Buna seara,
Va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema.
Din motive personale din noiembrie 2013 am avut probleme cu plata intretinerii si am ramas restanta, am facut plati la intretinere dar nu in mod constant- atunci cand am avut posibilitatea sa achit am achitat diverse sume. Am tot rugat-o pe administratora noastra sa-mi spuna cat mai am de platit la intretinere si cat am la penalitati si nu vrea sa-mi spuna , nici cum face calculul acestor penalitati , nici ce am am reusit sa achit , nimic - nu reusesc sa gasesc bunavointa si comunicare cu dansa si nici cu presedintele de bloc/asociatie. de exemplu am de plata la intretinere 139 lei si penalitati de 490 lei ( ex pe o luna).
Am fost in seara asta si am rugat-o iar sa-mi comunice ce am achitat si ce mai am de plata si mi-a zis ca ce eu nu stiu sa socotesc?????????? am rugat-o sa-mi spuna cum socoteste penalitatile si nu mi-a mai adresat niciun cuvant!
As dori daca puteti sa-mi spuneti direct legea si articolul in care dansa are obligatia sa-mi raspunda la intrebari sa pot concepe o cerere catre Asociatie/Presedinte in care sa solicit acest lucru
- Pot sa rog in respectiva cerere sa mi se opreasca penalitatile deoarece sunt din ce in ce mai mari si nu o sa reusesc in veci sa le achit?
- Daca resuesc sa achit toata intretinerea pot solicita Administratiei sau Comitetului sa-mi faca o reducere a acestor penalitati?
-Este corect ca pe chitantier sa-mi scrie doar restante fara sa precizeze luna/anul din care sunt aceste restante( cand le socoteste sa le scada)??- era mai simplu daca zicea de ex restanta anul 2014 lunile febr- aprilie .
Ma poate ajuta cineva cu un sfat si articolele din lege care ma pot ajuta sa rezolv aceasta problema ca nu-mi place sa ma vad cu asa datorii mari.
Multumesc anticipat
Apreciez că suma penalizărilor nu poate depăşi suma la care s-au aplicat; deci, se raportează la debitul restant pe lunile anterioare. Poate depăși suma restantă(debitul principal) pe luna curentă.
- o cota lunara neachitata in luna curenta nu se penalizeaza in lista urmatoare pentru ca ar incalca regula celor 30 zile de gratie lasate pentru plata unei sume datorate, 30 zile care depasesc scadenta.
- aceeasi cota va putea incepe sa fie penalizata de a doua zi dupa cele 30 de zile de la scadenta, dar numaratoarea zilelor de penalizare incepe de a doua zi dupa scadenta.
Aici este o deosebire de nuanta pe care restantierii o trag pe turta lor, pretinzand ca numaratoarea sa inceapa dupa cele 30 de zile.
NU, perioada de gratie de 30 zile de la scadenta este ca sa permita oricui sa-si plateasca restanta din urma cu o luna, fara a fi penalizat, dar daca nu o plateste in aceasta perioada, atunci calculul se face incepand cu scadenta. Asa procedeaza furnizorii, asa trebuie sa calculam si noi.
De ce suntem legati de furnizori?
Pentru ca daca administratorul ar plati la furnizor numai ceea ce proprietarii i-au achitat, mai putin sumele ramase restante de la cei care nu au platit, furnizorii ar calcula penalizarile exact asa cum am spus mai sus. Te lasa 30 de zile de la scadenta sa platesti fara sa te penalizeze (desi o faci dupa scadenta), dar daca ai depasit perioada de 30 zile de la scadenta fara sa platesti, atunci ei incep calculul, numarand zilele, imediat dupa scadenta.
- aceeasi cota de intretinere neachitata timp de 500 zile, cu un coeficient de 0.2% / zi de neplata, ajunge sa se dubleze, adica ajunge la maximul posibil de penalizare.
De exemplu: cota neachitata 250 lei, procent de penalizare 0.2%, numar de zile 500
penalizarea = 250*0.2%*500 = 250 lei.
Dupa aceste 500 de zile cota neachitata nu se mai penalizeaza, ramane cu penalizarea calculata pana la implinirea celor 500 de zile, practic se dubleaza ca datorie, dar nu mai mult.
Daca coeficientul este 0.1%, atunci numarul de zile pana la care o cota este penalizata la maxim este de 1000 de zile.
Deobicei asociatiile lucreaza cu maximul coeficientului de penalizare. De aceea am zis de 500 de zile. Dar asta cu conditia sa se foloseasca in calcul procentul de 0.2% / zi.
Restanta la asociatie
Annis
Buna ziua. Pentru ca nu stiu cum sa incep acest mesaj, o sa intru direct in subiect. Am 4 ani de zile de cand spre rusinea mea si datorita conditiilor ... (vezi toată discuția)