avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... contributie canalizare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

contributie canalizare

in factura emisa de apanova exista si o rubrica de "canalizare apa calda", a carei valoare se imparte conform legii 230 si hg 1588.
desi aveam consum 0 la apa calda, mi s-au pus 2 mc la canalizare apa calda. este normal ca sa fie platita o cota parte din aceasta valoare si de catre cei care au montate centale termice de apartament ?
intreb asta pentru ca oricum platim canalizarea pentru consumul de apa rece, consum de apa rece care include si apa incalzita de centrala proprie, cotizind astfel de doua ori la canalizare ... o data pentru apa rece si o data pentru apa calda.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 03:37, 11 August 2009
@felix34.... Stau toata ziua cu nasul in facturi si stiu ce spun.
APA NOVA factureaza tot ce tine de apa (inclusiv cea livrata catre RADET ca s-o incalzeasxa astia si s-o dea mai departe pe teava).
Tot ce tine de apa, adica tot ce se citeste pe contoarul de la baza blocului + tot ce le declara RADET ca au citit pe contoarul de apa calda al blocului (scarii) + canalizarea corespunzatoare contorului de apa rece si a celui de apa calda.
Exemplu:
Un bloc consuma la contoarele de jos: 200 mc AC ........si 500 mc AR.
APA NOVA emite 2 facturi:
1. 500 mc si canalizarea aferenta. Asta se intampla cam pana in 10-12 ale lunii
2. 200 mc si canalizarea aferenta. Acest consum este transmis la APA NOVA de catre RADET dupa ce a citit contorul la sfarsitul lunii precedente. Pana cand APA NOVA primeste informatia de la RADET, pana face facturarea mai trece o saptamana-doua si aceasta factura ajunge la asociatie cam dupa 20 ale lunii.
Deci APA NOVA factureaza in total 700 mc si canalizarea acestora aferenta la pret de apa rece, evident.
RADET emite 1 factura:
- contine numai valoarea agentuli termic utilizat la incalzirea celor 200 mc. Atat si nimic mai mult.
........................
Acest sistem de facturare, spuneam, a inceput dupa ianuarie 2009.
@elga50 ... cu aceasta ultima postare ati revenit pe fagasul normal. pentru ca in postarea anterioara ati afirmat :
La apa calda se factureaza numai agentul termic care nu genereaza necesitatea canalizarii.

agentul termic reprezinta cu totuyl si cu totyul altceva, acesta fiind furnizat de CET-uri pentru incalzirea apei reci in vederea furnizarii apei calde catre locuitori. exceptind pierderile datorate sparturilor din instalatia primara (cea a agentului termic), acest agent termic are un circuit inchis, din el neconsumindu-se decit energia termica acumulata. si nu este contorizata populatiei precum este apa calda si rece prin intermediul contoarelor (care in fond sint de fapt niste debitmetre)
sper ca v-ati lamurit cu aceasta ocazie asupra erorii postate de dvs mai sus, si care a facut obiectul replicii mele anterioare catre dvs. pentru ca nu am facut-o de dragul de a va contrazice, ci numai pentru a indrepta o eroare (de perceptie, probabil).
si nu mi-as putea permite sa-mi apostrofez "protejata", asa cum au afirmat anumite doua persoane :D
@fetlix34.
Precizez inca o data ca stiu ce vorbesc.
Ceea ce am postat ultima data este felul in care se factureaza de catre furnizori.
In mesajul ante- anterior am aratat ca unii administratori s-au adaptat acestui nou mod de facturare, introducand la coloana de apa calda costul agentului termic pentru N mc AC consumati in ap, iar pe coloana de AR toata apa consumata in acel ap (calda + rece + canalizare calda +canalizare rece).
Sau ca alti administratori au pastrat modalitatea veche de a ilustra pe liste costurile de la apa, facand, in cazul AC, combinatia dintre factura RADET si a doua factura de la APA NOVA (cea privitoare la AC - consum si canalizare).
Ultima modificare: Vineri, 7 August 2009
elga50, moderator
Draga elga50, te rog sa ma ajuti si sa-mi explici ce reprezinta partea comuna in cazul tevilor de alimentare cu apa rece. Mentionez ca locuiesc intr-un apartament si am avut o discutie cu un vecin privitor la " cine trebuie sa repare orice defectiune la coloana de apa rece"; de fapt ma intereseaza locul de unde este responsabil pentru reparatii proprietarul apartamentului respectiv. Multumesc !
coloana este partea comuna de teava (cea care deserveste mai multi utilizatori), inclusiv teul de ramificatie. de la teu spre utilizator este partea individuala a proprietarului, aceasta fiind responsabilitatea lui
@elga50 ... revin, ca se pare ca nu m-ati inteles:
sa presupunem ca intr-o anumita luna am consumat pe contorul de apa rece 10mc. din acestia, am folosit 7mc pentru apa rece si 3 mc am incalzit-o in centrala termica pentru a avea apa calda.
conform contorului de apa rece, am consumat 10mc apa rece pentru care platesc 10mc canalizare, ceea ce este corect. ce este incorect este faptul ca sint nevoit sa platesc si 3 mc apa canalizare pentru apa calda.
deci, desi pe contorul de apa rece consum 10mc apa (folositi atit pt consumul de apa rece cit si de apa calda), totusi platesc 13mc canalizare. vi se pare normal ?
incercati sa nu ma mai luati cu vrajeala cu modalitati de facturare si adaptarea acestora de catre diversi administratori, ca nu tine. cunosc si eu prea bine acea lege a lui murphy :
"daca nu poti sa-i convingi, zapaceste-i !"

este ca si cum mergeti la piata sa cumparati 1kg de cartofi si taranul va pune sa platiti 1,3kg :)
Ultima modificare: Luni, 10 August 2009
ContSters61266, utilizator

Alte discuții în legătură

Cat costa un metru cub de apa rece si unul de apa calda in orasul constanta??? marianb13 marianb13 as vrea sa stiu cat costa un metru cub de apa rece si unul de apa calda pt judetul Constanta....si as vrea sa mai stiu daca afirmatia e corecta : 1 mc de apa ... (vezi toată discuția)
Calcul apa marianionescu1 marianionescu1 Buna ziua, Imi poate spune cineva daca exista o formula de calcul a apei reci ? Dar a apei calde? Si care-i/-s? M-ar interesa in sectorul ... (vezi toată discuția)
Apa rece pentru ...apa calda! peraspera peraspera Cum calculari dv ceea ce trensmite RADET catre Apa Nova si Apa Nova factureaza? \" 265 mc. apa rece pentru incalzire apa calda. Apoi, Radet scrie ca a consumat ... (vezi toată discuția)