avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... "factura constituie preaviz"
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

"factura constituie preaviz"

Consumatorului ii este lasata la usa o foaie de hartie mototolita cu antet de GDF Suez, foaie care nu poarta nr. de inregistrare si/sau stampila si este denumita Buletin de sigilare, limitare/anulare a limitarii, sistare/reluare furnizare gaze naturale. este datata si semnata de 2, a caror caltate nu reiese. Nu se mentioneaza motivul...operatiunii.
Consumatorul in sfarsit realizeaza ca are montat un dispozitiv pe contor. Fiind femeie...si blonda pe deasupra, realizeaza ca a fost deconectata de-abia cand intrand pe usa da buzna sa-si aprinda un ochi de aragaz & ...nihil.
Da telefon la nr indicat pe verso-ul ultimei facturi primite si intraba pe ce motiv i s-a sistat furnizarea de gaz. O doamna f.calma ii raspunde ca nu a achitat contravaloarea (51,4 lei) ultimei facturi - culmea, spune primite - si o asigura ca la scurt timp dupa achitarea obligatiei va fi reluata furnizarea gazului .
Blonda neavizata o intreaba bine-nteles de o somatie, un preaviz, ceva inainte de se trece la suspendarea contractului. "pey, v-am emis factura pe 29 iunie" si la 26 zile de la data scadenta se deconecteaza". Blonda impulsiva insista sa-i demonstreze operatoarei ca NU I-A FOST COMUNICATA FACTURA. In acea perioada era in concediu la mare. Casuta postala e una securizata special (are doar lacat) si locuieste in condominiu. Pana acum nu s-a plans de sustragerea corespondentei.
In fine, analizand situatia pragmatic (cat poate ea...) fuge la pct-ul de lucru al concernului si achita factura, fara a se abtine la ghiseu sa nu prezinte situatia succint in fata altor clienti, care la randul lor nu se abtin sa nu sesizeze alte fatete ale aceluiasi aspect. Una dintre doamnele care mai ca nu-si poarta banutii in batista spune ca "sti, maica , cand nu o primesc la timp, eu vin aici, chiar si de mai multe ori si cand apare in calculator, platesc".
Stie si blonda ca e consumator captiv si are de-a face cu monopolistii, dar vrea si ea totusi sa lase o urma, ca tantarul pe elefant. Citeste Legea 51/2006 cu modificarile ulterioare si nu intelege de ce nu se aplica alin(9-12) din art.42, pentru ca are probleme chiar si cu interpretarea definitiei termenilor: energie termica, etc.:

9) Factura pentru serviciile furnizate/prestate se emite cel mai târziu până la data de 15 a lunii
următoare celei în care prestaţia a fost efectuată. Utilizatorii serviciilor de utilităţi publice, persoane
fizice sau juridice, sunt obligaţi să achite facturile reprezentând contravaloarea serviciilor
furnizate/prestate în termenul de scadenţă de 15 zile lucrătoare de la data primirii facturilor; data
emiterii se înscrie pe factură. Termenul de scadenţă privind plata facturii se ia în calcul începând cu
data primirii facturii.
(10) Neachitarea facturii de către utilizator în termen de 30 de zile de la data scadenţei atrage
penalităţi de întârziere stabilite conform reglementărilor legale în vigoare, după cum urmează:
a) penalităţile se datorează începând cu prima zi după data scadenţei;
b) penalităţile sunt egale cu nivelul dobânzii datorate pentru neplata la termen a obligaţiilor
bugetare;
c) valoarea totală a penalităţilor nu va depăşi valoarea facturii şi se constituie în venit al
operatorului.
(11) Dacă sumele datorate, inclusiv penalităţile, nu au fost achitate după 45 de zile de la primirea
facturii, operatorul poate întrerupe furnizarea/prestarea serviciului cu un preaviz de 5 zile lucrătoare
şi are dreptul să solicite recuperarea debitelor în instanţă.
(12) Reluarea furnizării/prestării serviciului se face în termen de maximum 3 zile de la data
efectuării plăţii; cheltuielile aferente suspendării, respectiv reluării furnizării/prestării serviciului, se
suportă de utilizator.

Dar poate o ajutati, ca e "sancta simplicitas"...
Cel mai recent răspuns: godspeed , utilizator 15:50, 9 Septembrie 2009
1. ....va gandeati sa platiti numai o parte din factura, cea privitoare la consum. nu o sa va incaseze banii. that simple.
2. clauza comisorie (pactul comisoriu) - clauza contractuala prin care partile stipuleaza rezolutiunea de plin drept a contractului in cazul neexecutarii obligatiilor de catre una din ele. aici nu e vorba de rezolutiune (pentru ca in urma reconectarii nu se mai semneaza un nou contract) ci de o caluza prin care furnizorul isi rezerva dreptul ca in conditiile stabilite si dupa o anumita procedura sa intrerupa furnizarea gazului.
3. actiunea ce rezulta din contract pentru ca furnizorul a incalcat prevederile contractuale si va pretinde fara temei o plata (pentru reconectare) pe care nu o datorati.
4. va sfatuiesc insa calduros :angry: sa renuntati la o actiune si sa le platiti pentru ca e varianta cea mai ieftina. multumiti-va cu ideea ca cel mai inteligent cedeaza primul :yes:
@u.b.i.k., in legatura cu pct.1, as putea face o plata partiala prin virament bancar, iar in legatura cu pct.4 teza 1: sir, yes, sir!. Teza 2 al aceluiasi ultim pct. demonstreaza culoarea parului meu, cu mentiunea ca e din ce in ce mai ... sur.

Multumesc:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Referitor la garantie (rebransare gaz) danafancsali danafancsali - In data de 13 august 2013 a fost intrerupta furnizarea gazelor naturale la adresa sus mentionata datorita neachitarii facturilor reprezentand contravaloarea ... (vezi toată discuția)
Intrerupere furnizare gaze naturale popescu90 popescu90 Am mai gasit o postare cu acest subiect care n-a primit inca raspuns. In cazul meu deconectarea s-a facut la doua zile dupa ce am platit la banca cu o factura ... (vezi toată discuția)
Abuz gdf suez abhramovici abhramovici Locuiesc cu chirie intr-un bloc din Brasov.In data de 1 aprilie cei de la GDF Suez mi-au facut o \\"pacaleala\\" sigilandu-mi contorul de gaz pt neplata unei ... (vezi toată discuția)