avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1655 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... referiri articole legea 53/2003 care pt. mine se ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

referiri articole legea 53/2003 care pt. mine se contrazic

Imi puteti explica va rog diferenta dintre articolul 257 si articolul 169 din Codul Muncii, legea 53/2003, pentru ca mie mi se pare ca se contrazic. Obiectul retinerii este diferit la un articol fata de celalalt??
Cel mai recent răspuns: creis , utilizator 16:50, 1 Decembrie 2016
Nu ma prea pricep si de asta apelez a dvs.
Deci in final, art. 254 respectiv art.257, nu reprezinta o exceptie a articolului 169. Adica articolul 257 nu poate fi invocat de angajator ca temei legal pentru retineri salariale fara hotarare judecatoreasca sau conventie?

Va multumesc pentru rabdare.
Intr-adevar, art.275 C.mun. nu este aplicabil in lipsa unei hotarari judecatoresti sau a unui acord cu salariatul.
Va multumesc frumos!
Voi astepta data salariului sa vad daca angajatorul va face retinerea intradevar si voi reveni pentru modalitatile de a il actiona in justitie.

Oricand veti gasi un sprijin in Avocatnet.

:bow:
Intamplarea s-a produs. Angajatorul ne-a retinut din salarii. Am fost la jurista sa o intreb pasnic in ce temei legal au facut retinerea. Raspunsul a fost:
- decizia curtii de conturi
- articolul 257, alin. (1) coroborat cu art.256 din codul muncii

I-am adus in vedere ca art. 169 interzice retinerea din salarii fara o hotarare judecatoreasca, dar dansa s-a argumentat ca si cum la art.169 se vorbeste de daune, pe cand noua ne-au retinut banii pt repararea unui prejudiciu adus asupra bugetului (pai dauna=prejudiciu, nu?). Oricum nu am avut cu cine discuta...

Ca urmare, care sunt pasii de urmat? Sunt obligat la mediere? Fac si o adresa conducerii prin care semnalez aceasta nelegalitate si cer sa fie reparata + sesizare la ITM + actiune in instanta? sau doar la instanta sa ma duc (ca oricum ITM-ul poate doar sa ii sanctioneze pe ei, fara sa ii oblige sa ne returneze noua banii, nu?) ?

Multumiri

Alte discuții în legătură

Raspundere patrimoniala ludeea ludeea Conform art 254 alin 3 din Codul Muncii in baza unei note de constatare si dupa evaluarea pagubei se poate recupera prejudiciul cauzat de angajat cu acordul ... (vezi toată discuția)
Avem un angajat care a făcut, din neglijență, o pagubă de aproximativ 1000 de lei. cum putem recupera suma pe cale legală? Katiusha Katiusha Am o nelamurire, avem un angajat ce a facut din neglijenta o paguba firmei de aprox 1000 lei. Angajatul isi recunoaste vina, cum putem recupera pe cale legala ... (vezi toată discuția)
Amenda iuliangoga iuliangoga Amenda poate fi considerata paguba ? In acest sens , angajatorul se poate indrepta impotriva salariatului care a gresit ? (vezi toată discuția)