avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restanta intretinere, penalitati- mod de calcul
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restanta intretinere, penalitati- mod de calcul

Buna seara,
Va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema.
Din motive personale din noiembrie 2013 am avut probleme cu plata intretinerii si am ramas restanta, am facut plati la intretinere dar nu in mod constant- atunci cand am avut posibilitatea sa achit am achitat diverse sume. Am tot rugat-o pe administratora noastra sa-mi spuna cat mai am de platit la intretinere si cat am la penalitati si nu vrea sa-mi spuna , nici cum face calculul acestor penalitati , nici ce am am reusit sa achit , nimic - nu reusesc sa gasesc bunavointa si comunicare cu dansa si nici cu presedintele de bloc/asociatie. de exemplu am de plata la intretinere 139 lei si penalitati de 490 lei ( ex pe o luna).
Am fost in seara asta si am rugat-o iar sa-mi comunice ce am achitat si ce mai am de plata si mi-a zis ca ce eu nu stiu sa socotesc?????????? am rugat-o sa-mi spuna cum socoteste penalitatile si nu mi-a mai adresat niciun cuvant!
As dori daca puteti sa-mi spuneti direct legea si articolul in care dansa are obligatia sa-mi raspunda la intrebari sa pot concepe o cerere catre Asociatie/Presedinte in care sa solicit acest lucru
- Pot sa rog in respectiva cerere sa mi se opreasca penalitatile deoarece sunt din ce in ce mai mari si nu o sa reusesc in veci sa le achit?
- Daca resuesc sa achit toata intretinerea pot solicita Administratiei sau Comitetului sa-mi faca o reducere a acestor penalitati?
-Este corect ca pe chitantier sa-mi scrie doar restante fara sa precizeze luna/anul din care sunt aceste restante( cand le socoteste sa le scada)??- era mai simplu daca zicea de ex restanta anul 2014 lunile febr- aprilie .
Ma poate ajuta cineva cu un sfat si articolele din lege care ma pot ajuta sa rezolv aceasta problema ca nu-mi place sa ma vad cu asa datorii mari.
Multumesc anticipat
Cititi, va rog, legislatia. Comitetul asociatiatiei de proprietari trebuie sa adopte un sistem propriu de penalizari. Numai in cazul cand nu s-a adoptat un sistem propriu de penalizari (ceea ce este o greseala), administartorul va repartiza penalizarile facturate de furnizori catre restantieri, proportional cu restantele fiecaruia.

Ca sa va convingeti ca trebuie sa se adopte prima varianta, legea prevede ca sumele incasate prin aplicarea sistemului propriu de penalizari, se vor folosi, in primul rand, pentru plata penalizarilor catre furnizori. Abia daca mai raman bani, acestia se pot folosi pentru reparatii si alte cheltuieli administrative.
Si-atunci daca achitam penalizarile catre furnizori din penalizarile incasate prin aplicare sistemului propriu, de ce sa mai repartizam inca odata aceste penalizari facturate de furnizori catre restantieri? #-o

Ce motive aveti, ce va determina sa "sa exonerati" un locatar de la plata achitarii penalizarilor?
Domnule Adriantot,
Cu tot respectul, insa nu am facut decat sa intreb despre ceea ce "ynnocenta" a afirmat mai sus, primul paragraf nu-mi apartine (referitor la "exonerarea" unui locatar de penalitati). Apoi, am si specificat: asociatia NU are datorii catre furnizori, nu exista decat datoria acelui cetatean catre asociatie, numita restanta. De citit legislatia o citim si aplicam, in sensul in care avem deja adoptat sistemul propriu de penalizari: se merge pe maxim, 0,2%.
Din intrebarea dumneavoastra
"Si-atunci daca achitam penalizarile catre furnizori din penalizarile incasate prin aplicare sistemului propriu, de ce sa mai repartizam inca odata aceste penalizari facturate de furnizori catre restantieri?"
reiese ca daca AP nu are datorii catre furnizori, restantierilor nu li se mai aplica acel sistem de penalizari la intarzieri, de 0,2%, conform legii?
Ultima modificare: Joi, 12 Mai 2016
anaoi75, utilizator
@anaoi75

