avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1090 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legislatie privind programul de liniste
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legislatie privind programul de liniste

Buna ziua
De aproape un an ma chinui sa renovez un apartament, iar zi de zi am certuri cu unii dintre vecini. Motivul este ca nu respect programul de liniste. Am cautat zile in sir legislatia relativa la acest "program de liniste" si nu am gasit nimic mai mult decat Legea 61/1991 (revizuita) care pomeneste la Art.2 urmatoarele paragrafe:
28) tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
29) tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00, prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice situate în imobile cu destinaţia de locuinţe sau în imediata vecinătate a acestora;

Din aceste doua paragrafe am inteles ca nu pot face zgomot nicicand, fara drept (programul 22 - 8, desi nu mi se aplica, il respect, ca nu sunt nebun sa lucrez noaptea). Intrebarea numarul 1 este
Cine poate stabili daca sunt sau nu indreptatit in a face zgomot?
Nu cred ca este necesara o hotarare judecatoreasca pentru a face gauri pentru fixarea galeriilor sau asamblarea mobilei, mai ales ca nu se specifica niciun interval orar, ceea ce inseamna ca fara drept nu am voie sa "tulbur linistea" sub nicio forma, nicicand, niciunde (adica nu am voie nici sa merg prin casa, daca vecinii mei considera ca le-am tulburat linistea).

Am mai citit pe acest forum [0] ca Adunarea Generala a Asociatiilor de Proprietari poate stabili un program. Intrebarile 2 si 3 sunt, dupa cum urmeaza
Ce este aceasta entitate (AGAP) si cum pot afla ce decizie s-a luat in acest sens?
In baza carei legi sunt obligat sa respect aceasta decizie?

M-am saturat sa port discutii cu cei de la politia comunitara relativ la motivul pentru care au fost chemati.

P.S.: Locuiesc in Bucuresti, sectorul 1.

[0] www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Vineri, 14 August 2009
vladk2k, utilizator
Cel mai recent răspuns: Danitu , utilizator 18:03, 8 Decembrie 2018
Orice hotarare luata in adunarea generala este obligatorie atat pentru cei care au fost impotriva cat si pentru cei care au lipsit de la adunarea generala statutara, legala. Si acest interval de liniste se poate hotara in ad generala. Daca nu a fost contestat de cineva in instanta in termen de 45 de zile ramane valabil si se aplica.
Dar revin un pic la incercarea de a lamuri lare este legea care ne cere sa pastram linistea in bloc. Cred ca sunt mai multe legi care se refera la linistea publica, la scopul pentru care se construiesc blocuri de locuinte, la limitele de zgomot admise pentru utilaje ce traverseaza orasele, la limitarea zgomotului produs de avioane la decolare si survolul unor cartiere de locuit si va rog sa mai continuati si dv.
Oare de ce nu ne mutam in blocuri in timp ce se construiesc ci numai dupa ce se face receptia si sunt date in folosinta? Poate si pentru ca-i inca zgomot !
De ce nu se construiesc blocuri de locuinte langa turnatorii, combinate metalurgice, etc ? Poate si pentru ca-i zgomot !
De ce se pune tot mai mare accent pe constructii cu izolatie fonica ? Pentru ca omul are nevoie de liniste !
Sunt doar cateva argumente care au in spate legi din mai multe domenii . In anumite limite incalcarea acestora este suportabila si ingaduita mai ales intre vecinii din blocurile noastre.
Presedintele a scris:

NU EXISTA LEGAL UN PROGRAM DE LINISTE! In legea 61/1991 programul face referire, exact cum ati remarcat, DOAR la ag. economici care au sediul si/sau isi desfasoara activitatea "în imobile cu destinaţia de locuinţe sau în imediata vecinătate a acestora".
DAR in temeiul legii 230/2007 Adunarea Generala poate stabili intern un program de liniste (deh... sechelele trecutului) si deasemenea sanctiuni pentru nerespectare.

