avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 189 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Sanse in proces (probleme cu psihiatrul)
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Sanse in proces (probleme cu psihiatrul)

Buna ziua. Bunica mea de la tara s-a plans doctorului de familie ca are mici probleme cu somnul. Acesta a pus-o sa vorbeasca la telefon cu un psihiatru care i-a dat direct 3 pastile extrem de puternice in doze mari dintre care 2 erau antidepresive iar unul era pentru epilepsie. La doua din aceste 3 medicamente scria pe prospect ca se pot folosi maxim 3 saptamani insa psihiatrul i-a reinnoit luna de luna prescriptia timp de 4 ani. Cum am spus, psihiatrul nu a vazut-o niciodata in persoana si oricum psihiatri nu au dreptul sa puna diagnostice, ei sunt un fel de farmacisti, nu doctori. Din cauza pastilelor cu efecte secundare criminale bunica a ajuns sa aiba nenumarate probleme de sanatate si a slabit ca un schelet. Cand a ajuns in cele din urma la spital, rudelor de la tara le era si frica sa o duca pentru a nu se interpreta ca nu i-au dat de mancare. Doctorii de acolo i-au spus sa taie de urgenta pastilele si din fericire inca traieste si incearca sa isi revina. Va dura ani pana se va putea lasa complet de ele intrucat dau dependenta puternica.

Intrebarea mea este: Ar fi indicata darea in judecata a psihiatrului ? Ar avea vre-o sansa de castig un asemenea proces ? Intreb pentru ca din ce am inteles procurorii nu au competenta in asemenea cazuri si cazul depinde mai mult de colegiul medicilor unde in general se apara intre ei. Dar totusi, mie cazul imi pare destul de simplu si greu de pierdut avand in vedere pasajele ingrosate din acest mesaj. Ati mai intalnit asemenea cazusi ca si avocat ? Ce imi recomandati sa fac ?
Ultima modificare: Luni, 16 Mai 2016
astra123, utilizator
Cel mai recent răspuns: bubuluta , utilizator 23:38, 21 Mai 2016
Pentru sanctionarea la Colegiul Medicilor termenul de depunere e de 6 luni de la fapta. De fapt asta era acum 5-8 ani. Nu stiu cum e acum.
Ultima modificare: Marți, 17 Mai 2016
GermanAlex, utilizator
Stimate domn medicul psihiatru este un medic 100% nu un farmacist care elibereaza medicamente,spre deosebire de psiholog care este absolvent de stinte filologice.
Un medic psihiatru are in afara de 6 ani de medicina si 5 ani de specializare.
Da este grav ca nu a vazut-o pe bunica dumneavoastra si i-a recomandat un tratament dupa ureche(cum spuneti dumneavoastra) dar si mai grav este ca dumneavoastra sau unchiul dumneavoastra au consimtit (sa nu spun ca au fost complici ) la aceasta situatie.
Ar fi cazul sa verificati daca pierderea in greutate a bunicii dumneavoastra nu are cauze de alta natura,a stabilit cineva cauzalitatea intre pierderea in greutate si respectivele medicamente psihotrope sau este pur si simplu impresia dumneavoastra.Daca raspunsul este afirmativ atunci aveti obligatia sa sesizati Colegiul medicilor pentru a sanctiona medicul curant la telefon.
O seara buna
Nu detineti informatii corecte si probabil acesta este motivul pt care faceti confuzie. Psihiatrul, este medicul care se ocupa de psihiatrie/patologie/evaluare/expertiza medico-legala/discernamant. Psihiatrul este cel care pune diagnostic unui om pt sanatatea mintala. Si-i ajuta pe cei bolnavi, care altadata erau condamnati sa stea inchisi , cu ajutorul medicamentelor, sa aiba o viat aproape normala.Adica are un rol bine stabilit si extrem de responsabil.Si ca orice medic, are dreptul, dar si competenta pt a prescrie retete.
Si in psihologie, exista mai multe specializari, dar doar psihologul clinician face psihodiagnoza cognitiva, comportamentala, etc, face testari, evaluari, emite certificate.
Farmacistul..azi in Romania are mai mult un rol de consiliere, si efectiv vinde, deoarece, din pacate, azi nu mai exista farmacii cu laboratoare,in care sa prepare anumite retete, personalizate,cum erau inainte.
Poate nu ar fi rau sa verificati, dati macar un search pe google, sa vedeti ce e psihiatrul.. cum sa spuneti ca nu e doctor ?? dar de cei care se ocupa de medicina muncii ce mai ziceti ?? Si acela e medic, are drept de libera practica, are cod si parafa.
Pt persoanele fara cunostinte medicale, de specialitate, acele efecte secundare sunt luate Ad literam..nu-i chiar asa, in primul rand ganditi-va ca daca ar fi atat de nocive, periculoase nu ar fi vandute/ sunt trecute ca o acoperire, ca fiind un risc de...si doar pe un esantion mic, nesmnificativ de persoane.
Va sugerez, sa gasiti o solutie reala, si sa mergeti la acest medic, sa va lamureasca, daca tot sunteti atat de ingrijorat. Asa puteti afla diagnosticul bunicii, de ce i-a dat acel tratament..Doar comunicand direct, veti afla ce a facut acel medic.
Sa raspunda penal.., malpraxis..?!. E cel mai usor lucru..de aceea majoritate asta se grabeste sa faca..
Insa.nu va ajuta sa intelegeti de fapt despre ce e vorba. Il puteti reclama, asa cum vi sa- spus mai sus. Pt ambele acuzatii, trebuiesc date conceret, si ajungeti tot la o discutie cu medicul.
Nu ar fi mai productiv,mai folositor, mai civilizat sa discutati totusi cu medicul ?Incercati.
Scuze..:offtopic: - Revin cu o precizare, deoarece am observat ca sunt destule persoane care chiar nu stiu diferenta dintre psihologie, psihiatrie si...filologie.
Asadar, psihologul nu are ”studii filologice” , pt ca nici filologul nu are studii psihologice.Sunt doua profesii total diferite.

