va rog sa ma ajutati intr o problema. In cadrul procesului judecat de catre Judecatorie, s-a decis ca exercitarea autorit parintesti sa fie savarsita de catre ambii parinti, dar tatal copiilor nu a platit pensie alimentara de cateva luni, e violent cu toti din casa dar instanta nu a tinut cont de nimic. Ce sugestii imi dati pentru apel ? Mentionez ca avocatul e din oficiu si nu imi ofera asistenta juridica de calitate din cauza multitudinii de cazuri ce ii necesita timp indelungat. Va multumesc
Inteleg ca in cazurile in care mama e casnica si tatal plateste pensie alimentara, nu ar mai trebui sa se consulte cu fosta decizie pentru ca deh....pe banii lui......
Ca doar au postat aici pe forum atatea mame care stau acasa si multora li s-a parut firesc si normal sa se intretina din banii de pensie ai copilului.
Sau daca tatal ramane somer si nu plateste pensia, scrie in lege ca in lunile in care nu o plateste pierde custodia comuna? Nu mai are dreptul sa ia decizii?
Sau daca tatal nu se intelege cu mama, ar trebui sa nu mai aduca copilul inapoi la programul de vizita ca deh, nu se intelege cu aceasta si deci nu mai poate fi vorba de custodie comuna?
Tatal daca nu plateste pensie alimentara se pune poprire pe salariu. Ca sunt cazuri cand lucreaza la negru sau traieste din bisnita, sa fim realisti, sunt limitate.
Iar daca mama nu intreaba tatal despre concursul de muzica, acesta nu are cum sa stie ca are 200 de lei de dat.
Gresit dnule When si sunt convinsa ca dvs stiti ca este GRESIT! Chiar si codul civil recunoaste munca de femeie casnica ca forma de contributie la traiul familiei. Prin urmare, in situatia in care mama e casnica, e evident ca exista 2 componente:
1. Mama, si casnica fiind, are o sursa de venit (de exemplu chirie etc) deoarece tatal NU plateste pensie de intretinere mamei, ci copilului.
2. Ingrijirea 24 h/7 zile reprezinta o munca in beneficiul copilului, cunatificabila drept contributie!
Afirmatia ca mama s-ar intretine din gunoaiele de pensii de intretinere platite de minim 90% dintre tati e o afirmatie fara niciun suport in realitate.
Nu in ultimul rand, incapacitatea dovedita de multi tati de a fi capabili sa ofere propriului copil o prestatie de ascendent la nivel de primata, caci cimpanzeul isi hraneste puiul prin "vanatoare", este o imagine jalnica si ingretosatoare pentru specimene ce se pretind barbati!
Iar cand puiul pe care eu l-am crescut de la pampersi la calculator da tatalui flit la programul de vizitare, aceea nu se cheama alienare, se cheama consecinta neglijentei tale de parinte, care an de an de la biberon la scuter nu ti-a pasat daca copilul tau are ce manca, ce incalta, ce citi, cate lucruri normale (nu mofturi) si-a dorit, de cate ori s-a uitat cu jind la bicicleta colegului sau la jeansi vecinului si tu erai ocupat cu "plangerile", preocupat de "drepturile" tale, nu de ale copilului! Si copilul a inteles! Cum sa nu inteleaga cand a auzit de mii de ori: n-am bani, nu-mi ajung banii etc? Sau credeti ca de la 1 an la 10 ani copilul intelege doar ce vreti dvs sa inteleaga? Sau ca primeste doar ce informatii vrea eu sau dvs?
Nu va place ce scriu? Ar fi mai draguta o postare ipocrita cu texte duioase despre dragoste pe stomacul gol? Iaca ca nu-i o postare draguta, ci una realista!
Da, pe banii mei, asa cum v-am exemplificat punctual (cazul asigurarii medicale, si n-ati raspuns) nu luam decizii impreuna, caci pe banii mei decid doar eu, fie ca va place, fie ca nu.
Problema este ca valorile capitalismului ne plac selectiv.
De exemplu: in trecutul de rele amintiri toata lumea era obligata sa munceasca, nu putea avea mai multe proprietati etc. Ne place azi sa zicem "nu sunt obligat sa merg la munca" (corect de altfel), dar nu ne mai place si principiu " pe banii mei nu poti decide tu"!
E nedrept? e discriminatoriu? ce sa vezi, asa e viata! Zeci de mii de copii din Romania traiesc in saracie, fara acces la educatie si conditii jalnice de viata. De ce? Pentru ca parantii lor nu au bani! E nedrept? Fireste ca e nedrept! Si? Compenseaza cineva aceasta nedreptate? Nu. Dam din umeri si zicem: asa e viata. Apai chiar asa e!
Eu cred ca baiatul meu ar putea merge la Harvard. Poate capul si educatia lui nu sunt cu nimic mai prejos decat a altor studenti la Harvard. Dar ce sa vezi! n-am bani de Harvard. E o discriminare? Da e! Toata viata e o discriminare pe criterii economice. Nu traim in Utopia!
