avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Inregistrare convorbire telefonica privata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Inregistrare convorbire telefonica privata

Buna seara si Hristos a Inviat!

Se poate inregistra o convorbire telefonica privata, in care eu sunt unul dintre interlocutori? Cu anuntarea prealabila a celuilalt interlocutor, evident.
Este legal?
Ultima modificare: Luni, 2 Mai 2016
MashaD, utilizator
Din nefericire, popularizarea "alienării parentale" ca motiv de schimbare a autorităţii părinteşti şi a domiciliului copilului a dat speranţe deşarte multor părinţi nemulţumiţi de sentinţele judecătoreşti că pot schimba aceste sentinţe.
Prea uşor etichetaţi orice gest, orice cuvânt ca "alienare parentală" şi căutaţi să demonstraţi în orice chip, chiar cu înregistrarea convorbirilor private, alienarea care nu e alienare.
Şi în familiile închegate, există expresii ca "aşa te-a învăţat mamă-ta?" sau "Iar te-a învăţat tatică-tău prostii", şi în acele familii există aşa numita "alienare parentală", în sensul în care copilul vrea să doarmă numai cu mama sau vrea la teatru numai cu tata, depinde de timpul petrecut de copil cu fiecare, de calitatea timpului petrecut cu fiecare şi de ataşamentul copilului faţă de părinte.
Este falsă afirmaţia că un copil are ataşament egal faţă de părinţi, tocmai de aceea, în caz de despărţiri, copiii optează să rămână cu unul dintre ei sau chiar doresc să aibă cât mai puţin de-a face cu unul sau chiar cu ambii părinţi.
Alienarea parentală intervineşi când copilul vede cum tata o bate pe mama sau cum o ameninţă sau vede cum numai tata îl îngrijeşte, tata îl duce la plimbare, tata îl duce şi aduce de la grădiniţă sau şcoala în timp ce mama lipseşte mereu de acasă şi când vine, se ceartă.
În consecinţă, alienarea există şi înainte de despărţire. Iar a vorbi despre alienarea parentală faţă de un părinte doar cu numele înscris în certificatul de naştere, care nu a trăit viaţa de familie cu minorul, care l-a vizitat frugal la intervale mari de timp este absurditate.
@MashaD: da, daca anuntati interlocutorul nu exista nici un fel de zona gri, sunteti perfect legal.

S-a vehiculat, insa, ideea ca sunteti indreptatit sa inregistrati fara sa anuntati interlocutorul, daca aveti un interes legitim. Si cum nu exista o lista cu interesele legitime sa o putem verifica ... zona e gri.
Iar a vorbi despre alienarea parentală faţă de un părinte doar cu numele înscris în certificatul de naştere, care nu a trăit viaţa de familie cu minorul, care l-a vizitat frugal la intervale mari de timp este absurditate.

Nu acesta este cazul meu! Am trait viata de familie alaturi de copil, atat cat a fost posibil, de ex, ora la care era luat de la gradinita a fost facuta in functie de programul meu, deoarece eu reuseam sa iau copilul mereu. In majoritatea timpului eu ieseam cu el in parc la plimabare, plecam in pauza de la serviciu si ii dadeam sa manance in parc, etc.

Legatura cu copilul meu are loc 1 data la 2 saptamani (mai ales acum cand este si monitorizata) si sta la mine 48 de ore. In rest, am dreptul sa-l vizita acasa insa am voie doar "venit, pupat, plecat" asa ca incerc in timpul saptamanii sa-l prind la gradinita.

In restul timpului sunt bifate toate actiunile de alienare din partea mamei (din Protocolul ARPCC citire, care a fost recunoscut in febr 2016):

1. efectuarea unor campanii de denigrare a modului în care părintele țintă își exercită drepturile și obligațiile părintești
- la tati acasa e frig, nu-l baga in seama, nu vorbi cu alte persoana in afara de mami, logodnica e rea,

2. împiedicarea în orice mod și cu orice pretext a exercitării autorității părintești, precum si menținerii, construirii si dezvoltării relației de atașament reciproc intre părinte si copil
- vizita la domiciliu inseamna: venit, pupat, plecat
- o sa-ti dau eu copilul cand am chef dc nu-mi raspunzi la telefon cand vreau eu

