avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Exercitarea autoritatii parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Exercitarea autoritatii parintesti

Buna seara,

va rog sa ma ajutati intr o problema. In cadrul procesului judecat de catre Judecatorie, s-a decis ca exercitarea autorit parintesti sa fie savarsita de catre ambii parinti, dar tatal copiilor nu a platit pensie alimentara de cateva luni, e violent cu toti din casa dar instanta nu a tinut cont de nimic. Ce sugestii imi dati pentru apel ? Mentionez ca avocatul e din oficiu si nu imi ofera asistenta juridica de calitate din cauza multitudinii de cazuri ce ii necesita timp indelungat. Va multumesc
Oricum e de rasul lumii, "amestecam" lucrurile daca vorbim despre drepturi si obligatiile corelative. Adica exercitam impreuna autoritatea parinteasca (respectiv luam decizii impreuna) dar pe.....banii mei!!! Iar asta in conditiile in care autoritatea parinteasca e definita drept ansamblu de drepturi si obligatii. Deci: in intelepciunea leguitorului, daca dintr-un "ansamblu" extragi o componenta, respectiv obligatia de intretinere, "anasamblu" ramane acelasi, nestirbit!!!
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iunie 2016
gi-jane2, moderator
Reamintiti-va sa actionati in acord cu binele copilului, si nu in acord cu propriile dumneavostra dezamagiri. Cati bani da tata nu are nimic de a face cu faptul ca este in interesul copilului ca celalalt parinte sa fie implicat in deciziile ce-l privesc. Fraza tata nu are dreptul sa ia decizii pe banii mei nu are nimic de a face cu copilul, ci cu probleme dvs cu fostul sot. Sunt cazuri nenumarate in care mama nu are niciun venit, dar ma indoiesc ca tatal ii spune "si ce daca esti mama, doar nu iei tu decizii cu privire la fiitu pe banii mei". Totodata, in majoritatea cazurilor, un tata prezent constant in viata copilului are si o contributie financiara consistenta. Copilul dvs. este o persoana diferita de dvs. si are nevoie sa aiba posibilitatea de a-si mentine relatia cu ambii parinti, indiferent de cati bani face unul sau altul.
againstPAS, citiţi vă rog postarea.
Doamna arată că are autoritate părintească comună, tatăl copiilor e violent cu toată familia şi, în plus, niciodată de la sentinţă nu a plătit pensia alimentară.
Binele copiilor nu este agresiunea fizică şi psihică şi violenţa. Violenţa asupra mamei şi copiilor este motiv legal pentru autoritate părintească unică, numai că trebuie demonstrată.Doamna n-a vorbit de alcoolism, dar şi acesta este motiv de autoritate părintească unică.
Binele copiilor nu este să mănânce răbdări şi să bea violenţă.

Art. 483 Cod Civil

Autoritatea părintească

(1) Autoritatea părintească este ansamblul de drepturi şi îndatoriri care privesc atât persoana, cât şi bunurile copilului şi aparţin în mod egal ambilor părinţi.

(2) Părinţii exercită autoritatea părintească numai în interesul superior al copilului, cu respectul datorat persoanei acestuia, şi îl asociază pe copil la toate deciziile care îl privesc, ţinând cont de vârsta şi de gradul său de maturitate.

(3) Ambii părinţi răspund pentru creşterea copiilor lor minori.

iar

Art. 499 Cod Civil

Obligaţia de întreţinere

(1) Tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.

Reiese clar că ÎNTREŢINEREA minorului este obligaţia părinţilor, în mod solidar, nu eu spun asta, ci legea.
Neplata pensiei alimentare reprezintă neîndeplinirea obligaţiilor părinteşti, ori cine nu-şi îndeplineşte obligaţiile, nu poate avea autoritate asupra copiilor.
Părinţii iau decizii în comun, dar aşa cum orice lege are şi norme de aplicare, şi deciziile luate în comun de părinţi trebuiesc însoţite de normele de aplicare[editat]
Un copil nu creşte cu sfaturi , indicaţii preţioase şi program de vizită.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iunie 2016
gi-jane2, moderator
Complet gresit dnule againstpas. Binele sau interesul copilului sunt definite de: conditiile lui de viata, calitatea mancarii, accesul la servicii medicale de calitate, educatia lui (inclusiv cea in afara programei scolare), calitatea petrecerii timpului liber, practicarea unui sport, etc. Lipsa participarii finaciare a tatalui sau o participare ridicola este evident in detrimentul interesului copilului, conducand la scaderea tuturor acestor parametrii. Cine ataca calitatea vietii unui copil nu poate avea dreptul la decizii privitoare la viata acestuia, intr-o tara normala sau macar guvernata de bun simt!
Șansele să schimbați hotărârea în apel sunt minime. Autoritatea părintească este o îndatorire părintească, nu-i un drept al părintelui, dreptul la autoritate părintească comună este al copilului, și interesul copilului primează să fie ghidat de ambii părinți. Juridic nu poate instanța să pedepsească tot copilul prin al deposeda de încă un drept al său, pentru că nu primește un alt drept cel de pensie pentru întreținere.
Dreptul copilului la autoritate părintească comună este independent de celălalt drept al său la pensie de întreținere, spune norma juridică.

Jurisprudența confirmă:
"Împrejurarea că tatăl nu a achitat contribuţia la creşterea şi educarea copilului său la care a fost obligat nu este relevantă pentru dreptul de a avea legături cu fiul său, acesta fiind independent de executarea obligaţiei de întreţinere a minorului a cărei încălcare este sancţionată de lege în alte modalităţi" (C.A. Alba lulia, s. min. şi fam., dec. civ. nr. 70/2008, portal.just.ro).
Ultima modificare: Joi, 2 Iunie 2016
Dapix, utilizator

Alte discuții în legătură

Custodie exclusiva risca22 risca22 Buna ziua.As dori sa stiu daca pot obtine custodia exclusiva a minorului.Noi fiind div din 2012 si avem custodie comuna.El fiind obligat sa plateasca pensie de ... (vezi toată discuția)
Exercitare autoritate parinteasca IulianaTeodor IulianaTeodor Buna seara. Am un baietel in varsta de 10 luni. Tatal sau, necasatoriti fiind, la 3 luni si jumatate de sarcina m-a dat afara din casa si mi-a cerut sa ... (vezi toată discuția)
Se mai poate obtine custodie unica? dragalinapostolachemihaela dragalinapostolachemihaela Am 2 copii de 12 ani si respectiv 17 ani.sunt despartita de tatal lor de multi ani.In momentul de fata sunt recasatorita iar de 3 ani am hotarare ... (vezi toată discuția)