avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cercetare disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cercetare disciplinara

Este vreo problema daca am intocmit procesul verbal privind cercetarea disciplinara a doua zi dupa ce a fost convocat salariatul? Acesta nu s-a prezentat.
Cel mai recent răspuns: lorelayold76 , utilizator 16:59, 10 Septembrie 2009
:oops:
oare? eu mereu am aplicat aceasta sanctiune prin scaderea unei sume penalizatoare egala cu x% din salariu, scadere facuta din venitul realizat inainte de impozitare...
Art. 264 din Codul Muncii prevede :
(1) Sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârşeşte o abatere disciplinară sunt:
a) avertismentul scris;
b) suspendarea contractului individual de muncă pentru o perioadă ce nu poate depăşi 10 zile lucrătoare;
c) retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăşi 60 de zile;
d) reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;
e) reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%;
f) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
(2) În cazul în care, prin statute profesionale aprobate prin lege specială, se stabileşte un alt regim sancţionator, va fi aplicat acesta.

Salariul de baza nu este identic cu venitul impozabil, din punctul meu de vedere ...
Efectele sancţiunii reducerii salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10% sunt cu precădere patrimoniale, afectând doar salariul de bază, iar nu şi sporurile, indemnizaţiile etc.
freeelis a scris:

Salariul de baza nu este identic cu venitul impozabil, din punctul meu de vedere ...
Efectele sancţiunii reducerii salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10% sunt cu precădere patrimoniale, afectând doar salariul de bază, iar nu şi sporurile, indemnizaţiile etc.

tocmai din acest motiv nu ii modific salariul de incadrare (deci nu am ce inscriu ca modificare contract).. si ii scad doar acea suma penalizatoare din venituri. :)
Codul muncii prevede ca reducerea se face la salariul de baza si nu la suma mpozabila dupa ce se scad contributiile referitoare la CASS, CAS, somaj.

Oare salariul de baza nu este cel de incadrare ? ... intrucat potrivit Codul Muncii, salariul cuprinde salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum şi alte adaosuri.
1. In statul de plata, la rubrica salariu de incadrare se scrie salariul din CIM, deoarece acesta nu s-a modificat prin act aditional.
2. Penalizarea se scrie in rubrica de penalizari si se micsoreaza salariul (din statul de plata, nu din CIM) cu procentul de penalizare.
3. Penalizarea nu se scrie in carnetul de munca.
4. Salariul penalizat fiind mai mic se reflecta in declaratiile ce se trimit lunar la CAS si, implicit, punctul de pensie scade, venitul fiind mai mic.

Alte discuții în legătură

Sanctiunile se inscriu in carnetul de munca devil_advocate devil_advocate Se inscriu in carnetul de munca sanctiunile urmatoare: - suspendarea CIM cu o perioada de pana la 10 zile; - reducerea salariului de baza cu 5-10% pe o ... (vezi toată discuția)
Sanctionare disciplinara rrramor rrramor Sanctionarea angajatului cu 10% din salariu pentru 3 luni, se trece in carnetul de munca? Daca da....ce trec si in baza carui act voi reveni la salariul normal ... (vezi toată discuția)
Decizie de sanctionare alinaion82 alinaion82 Buna ziua! Avem un angajat pe care l-am cercetat disciplinar si am emis decizia de sanctionare (reducerea salariului de baza pe 3 luni cu 10%). Intrebarea ... (vezi toată discuția)