avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... referiri articole legea 53/2003 care pt. mine se ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

referiri articole legea 53/2003 care pt. mine se contrazic

Imi puteti explica va rog diferenta dintre articolul 257 si articolul 169 din Codul Muncii, legea 53/2003, pentru ca mie mi se pare ca se contrazic. Obiectul retinerii este diferit la un articol fata de celalalt??
Cel mai recent răspuns: creis , utilizator 16:50, 1 Decembrie 2016
Nu sunteti obligat la mediere , decat daca doriti sa apelati la aceasta procedura.

Faceti asa cum ati mentionat : o adresa conducerii prin care semnalati acea nelegalitate si cereti sa fie reparata + sesizare la ITM + actiune in instanta.
La actiunea in instanta am intrebari :D
Nu am mai facut pana acum asa ceva si nu stiu cum sa incep.
Am inteles ca actiunea o fac la tribunal (sau judecatorie) de pe raza adresei angajatorului sau a reclamantului, dar in rest... Se completeaza o cerere de chemare in judecata, care se obtine de la judecatorie? (o gasesc si pe net?)

Gasesc undeva detaliata aceasta procedura pt. speța mea?

Va multumesc!
1. Actiunea se depune la Tribunalul in raza caruia aveti dvs domiciliul.

Potrivit Codului de procedura civila, cererea de chemare în judecată va cuprinde:
a) numele şi prenumele, domiciliul sau reşedinţa părţilor ori, pentru persoane juridice, denumirea şi sediul lor. De asemenea, cererea va cuprinde şi codul numeric personal sau, după caz, codul unic de înregistrare ori codul de identificare fiscală, numărul de înmatriculare în registrul comerţului sau de înscriere în registrul persoanelor juridice şi contul bancar ale reclamantului, precum şi ale pârâtului, dacă părţile posedă ori li s-au atribuit aceste elemente de identificare potrivit legii, în măsura în care acestea sunt cunoscute de reclamant. Dispoziţiile art. 148 alin. (1) teza a II-a sunt aplicabile. Dacă reclamantul locuieşte în străinătate, va arăta şi domiciliul ales în România unde urmează să i se facă toate comunicările privind procesul;

b) numele, prenumele şi calitatea celui care reprezintă partea în proces, iar în cazul reprezentării prin avocat, numele, prenumele acestuia şi sediul profesional. Dispoziţiile art. 148 alin. (1) teza a II-a sunt aplicabile în mod corespunzător. Dovada calităţii de reprezentant, în forma prevăzută la art. 151, se va alătura cererii;

c) obiectul cererii şi valoarea lui, după preţuirea reclamantului, atunci când acesta este evaluabil în bani, precum şi modul de calcul prin care s-a ajuns la determinarea acestei valori, cu indicarea înscrisurilor corespunzătoare. ....

d) arătarea motivelor de fapt şi de drept pe care se întemeiază cererea;

e) arătarea dovezilor pe care se sprijină fiecare capăt de cerere. Când dovada se face prin înscrisuri, se vor aplica, în mod corespunzător, dispoziţiile art. 150. Când reclamantul doreşte să îşi dovedească cererea sau vreunul dintre capetele acesteia prin interogatoriul pârâtului, va cere înfăţişarea în persoană a acestuia, dacă pârâtul este o persoană fizică. În cazurile în care legea prevede că pârâtul va răspunde în scris la interogatoriu, acesta va fi ataşat cererii de chemare în judecată. Când se va cere dovada cu martori, se vor arăta numele, prenumele şi adresa martorilor, dispoziţiile art. 148 alin. (1) teza a II-a fiind aplicabile în mod corespunzător;

f) semnătura.

2. Prin acţiunea adresată Tribunalului ........ chemati în judecată pe ..............., solicitând restituirea sumelor ce v-au fost reţinute de angajator din drepturile salariale.
OK. Si acum etapele sunt: eu fac cererea, instanta analizeaza dosarul, partile sunt citate si ne vedem la proces in sala de judecata?

Banuiesc ca nu e obligatoriu sa merg cu un avocat si pot cere si judecarea in lipsa?

Dupa parerea dvs. personala care ar fi sansele de castig in situatia mea?
1. Intr-adevar, pasii judecarii cererii sunt cei mentionati de dvs.

2. Nu este obligat sa va angajati avocat si puteti mentiona in cerere judecarea in lipsa.

3. Greu de apreciat sansele intr-un litigiu ...:(

Alte discuții în legătură

Raspundere patrimoniala ludeea ludeea Conform art 254 alin 3 din Codul Muncii in baza unei note de constatare si dupa evaluarea pagubei se poate recupera prejudiciul cauzat de angajat cu acordul ... (vezi toată discuția)
Avem un angajat care a făcut, din neglijență, o pagubă de aproximativ 1000 de lei. cum putem recupera suma pe cale legală? Katiusha Katiusha Am o nelamurire, avem un angajat ce a facut din neglijenta o paguba firmei de aprox 1000 lei. Angajatul isi recunoaste vina, cum putem recupera pe cale legala ... (vezi toată discuția)
Amenda iuliangoga iuliangoga Amenda poate fi considerata paguba ? In acest sens , angajatorul se poate indrepta impotriva salariatului care a gresit ? (vezi toată discuția)