si apoi X SRL sa-i diminueze salariul, ca sa nu plateasca pensie, dandu-i restul in mana. Daca ar fi asa, mama ar putea raporta pe X SRL la ITM.

Despre costurile cu copiii stiu f bine.

Cunosc bine un caz, pe rolul instantei acum, in care nerezidentul a cerut marirea pensiei cu inca 1000lei, cu conditia sa fie platita in natura. Am mai povestit despre asta si unii au zis ca va fi respinsa ptr lipsa de interes.
Ei bine, calitatea procesuala pasiva a fost stabilita corect de nerezident ca fiind minorul de 9 ani (autoritate parentala comuna) iar exceptia lipsei de interes invocata de aparatorul mamei a fost respinsa. Desigur ca a aparut reconventionala in care mama...era de acord cu aceasta marire dar strict in bani. ;) Deocamdata juda e incurcata intrucat mama nu pare dispusa la informatiile necesare ptr ca tatal sa stie ce sa cumpere de banii aia. Vehementul aparator al mamei (tatal aparandu-se singur) a fost pus de instanta sa realizeze o mediere intre cei 2, astfel ca la urmatorul termen sa i se prezinte o modalitate acceptabila ptr amandoi parintii prin care sa se realizeze efectiv aceasta neobisnuita cerere. Desi au trecut vreo 3 sapt si au mai ramas vreo 4, pana acum tatal nu a primit vreo chemare la mediere. Desigur ca asta e treaba de curator, si nu de avocat ales de catre mama.
Personal nu inteleg cum devin tatii evazionisti IMEDIAT la divort.

Multi copii nu sunt rezultati din casatorii, dar poate nici cuplurile casatorite nu stiu cat exact castiga partenerul si cat le scrie in contractul de munca.

Cumva cunoasteti si cazuri de parinti care isi dau demisia sa nu mai plateasca pensia impusa, sau de cei care isi pierd urma prin strainatate?

Pana una alta, recomand facutul de copii cu persoane angajate la stat sau in multinationale ca salariul in acte sa fie cel real.

sa revin pe subiect. Ce propuneti dvs e cu titlu obligatoriu sau la cererea unuia din parinti ?

Se alcatuieste astfel "bugetul minorului" prin contributia impusa a ambilor parinti.
Nerezidentul are dreptul sa ceara dovada rezidentului ca a cheltuit bugetul minorului strict in folosul minorului, indiferent daca acest buget excede sau descede contributia nerezidentului.

In cazul in care bugetul minorului este neconsumat de rezident in folosul strict al minorului, nerezidentul poate cere:
- schimbarea administratorului de buget in favoarea nerezidentului, sau
- reducerea contributiei nerezidentului la cota parte din bugetul dovedit ca fiind cheltuit in folosul minorului


Eu una as fi de acord cu asta, se determina mai clar nevoile sau necesarul copilului.
Nu ar trebui sa aveti in propunere si un paragraf cu ce se intampla daca se depaseste ?
Indiferent de cat e contributia nerezidentului, ca e raportata la venitul minim sau mediu sau peste mediu, nu cred ca e greu de atins consumul bugetului..
In ce priveste contributia rezidentului , acesta va transforma si contributia sa in natura in bani ca sa puna pe hartie? Adica cum apreciati ca se contabilizeaza faptul ca rezidentul il ajuta 3 ore la lectii pe copil ? Deloc ? Si daca nu ii convine , sa schimbe locuinta copilului la nerezident ?Cam asa ? Sau sa cheme pe cineva, un specialist pe care sa il plateasca cu 50 de lei pe ora si sa treaca pe caiet ?
Cred ca si fara asta, erau destule neintelegeri intre parinti.


Ultima modificare: Luni, 29 Februarie 2016
gi-jane2, moderator
gi-jane2 a scris:


Pana una alta, recomand facutul de copii cu persoane angajate la stat sau in multinationale ca salariul in acte sa fie cel real.





Pana una alta, recomand viitoarelor mame facutul de copii, cu o mai mare prudenta si responsabilitate in alegerea tatalui.

Apoi s-ar impune ca statul sa creeze de urgenta un cadru legal in incurajarea casatoriilor si descurajarea divorturilor, atunci cand e vorba de cupluri cu copii. Astfel, orice cuplu casatorit ar putea primi o indemnizatie suplimentara la aparitia copilului, dupa cum orice cuplu necasatorit cu copii, ar primi aceeasi indemnizatie dupa casatorie. Cat de mare sa fie aceasta indemnizatie, nu stiu, Dar e cazul sa fie suficient de mare ca sa fie interesanta ptr cuplu. As dubla aceasta indemnizatie daca cuplul trece de 2 copii. (de ani buni suntem in cadere libera, cu 1,3 copii rezultati din 2 adulti. La conlocuitori media sare de 4 copii/2 adulti. Alarma trebuia trasa demult deja!!)

Ptr descurajarea divortului cu minori as elimina ordonanta presedentiala (acoperita de ordinul de protectie, la o adica) si nu as acorda divortul decat dupa cel putin 2 ani de separare in fapt. (nu intamplator exista litera c in Art 373). Totodata ptr aceasta perioada predivort as elimina indemnizatia de mai sus. Nu in ultimul rand, as mari taxa de timbru la nivelul indemnizatiei totale primite.

Ce patim acum este rodul superficialitatii anilor anteriori si este imposibil sa scapi de efecte fara sa actionezi asupra cauzei. In ceea ce priveste copiii, responsabilitatea trebuie atent si bine definita ca materna, paterna si institutionala. Pana atunci vom inghiti frustrari cat China si multi copii vor ajunge la o maturitate confuza, cu aceleasi repercusiuni asupra viitorilor lor copii.
Ultima modificare: Luni, 29 Februarie 2016
ContSters257745, utilizator

Alte discuții în legătură

Adeverinta de venit solicitata parintelui care cere modificarea pensiei de intretinere Martonze Martonze Pentru modificarea pensiei de intreţinere a minorului, la cererea părintelui rezident, este corect a se solicita adeverinţă de venit de la cel care cere ... (vezi toată discuția)
Intretinere si educare copii in natura florin1955 florin1955 Buna ziua In codul civil este asa: \" Art. 530 Modalităţile de executare (1) Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor ... (vezi toată discuția)
Pro si contra intretinere in natura asaofi asaofi Buna ziua, As vrea sa lansez o dezbatere privind fixarea contributiei la intretinerea minorului a, desigur, parintelui nerezident. Cf legii, intretinerea ... (vezi toată discuția)