avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 123 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Autoritate parinteasca in afara casatoriei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Autoritate parinteasca in afara casatoriei

Buna ziua , intrebarea mea este legata de urmatoarea situatie : sunt mama unui baietel de 4 ani, nu sunt casatorita cu tatal sau, as dori sa aflu daca exista o modalitate legala (amiabila ) prin care sa imi revina intreaga raspundere pentru cresterea si intretinerea acestui copil.Mentionez ca nu primesc un ajutor financiar de la el, vizitele sunt foarte rare iar problemele de comunicare dintre noi ingreuneaza luarea de decizii privind educatia si cresterea copilului .Nu imi doresc sa restrictionez relatia intre el si copil, doresc o solutie pentru usurarea cresterii copilului.

Multumesc !
Trebuie formulata inistanta o actiune pentru exercitarea in comun a autoritatii parintesti, stabilirea domiciliului minorului la dvs si obligarea tatalui la plata unei pensii de intretinere.
insa am nevoie de o metoda prin care sa demonstrez ca eu ma ocup de cresterea copilului si ca balanta intre drepturi si obligatii intre parinti inclina intr-o singura parte.

Cui, de ce ?
Tatăl are aceleași drepturi, îndatoriri și obligații părintești egale cu mama, și fără hotărâre judecătorească, la fel cum va avea și cu decizie a instanței dacă rămâne autoritate părintească comună.
Nu aveți alternativa legală, pentru că așa sunt legile în vigoare, decât dacă există motive temeinice în situații excepționale.

Art. 503 din NCC - Modul de exercitare a autorităţii părinteşti:
(1) Părinţii exercită împreună şi în mod egal autoritatea părintească.

Art. 483 din NCC - Autoritatea părintească
(3) Ambii părinţi răspund pentru creşterea copiilor lor minori.
`
Art. 36 din LEGEA nr. 272/2004 modificată prin LEGEA nr. 257/2013:
(1) Ambii parinti sunt responsabili pentru cresterea copiilor lor.
(2) Exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti trebuie sa aiba in vedere interesul superior al copilului si sa asigure bunastarea materiala si spirituala a copilului, in special prin ingrijirea acestuia, prin mentinerea relatiilor personale cu el, prin asigurarea cresterii, educarii si intretinerii sale, precum si prin reprezentarea sa legala si administrarea patrimoniului sau.
Ultima modificare: Joi, 7 Aprilie 2016
ContSters379576, utilizator
Incercati sa rezolvati cate o problema pe rand.
Pentru fiecare problema exista o alta solutie.

Dvs vreti o solutie generala: autoritatea parinteasca exclusiva. Pentru ca asta este o exceptie trebuie sa demonstrati in ce fel autoritatea parinteasca exercitata in comun ii este daunatoare copilului. Si nu trebuie sa ne demonstrati noua, ci trebuie sa demonstrati acest lucru in instanta folosindu-va de martori si de inscrisuri.

Pe de alta parte, poate ca aveti una-doua probleme punctuale pe care le-ati putea rezolva amiabil, prin negociere.
Nu doresc sa demonstrez cuiva anume, doresc sa imi revina (si oficial /legal) indatoririle pe care el nu le indeplineste si pe care eu le am indeplinit inca de la nasterea copilului. Cam asta am vrut sa spun, imi cer scuze daca exprimarea mea nu a fost chiar clara.

Multumesc tuturor pentru toate raspunsurile. Voi apela la un mediator pentru o discutie amiabila si in functie de rezultat o sa iau in calcul si varianta unui proces .

Multumesc!

AvocatAdelaBratulescu ,

Multumesc pentru raspuns. Imi era clar ca trebuie sa platesc daca se va dovedi ca acel copil este al meu, nu incerc si nu am incercat sa ma eschivez. O sa trebuiasca sa iau problema de coarne odata si odata, atita ca e un moment dificil sa duc si lupta asta, in aceste momente. O seara buna
Ultima modificare: Vineri, 8 Aprilie 2016
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Custodie comuna mclaudiu1 mclaudiu1 ce presupune custodia comuna? as dori o explicatie mai detaliata, in mod explicit drepturile tatalui va multumesc (vezi toată discuția)
Conditii obtinere custodie exclusiva cmutulescu cmutulescu care sunt conditiile pentru a obtine custodia totala asupra copilului in cazul unui divort. (vezi toată discuția)
Custodie unica bianca2018 bianca2018 Sunt in proces de divort. am doi copii cu el, fata are 5ani si 5luni si baiatul 6 luni. vreau sa stiu cum pot obti ne custodie unica . el a plecat de 10 luni ... (vezi toată discuția)