Daca nu aveti penalizari de la furnizori, atunci asociatia de proprietari, in speta comitetul executiv, poate dispune anumite masuri de facilitare a incasarii restantelor mari, istorice.
Puteti analiza in comitet situatia materiala a proprietarului in cauza si proceda in mai multe feluri la exonerarea de la plata penalizarilor a restantierului.
Daca acesta sau familia lui se afla intr-o situatie materiala precara, dar exista speranta ca, ajutandu-l, el sa poata plati o parte din restanta, usurandu-i sarcina financiara, atunci puteti proceda la scaderea unei sume reprezentand un anumit procent numai din penalizari.
Sa zicem ca el datoreaza 10.000 lei la cotele de intretinere si 8.000 lei la penalizari.
Daca vine si plateste 10.000 lei dintr-o data sau, sa zicem, in 2-3 rate, la sfarsitul platii integrale a cotelor (principalul) ii ajustati penalizarile la suma de 4.000 lei sau 6.000 lei pe care sa o plateasca in rate, luna de luna cu un supliment de 200 - 300 lei fata de cota curenta lunara.
Sau alte variante cu alte sume.
Aceasta este o inlesnire avantajoasa atat pentru restantier, cat si pentru asociatie. Pentru restantier ca nu mai suporta alte penalizari (penalizarile ramase de plata nu se penalizeaza), iar asociatia este multumita ca luna de luna incaseaa o suma din aceasta restanta la fondul de penalizari.

Alta abordare ar fi sa conveniti cu el in scris ca dupa ce achita, dupa aceeasi datorie data de exemplu mai sus, suma de 16.000 lei sa nu-i mai incasati cei 2.000 lei ramasi cu conditia sa-si respecte graficul de plati pe care il faceti impreuna cu el de la inceput. In cazul ca nu se tine de grafic, atunci toata intelegerea cade.

Asemenea abordari se pot avea in vedere numai in cazuri exceptionale, cand restantele ajung la sume astronomice si cand restantierii, se cunoaste, nu au mijloace materiale curente de natura sa-i faca sa plateasca normal cotele de intretinere, dar li se ivesc niste ocazii fericite temporare de a achita cumva o parte din restanta.

Noi, in asociatie, am avut asemenea situatii si vreau sa va spun ca am fost foarte multumiti cand dintr-o datorie de 28.000 lei, prin negociere cu persoana l-am scutit de 4.000 lei si am incasat 24.000 lei din care 8.000 lei penalizari. Daca nu am fi procedat asa, si acum, dupa 5 ani poate am mai fi stat sa tragem de acea restanta.

In niciun caz nu sistati penalizarea cotelor de intretinere indiferent de cand dateaza restanta lor.
Buna ziua dna elga50,

ma puteti ajuta si pe mine sa concep o cerere catre Asociatie si catre Comitet?

multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Scrieti cu cuvintele dv. ca..... in baza art.10 din Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari, solicitati sa vi se raspunda in scris la urmatoarele intrebari:
- modul de calcul al penalizarilor;
- daca se calculeaza penalizari la penalizari;
- daca fiecare cota de intretinere restanta a fost penalizata fara a i se depasi valoarea.
- cum se repartizeaza o suma incasata intre cote restante si penalizari restante.
.... si alte probleme pe care le aveti de lamurit.

Alte discuții în legătură

Restante la intretinere calinraoul calinraoul Sunt in situatia de restantier la intretinere si s-au acumulat niste penalitati.Intre timp, punand mana pe niste sume de bani am incercat sa platesc din ... (vezi toată discuția)
Prioritate incasari intr-o asociatie de proprietari marianionescu1 marianionescu1 Intr-o asoc. de proprietari, se incaseaza mai intai penalizarile (s-a hotarat in adunarea gen sa se penalizeze doar cotele de intretinere), apoi cotele de ... (vezi toată discuția)
Restanta la asociatie Annis Annis Buna ziua. Pentru ca nu stiu cum sa incep acest mesaj, o sa intru direct in subiect. Am 4 ani de zile de cand spre rusinea mea si datorita conditiilor ... (vezi toată discuția)