Multumesc de confirmare. Am citit legea numarul 230/2007, dar nu am gasit nimic in ea legat de programul de liniste. Cel mai elcovent pasaj mi s-a parut a fi alineatul 2 al articolului 31:
(2) Preşedintele asociaţiei de proprietari supraveghează şi urmăreşte aplicarea hotărârilor adunării generale, respectarea prevederilor statutului şi acordului de asociere, precum şi aplicarea deciziilor comitetului executiv. Acesta, în funcţie de situaţie, poate propune comitetului executiv sau adunării generale, după caz, măsuri împotriva celor care nu respectă regulile, regulamentele, hotărârile şi deciziile asociaţiei de proprietari, conform prevederilor legale şi statutare.

Aceste reguli, regulamente, hotarari si decizii sunt inregistrate undeva? Sunt tinute de catre cenzor sau presedintele asociatiei?

Presedintele a scris:

Art. 28 este destul de vag si lasa muuuult loc de interpretare. Pentru a zugravi in casa nu iti trebuie aprobare speciala ci titlul de proprietate iti da acest drept. Insa, pentru a darama un perete ai intr-adevar nevoie de avizul unei comisii specializate(din cadrul Disciplinei in constructii).

Exact de acest lucru m-am lovit si eu, si anume ambiguitate exprimarii "fara drept". Cum am scris intr-un mesaj anterior, nu am executat lucrari de modificare a cadastrului, dar am fost nevoit, de exemplu, sa sparg cimentul mozaicat si sa creez noi santuri pentru instalatia electrica, gauri pentru doze de aparat, taiat gresie si faianta, montat parchet etc. (lucrari care, din cate cunosc, nu necesita avizul comisiei mentionate de dvs.)

Presedintele a scris:

Intrebarea dlui. vladk2k era una tehnica nu una morala.

Ati inteles perfect
adriantot a scris:


Sunt doar cateva argumente care au in spate legi din mai multe domenii . In anumite limite incalcarea acestora este suportabila si ingaduita mai ales intre vecinii din blocurile noastre.


Corect dar aceste legi se refera tot la PJ nu la PF! :)

@vladk2k
Regulile, regulamentele, hotărârile şi deciziile asociaţiei de proprietari luate in AG sau CE se inscriu in registrele sedintelor.
Ultima modificare: Vineri, 14 August 2009
Presedintele, utilizator
Legea nr. 61/1991 (Actualizata 2008), pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice:
[...]
Art. 2. - Constituie contraventie savarsirea oricareia dintre urmatoarele fapte, daca nu sunt comise in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:
[...]
29) tulburarea linistii locatarilor intre orele 22,00-8,00, prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localurile sau in sediile persoanelor juridice situate in imobile cu destinatia de locuinte sau in imediata vecinatate a acestora;


Ultima modificare: Vineri, 14 August 2009
ContSters61266, utilizator
in localurile sau in sediile persoanelor juridice situate in imobile cu destinatia de locuinte sau in imediata vecinatate a acestora;

Alte discuții în legătură

Tulburarea linistii...neintentionat haifa haifa Buna ziua, va rog sa-mi mentionati daca exista o baza legala privind respectarea orelor de liniste. Concret, vecinul de sub noi (tanar muzician, foarte ... (vezi toată discuția)
Turbez din cauza vecinului de deasupra ContSters170996 ContSters170996 stau la et 2 si vecinul de la 3 imi face viata amara, nu am fost pana acum la politie dar nu cred ca mai am mult. i-am lasat o scrisoare in posta in care il ... (vezi toată discuția)
Ore liniste bloc, care sunt? oldgeorge oldgeorge Buna ziua, Nu am reusit sa gasesc, poate nu am stiut. Va rog frumos sa-mi precizati unde sunt specificate orele de pastrare a linistii intr-un bloc. Din ce ... (vezi toată discuția)