Filologia este stiinta care se ocupa de studiul limbilor straine, a culturii altor popoare- profesori de limbi straine, traducatori, diverse ocupatii conexe cu limbi straine.

Psihologia, este stiinta care se ocupa cu studiul psihicului, al legitatii proceselor psihice (cognitive, afective, voliționale) si al insusirilor psihice ale persoanei (caracter, temperament etc), cu totalitatea fenomenelor fenomenelor psihice care caracterizează un individ sau o colectivitate; concepție, mentalitate.
Deci psihic, adica mintea si sufletul uman.
Si dureaza 3 ani facultate + 2 ani specializare/master = diverse alte formari terapeutice intre 2-5 ani, in plus, in fiecare an este obligat sa faca formare profesionala continua/credite pt Colegiu, necesare pt dreptul de libera practica- si psihologul are cod, parafa, raspundere, insa depinde de activitatea sa. Psihologia cuprinde multe specializari : clinica, consiliere si psihoterapie, educationala/vocationala, de resurse umane, economica-marketing/publicitate, judiciara, de securitate nationala, sociala/oragnizationala/relatii publice.

In Romania, nu exista o educatie in acest sens, insa nr persoanelor cu diverse tulburari, de diferite grade, este in crestere. De exemplu, depresia face ravagii in randul romanilor, circa 10% din populatie este afectata, insa..nu sunt bani, pentru Instititul, sau Centrul de sanatate mintala, pt campanii de informare si tratare,Casa de Sanatate deconteaza simbolic consilierea psihologica, psihoterapia.
Oamenii au in general doar pareri eronate sau incomplete mituri despre psiholog, psihologie. De aceea, se traieste dizarmonic,o calitate scazuta a vietii, oamenii sunt acriti, posomorati, traiesc drame interioare, conflicte, uneori situatii limita , fara sa stie ca pot cere ajutor, indrumare specializata. Si e confidential, este aceeasi regula in codul deontologic.
bubuluta a scris:

Stimate domn medicul psihiatru este un medic 100% nu un farmacist care elibereaza medicamente,spre deosebire de psiholog care este absolvent de stinte filologice.
Un medic psihiatru are in afara de 6 ani de medicina si 5 ani de specializare.
Da este grav ca nu a vazut-o pe bunica dumneavoastra si i-a recomandat un tratament dupa ureche(cum spuneti dumneavoastra) dar si mai grav este ca dumneavoastra sau unchiul dumneavoastra au consimtit (sa nu spun ca au fost complici ) la aceasta situatie.
Ar fi cazul sa verificati daca pierderea in greutate a bunicii dumneavoastra nu are cauze de alta natura,a stabilit cineva cauzalitatea intre pierderea in greutate si respectivele medicamente psihotrope sau este pur si simplu impresia dumneavoastra.Daca raspunsul este afirmativ atunci aveti obligatia sa sesizati Colegiul medicilor pentru a sanctiona medicul curant la telefon.
O seara buna


