avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 221 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... participare la profit retineri, rog urgent
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

participare la profit retineri, rog urgent

ce taxe se retin in cazul sumelor de bani reprezentand participarea salariatilor la profitul societatii. Va rog urgent
Cel mai recent răspuns: iuli-ana , utilizator 08:12, 29 Septembrie 2009
In CCM unic la nivel national 2007-2010 Art. 42. - (2) Alte venituri sunt:
a) cota-parte din profit ce se repartizează salariaţilor, care este de până la 10% în cazul societăţilor comerciale şi de până la 5% în cazul regiilor autonome;
(3) Condiţiile de diferenţiere, diminuare sau anulare a participării la fondul de stimulare din profit sau la fondul de premiere, precum şi perioada pentru care se acordă cota de profit salariaţilor, care nu poate fi mai mare de un an, se stabilesc prin contractul colectiv de muncă la nivel de unitate şi, după caz, instituţie.

In ceea ce priveste impozitarea sumelor reprezentand participarea salariatilor la profit in conformitate cu art. 41 din Codul fiscal se prevede printre categoriile de venituri supuse impozitului pe venit si veniturile din salarii definite conform art. 55 din acelasi Cod fiscal.Prin urmare, sumele reprezentand participarea salariatilor la profit sunt supuse in primul rand impozitului pe venit.

In ceea ce priveste contributia la asigurarile sociale, conform art. 26 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, contributia la asigurari sociale nu se datoreaza pentru sumele reprezentand participarea salariatilor la profit.

Referitor la prevederile art. 101 alin. (3) lit. c) din Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, cu modificarile si completarile ulterioare, contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale nu se aplica asupra sumelor reprezentand participarea salariatilor la profit.

In cazul contributiei la asigurarile de sanatate, potrivit art. 257 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 95/2006 privind Reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%, care se aplica asupra veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit.
Persoanele juridice la care asiguratii isi desfasoara activitatea au obligatia sa calculeze si sa vireze contributia angajatorului asupra fodului de salarii, datorata pentru asigurarea sanatatii personalului din unitatea respectiva, astfel cum se prevede la art. 258 alin. (1), din aceeasi lege. Astfel, apare si obligativitatea platii contributiei la asigurarile sociale de sanatate asupra acestor sume in cuantum de 5,2%.

De asemenea este obligatorie si contributia pentru concedii si indemnizatii intrucat potrivit art. 5 lit. a) din O.U.G. nr. 158/2005 privind Concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate coroborat cu art. 9 alin. (2) de aplicare a prevederilor O.U.G. nr. 158/2005.In conformitate cu aceste dispozitii legale, angajatorii au obligatia platii contributiei pentru concedii si indemnizatii de 0,85%, aplicate la fondul de salarii realizat, cu respectarea prevederilor legislatiei financiar-fiscale in materie. Fondul de salarii realizat reprezinta totalitatea sumelor utilizate de un angajator pentru plata drepturilor salariale sau de natura salariala.

Contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj nu se datoreaza asupra sumelor reprezentand participarea salariatilor la profit nici in cazul angajatului, nici in cel al angajatorului conform art. 14 alin. (2) lit. d) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind Sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobate prin H.G nr. 174/2002.

In completarea acestei situatii, nu se datoreaza nici contributia la Fondul de garantare in cota de 0,25%, intrucat aceasta contributie se aplica asupra sumei veniturilor care constituie baza de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj – art. 7 alin. (1) din Legea nr. 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale.

In ceea ce priveste comisionul ITM, Legea nr. 130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca prevede la art. 5 alin. (1) astfel:
Art. 5. - (1) Pentru prestarea serviciilor prevazute in prezenta lege, Inspectoratele Teritoriale de Munca vor percepe un comision stabilit dupa cum urmeaza:
a) 0,75% din fondul lunar de salarii, angajatorilor carora le pastreaza si le completeaza carnetele de munca;
b) 0,25% din fondul lunar de salarii, angajatorilor carora le presteaza serviciile prevazute la art. 3, constand in verificarea si certificarea legalitatii inregistrarilor efectuate de catre acestia.
Ultima modificare: Vineri, 25 Septembrie 2009
Angela D, Consultant resurse umane
societatea la care lucrez este soc. comeciala cu capital integral privat, primele de participare la profit sunt aferente anului 2004 ( nu stiu de ce nu s-au acordat pana acum), pana la sfarsitul anului vreau sa le acord, nu stiu cum sa procedez sa le impozitez ca si salariile ?
CF nu face nici o referire din care sa rezulte ca aceasta participare la profit ar face parte din venit salariale, asimilate salariilor sau avantaje de natura salariala.

Participarea salariatilor se acorda in anii urmatori din profitul anilor precedenti.
Ele nu fac parte din fondul de salarii, ct contabil este 424. Nota contabila 117=424
Se impoziteaza cu impozitul pe salarii, care coincide ca procent cu cel pe dividende. Fac aceasta mentiune pt ca eu as inclina sa zic ca se impoziteaza cu impozitul pe dividende.
In ceea ce priveste CASS 5.5% am dubii pt ca angajatul este asigurat prin contractul de munca iar in Cf la venit asimilate salariului nu sunt trecute aceste stimulente. Daca s-ar fi acordat dividende asociatilor, asociatul care are CMI n-ar fi platit si sanatate pt dividende, ci numai cel care nu are CMI.

Daca mergeti pe principiul "prudentei" sau "mai bine platesc mai mult decit mai putin" platiti si 5.5%, dar plata de 5.5% CASS duce automat la plata si a 5.2% cass angajator pt ca trebuie inclusa suma in declaratia nominala. Inainte intrebati la Casa de sanatate in scris pt ca, in acest caz, raspunsul ar trebui sa fie corect.

Ultima modificare: Vineri, 25 Septembrie 2009
t.simona, utilizator
Impozitarea se face la data platii
mai am o dilema in privinta declaratiilor in care trebuie sa se regaseasca suma privind primele de participare a salariatilor, daca nu se plateste contributia cas si somajul, sumele respective trebuie sa se regaseasca in declaratiile respective sau nu? in declaratia la sanatate, etc suma se cumuleaza cu cea a salariului in luna ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass dividende 2017 pclaudia pclaudia Persoana care e atat salariat cat si asociat unic la aceeasi societate si are de luat dividende in anul 2017 plateste 5 % impozit si 5.5 % cass pentru ... (vezi toată discuția)
Impozitare salarii compensatorii emilia19p emilia19p Buna! am lucrat la Posta Romana si recent am fost disponibilizata primind o decizie prin care imi vor fi date salarii compensatorii.... de atunci se tot aud ... (vezi toată discuția)
Plata contributiei asig.de sanatate asupra veniturilor din dividende mihanego mihanego am urmatoarea situatie: 1.profit aferent exercitiului financ.2007 repartizat la rezultat reportat, 2.in luna iulie 2008 asociatul unic,administrator,care nu ... (vezi toată discuția)