3. obstrucționarea contactului dintre copil ori adolescent și părintele alienat (părintele țintă) - - de fiecare data cand am sunat-o ca sa vb cu copilul, acesta nu a vrut si imi spunea ca da cu palma in telefon, cand e la mine copilul pot sa vb cu el la telefon fara nicio problema

4. împiedicarea dreptului legal de exercitare a dreptului la familie și la relații de familie
- prin denigrarea logodnicei mele, alaturi de care fetita se bucura de viata de familie, impreuna cu mine ( a se vedea plangeri la politie si alte injurii)

5. restricționarea deliberată a accesului părintelui alienat (părintelui țintă) în timp util la informații personale relevante cu privire la copil ori adolescent, inclusiv la informațiile legate de activitatea școlara si extrașcolara, deplasarea copilului in alte localități, situația medicală sau de modificare a adresei de reședință/domiciliu
- nu cunosc activitatea prescolara a copilului, am cerut info la gradinita si in prima faza m-au refuzat, pe motiv ca o sa mi le dea mama copilului (ceea ce evident ca nu a facut)
- nu ma anunta niciodata cand pleaca in alte localitati cu copilul
- situatia medicala am aflat-o direct de la medicul de familie, nu de la ea

6. depunerea unor plângeri in scop de șicană împotriva unui părinte, împotriva membrilor familiei acestuia sau împotriva bunicilor sau altor persoane din anturajul părintelui alienat, pentru a îngreuna, împiedica sau periclita prezența lor în viața copilului sau adolescentului
- plangere mincinoasa la politie impotriva logodnicei mele cu scopul de a o denigra in fata dgaspc si a copilului

7. Schimbarea unității de învățământ sau a medicului de familie a copilului fără acordul părintelui țintă în condițiile în care acest părinte este disponibil.
- i-a facut abonament la o clinica privata, fara sa ma anunte sau sa ma intrebe, a luat-o pe abonamentul ei de la serviciu

Art. 16. Susținem ca programele de tipul un week-end la două săptămâni sunt dăunătoare dezvoltării psiho-emoționale a copilului și trebuie evitate de către instanțe, locuința alternativă fiind soluția optimă pentru dezvoltarea echilibrată și armonioasă a copilului.

Apreciem că părintele rezident trebuie să încurajeze și să promoveze legăturile personale permanente ale copilului cu părintele nerezident și cu familia acestuia (frați, bunici, străbunici, verișori, alte rude), inclusiv prin menținerea și includerea acestuia părintelui nerezident în activitățile curente educaționale sau recreative ale copilului. Asigurarea unei perioade optime de creare sau recreare a climatului familial, necesar copilului pentru construirea sentimentului de încredere, in general, precum si de încredere în adult, în special.

Deci trebuie respectate si relatiile copilului meu cu logodnica mea, deoarece alaturi de ea si de mine, el traieste viata de familie in armonie.
Faptul ca nu e infractiune nu inseamna lipsa raspunderii civile sau admiterea ca proba a inregistrarii intr-un dosar civil. Codul de procedura penala nu se aplica probelor administrate in civil.

In rest, pe fond, vreau intai sa precizez ca nu vreau sa aud de logodnica. Nu ma intereseaza, nu intereseaza pe lege, pe jude, pe copil, e un stres pentru toata lumea si face mult rau prezenta tertilor, relatiile si monitorizarile fiind ok de reparat intre cei intre care ele trebuie sa existe, fara prezenta tertilor.
E absurda si aiuristica prezenta iubitilor, fratilor, verilor si vecinilor de bloc. Face rau relatiilor.
Apoi, in cazul de fata nu inteleg daca ar exista o relatie cu fiica dv. in lipsa logodnicei. De aceea, inca odata, nu vreau sa aud de ea. Faptul ca prezenta ei face rau relatiei cu copilul dv. si ca niciunul nu o blocheaza e deranjanta si sigur va deteriora relatia dv. cu copilul.
Prezenta aceasta, constanta, in masina, pe langa directie, in weekenduri e negativa. Pentru toti.
Ceasul biologic al logodnicei poate fi singurul care e in castig, si nu asta e in discutie.

