Imi puteti explica va rog diferenta dintre articolul 257 si articolul 169 din Codul Muncii, legea 53/2003, pentru ca mie mi se pare ca se contrazic. Obiectul retinerii este diferit la un articol fata de celalalt??
Nu ma prea pricep si de asta apelez a dvs.
Deci in final, art. 254 respectiv art.257, nu reprezinta o exceptie a articolului 169. Adica articolul 257 nu poate fi invocat de angajator ca temei legal pentru retineri salariale fara hotarare judecatoreasca sau conventie?
Va multumesc frumos!
Voi astepta data salariului sa vad daca angajatorul va face retinerea intradevar si voi reveni pentru modalitatile de a il actiona in justitie.
Intamplarea s-a produs. Angajatorul ne-a retinut din salarii. Am fost la jurista sa o intreb pasnic in ce temei legal au facut retinerea. Raspunsul a fost:
- decizia curtii de conturi
- articolul 257, alin. (1) coroborat cu art.256 din codul muncii
I-am adus in vedere ca art. 169 interzice retinerea din salarii fara o hotarare judecatoreasca, dar dansa s-a argumentat ca si cum la art.169 se vorbeste de daune, pe cand noua ne-au retinut banii pt repararea unui prejudiciu adus asupra bugetului (pai dauna=prejudiciu, nu?). Oricum nu am avut cu cine discuta...
Ca urmare, care sunt pasii de urmat? Sunt obligat la mediere? Fac si o adresa conducerii prin care semnalez aceasta nelegalitate si cer sa fie reparata + sesizare la ITM + actiune in instanta? sau doar la instanta sa ma duc (ca oricum ITM-ul poate doar sa ii sanctioneze pe ei, fara sa ii oblige sa ne returneze noua banii, nu?) ?