Imi puteti explica va rog diferenta dintre articolul 257 si articolul 169 din Codul Muncii, legea 53/2003, pentru ca mie mi se pare ca se contrazic. Obiectul retinerii este diferit la un articol fata de celalalt??
ok. Inca o intrebare:
Adresa catre angajator, trebuie sa aiba o anumita formulare si titlu? Sesizare, Informare, Adresa?
sau pur si simplu scriu
Domnule Director al X
Subsemnatul X, angajat al institutiei...., va aduc la cunostiinta ca retinerea salariala ce ati operat-o in luna aprilie contravine legii, mai exact articolelol X si Y.
Avand acestea in vedere, va solicit de urgenta remedierea acestei situatii prin masura de returnare a banilor cu scop de retinere si anularea procedurii de retinere pentru luna mai, asa cum intentionati potrivit deciziei Z, in termen de X luni. Daca nu veti da curs acestei masuri pasnice, ma vad nevoit sa va actionez in justitie pentru recuperarea sumelor.
Nu prea stiu ce masura de reparare sa cer (care sa fie in limitele legii), caci banuiesc ca la fel ca la salariati si angajatorii pot fi obligati doar de instanta sa retureneze prejudiciile, nu? Este vreo modalitate de bunavoie din partea lui sa ne returneze banii (presupunand idilic ca ar alege-o), mai ales ca e institutie bugetara?
Nu este nevoie de un titlu special, este destul de bine formulata adresa ... se poate decide restituirea de bunavoie, chiar daca este institutie bugetara
Si referitor la daune? pot cere si daune morale in cazul meu, sau nu se pretează? Ma puteti indruma la un text de lege care reglementeaza cum e cu daunele.
Multumesc
Art. 253 C.mun. (1) Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
(2) In cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente.
(3) Angajatorul care a platit despagubirea isi va recupera suma aferenta de la salariatul vinovat de producerea pagubei, in conditiile art. 254 si urmatoarele.
Buna ziua, revin cu o noua nelamurire din Codul Muncii, referitoare la munca suplimentara.
Conform Art. 120 alin. (1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
Adica, munca suplimentara este considerata, tot ceea ce este peste cele 40 ore pe saptamana sau tot ce este peste cele 48 de ore pe saptamana la care face referire art. 114 alin (2), care este o exceptie a art. 112???
Se intelege nelamurirea?
In speta, cele 8 ore la care face referire art. 114 alin (1), care sunt peste cele 40 de ore normate de art. 112, sunt considerate ore suplimentare (sau pot fi considerate durata normala de lucru, doar ca inegal/flexibila)?