Ar mai fi un aspect, anume dv. singur puteti avea grija de copil? Ca logodnica e peste tot, pare ca aveti nevoie de ea, asa incat apare ca exista o teama de a ramane singur cu copilul? Nu? E altceva?
Daca asa crede mama, e normala reactia ei de respingere a logodnicei, de gelozie, de concurenta a logodnicului ei, de ingrijorare fata de copil cand acesta e la dv...

Aveti avocat pentru razboi, am inteles. Mai cereti o opinie. A unui avocat, a unui mediator sau a unui psiholog. Doar intrebati, o fi mai bine un razboi?
Care e programul acela de vizita asa meschim, ne spuneti? Cat e de important sa simta copilul scurtarea programului de gradinita pentru ca dv. sa-l luati mai devreme?
Scopul programului de vizita e, intre altele, inclusiv timp petrecut cu copilul dv. fara prezenta mamei. Daca mama ar influienta relatiile copilului, oare logodnicele nu?
Nu spun ca discutati despre alienarea copilului de logodnica... nu va spun cum suna asta psihologic, juridic si uman. Va spun totusi sa cereti o a doua opinie avocatiala si nu numai. Mergeti la consiliere doar dv.

Cognitiv, aveti sute de justificari. Afectiv-emotional, o sumedenie de scapari. Totusi, o relatie se stabileste la nivel afectiv.

Va rog, luati in calcul eliminarea tertilor din relatia cu fiica dv. Poate mai merge logodnica pe la munte cand stati cu copilul, poate mai coboara ea la colt de bloc cand returnati copilul... ca ce-i mult e prea mult.
1.Nu m-am referit la cazul Dvs. când am scris cele citate de Dvs., m-am referit strict la unii părinţi biologici care, deşi nu au stat o clipă cu copilul, chiar dacă nu i-a împiedicat nimeni, recurg la acuzaţia de "alienare parentală" la adresa părintelui rezident
2.În ce priveşte acel protocol la care faceţi referire , acela este un act semnat de două entităţi private, care cuprinde toate situaţiile posibile existente în cuplurile despărţite şi care îndreaptă nemulţumiţii spre o singură direcţie: expertiză psihologică , consiliere psihologică, alte servicii psihologice pe care ar trebui să le facă, contra cost, doar anumiţi psihologi, cu patalama de la acel institut privat care a semnat protocolul.
Dvs. interpretaţi în spiritul acelui "protocol" orice mişcare a copilului sau a mamei sale: că a făcut abonament la o clinică privată-este absolut normal să facă, multe firme acordă această facilitate angajaţilor, la preţ rezonabil; apoi, spuneţi că fetiţa nu vrea la telefon , păi copiii sunt mai şmecheri decât credeţi, mamei îi spune că nu vrea cu dvs. iar Dvs. vă spune că nu vrea cu ea; mamei îi spune că logodnica dvs. e rea, dvs. vă spune că mama a spus verzi şi uscate, vizita la domiciliul minorului este cea mai proastă soluţie dată de instanţe în cazul părinţilor aflaţi în conflict, ideală este întâlnirea în locuri publice sau luatul de la unitatea de învăţământ; comunicarea situaţiei medicale de către mama mi se pare absurdă-aveţi dreptul să vă interesaţi personal de acest lucru şi, mai ales dacă vedeţi copilul bilunar şi în timpul săptămânii, puteţi întreba civilizat mama dacă fata are probleme cu sănătatea.

Alte discuții în legătură

Refuzul copilului de a petrece timp cu tatal - ce e de facut? CostinIancu CostinIancu Buna ziua, Dupa cum mentionam si in alte topicuri de pe acest forum, sunt in proces cu fosta sotie pentru modificarea programului meu de vizita a fetitei ... (vezi toată discuția)
Copil minor alienat parental sever de mama, impotriva tatalui valino valino Buna ziua! Sunt tatal unei fetite minore si urmaresc cu mare atentie aceasta comunitate, in special cea din domeniul Dreptul familiei sau probleme juridice de ... (vezi toată discuția)
Alienare parentala! AlexEnder AlexEnder As dorii sa stiu cum pot combate alienarea parentala, tinanad cont ca am respectat toate obligatiile deciziei judecatoresti, fosta sotie respectand doar in ... (vezi toată discuția)