Imi pare rau dragul meu domn dar psihiatria nu este o stiinta. Nu este o stiinta deoarece nu respecta criteriile stiintifice: masurabilitate, repetabilitate, cauza-effect etc. De aceea este singura disciplina medicala care are o miscare anti. Nu o sa auziti niciodata de miscari anti-cardiologie sau anti-pediatrie. Teoria dezechilibrului chimic a fost dovedit a fi gresita de existenta neuropasticitatii. Faptul ca are multi ani de scoala in care se presupune ca invata secretele mintii umane ma impresioneaza prea putin. Si preotii fac facultate. Psihiatrii si psihologii au rata de divort de 2,5 ori mai mare decat media din profesiile medicale. Cum v-ati simtii daca v-ati duce la mecanic si v-ar spune ca trebuie sa schimbati motorul, fara nici un aparat care sa confirme asta, doar bazat pe parerea personala a mecanicului care "stie mai bine ca a invatat la scoala" ? Eu unul tind sa nu am incredere asa mare in straini. Pentru un scurt rezumat al motivelor existentei unei miscari anti: [ link extern ] /

Si nu, slabitul nu se datoreaza altor cauze. Scrie clar pe prospect: anorexie, constipatie si inca 100. Pe toate le are cu varf si indesat + dependenta probabil pt restul vietii. Au existat pana si in ziarele romanesti (in special in EVZ) articole despre mini-concediile (simpozioane in diferite tari) primite de psihiatrii de la firmele de medicamente. Dumneavoastra cand aveti mici probleme cu somnul bagati repede 3 antidepresive foarte puternice cu efecte secundare mai rele ca drogurile ilegale ? Inaintea antidepresivelor, heroina era medicamentul folosit pentru tratarea depresiei. De 5 ani, s-a trecut de la antidepresive la "mindfulness meditation" - ca si din asta se fac bani. Mai exact 2500$ pe un curs de meditat in america si 500$ in Romania. Dar macar nu mai omoara omul cu efecte secundare. App, 70% din oamenii care au scris recentul DSM 5 primesc bani oficial de la companii farmaceutice insa in america lobbyul si conflictul de interese nu sunt ceva ilegal. Mi se pare dezgustator ca bunica mea a fost aproape omorata pentru maxim 3-4 mii euro pe care nici macar nu i-a luat psihiatrul. Si mi se pare dezgustator ca intr-un caz atat de evident de malpraxis dumneavoastra tot sugerati ca psihiatrul "stia el mai bine, ca e calificat" si ca vina e defapt la bunica sau rudele de la tara care au fost cat se poate de neinformate. S-a profitat de neinformarea lor, la fel ca la mecanic. Fiind foarte saraci, s-a gandit ca nu au cum sa dea ei in judecata. In opinia dumneaviastra, cam ce trebuie sa faca un psihiatru ca sa fie vreodata vinovat de malpraxis ?


Multumesc tuturor pentru raspunsuri insa totusi nu am inteles un lucru: inainte de a apela la instanta trebuie facuta plangere la colegiul medicilor ? Trebuie ca acest colegiu sa dea aprobare inainte de a putea apela la instanta sau se pot face separat ? A avut cineva experiente cu acest colegiu al medicilor ? In procurori tind sa am mare incredere insa nu am avut de a face niciodata cu acest colegiu al medicilor.

Ultima modificare: Miercuri, 18 Mai 2016
astra123, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am mers timp de 5 ani si jumatate la un medic psihiatru ... A Vlad A Vlad Buna ziua, Am mers timp de 5 ani si jumatate la un medic psihiatru care mi-a prescris medicamente care nu erou tocmai compatibile intre ele. Am semnalat ... (vezi toată discuția)
Diagnostic de boala psihica pus gresit si expertiza medico-legala cu verdict discernamant diminuat, cum scap de efectele lor juridice Future Future Am o bunica a carei interes e sa profite de mine pentru a lua bani de la stat. Sunt in stare de soc sa aflu ce a fost in stare sa faca fara stirea mea si am ... (vezi toată discuția)
Schizofrenie romiskumpy romiskumpy am fost internat intr_un spital (aproximativ, o saptamana)deoarece, m_am taiat pe ambele maini din cauza unei caderi psihice. dupa ce am iesit din spital ... (vezi toată discuția)