Cat priveste faptul ca legea nu presupune pierderea exercitiului autoritatii parintesti in comun, nu cand tatal e somer, caci si aici, asa e viata, si se poate intampla, ci cand sanatos fiind, ani de zile plateste copilului, de a carui iubire se topeste, vezi Doamne, 200 de lei pe luna, atunci legea ar trebui sa prevada! Caci ai adus pe lume un copil NU ca sa ai tu in privinta cui sa iei decizii, ci ca sa-l cresti si sa-l educi, NU sa-i scazi zilnic, in fiecare luna, in fiecare an, calitatea vietii printr-o pensie de mizerie, rod al fraudei tale morale si fiscale!
Intr-o zi poate veti intelege, sau poate nu, legatura cu copilul tau e una fireasca si trebuie sa fie curata, completa, responsabila, angajata. Iubirea copilului tau nu vine pe calea proceselor verbale ale executorului, nici pe cale penalitatilor, caci iubirea nu e rezultatul fortei si scandalului. Nici hotararile judecatoresti nu sunt izvoare de iubire. Sunteti orbiti de "drepturi", in loc sa fiti coplesiti de dragoste si responsabilitate parinteasca!
Care familie? Ca o mama care munceste si ea calca, si ea spala si are casa tot atat de curate cat una care sta acasa. Diferenta e ca mama care sta acasa are timp liber, cea care munceste nu are timp liber. Sa inteleg ca o mama care nu a muncit niciodata la varsta pensionarii primeste pensie? Ca eu asa inteleg din cespuneti dumneavoastra. Si ar trebui sa primeasca pensie ca ani de zile de vechime, nu?
1. Nu stiu la ce mama casnica cu chirie va referiti insa eu am in minte chiar aici pe forum o mama cu 3 copii casnica care nu se mai ajungea cu pensia platita de tata. Si era o pensie frumoasa. Insa la 4 personae, fara nici un effort din partea celuilalt copii sufereau.
2. Afirmatia mea nu e un gunoi fara nici o realitate. Impresia dumneavoastra este ca ar fi un gunoi afirmatia mea ceea ce este complet diferit. Modul in care dumneavoastra percepeti realitatea nu poate fi prezentat ca intocmai realitatea. Poate geamul pe care dumneavoastra va uitati afara e murdar, cine stie. Insa modul in care dumneavoastra percepeti unele lucruri nu e modul in care trebuie sa le percepem toti. Iar faptul ca o afirmatie nu va convine, nu o face mai putin adevarata doar pentru ca o denigrati.
Sunt perfect de accord cu dumneavoastra, tatal nu plateste pensie mamei, ci copilului. Atunci, o femeie care nu munceste, cum isi plateste mancarea, intretinerea? Mai ales daca tatal plateste 3000 lei. Da, cunosc caz. Dar tatal plateste ca sa poata pleca cu fata oridunde, oricand. Bine, are si de unde :-) Dar nu sunt banii copilului, isi intretine fosta sotie.
3.Vorbiti de ingrijire 24/7....cred ca va referiti probabil la o mama care alieneaza pentru ca una care nu alieneaza nu are de ce sa munceasca atata, ii mai pleaca copilul in vizita la tata ( vorbesc desigur de cazurile cu tati implicati in viata copilului).
4. Incapacitatea dovedita de multi tati cred ca e direct proportional cu incapacitatea dovedita a multor mame. E cam remiza. parerea mea. Dar da, la bani sau lipsa banilor castiga tatii. La aruncat in latrina dupa ce ii nasc, uitat de ei, cam acolo castiga mamele.
Asigurarea medicala optionala este traba celui care vrea sa o plateasca. Daca vrei sa operezi copilul de polipi atunci trebuie sa informezi si sa te consulti si cu celalalt parinte. exemplele date de dumneavoastra nu vizeaza custodia comuna doar pentru ca sunt legate de copil. Ma mir ca inca nu v-ati dat seama de asta. Asa cum daca eu vreau sa imi iau o canapea scumpa in casa, canapea pe care sta copilul, e drept, nu cer aprobarea fostei sotii ( theoretic, eu insurat inca)
Pe banii dumneavoastra proastasatului evident ca puteti face orice, cu copilul nu puteti face orice. Aici e buba, aici nu intelegeti. Banii nu sunt un motiv sa incalcati principiile custodiei commune.
Ca asa cum mama casnica vi se pare ok desi pe la alte subiecte sustineti ca nu poti creste un copil cu aer, luam si varianta ca tatii care nu muncesc sunt casnici. Dar cate doamne care nu primesc pensia alimentara ii suna ca sa ia copilul de la scoala, sa participle cu ceva?
Domnule When,
Discutia este inutila. Pentru ca oricum cand nu-l vrei pe celalalt in viata copilului tot ce face este gresit. Asa ca problema cu banii si autoritatea parinteasca este doar aparenta. Ca daca ar da bani pentru copil, atunci tot nu e un tata responsabil pentru ca incearca sa isi cumpere dragostea copilului cu bani. Daca vrea tata sa stea cu copilul casnic fiind sa zicem, nu se poate pentru ca un barbat adevarat merge la munca, nu sta cu copilul, deci nu putem cuantifica in bani faptul ca el sta cu copilul pentru ca figura paterna din casa nu sta acasa cu copilul. Punct. Singura cale acceptata este urmatoarea: trimiti bani (preferabil de la foarte multi in sus, daca nu ai, te descurci, iti iei 4, 5 joburi asta e) nu ai niciun drept legat de copil si poate, poate nu te vorbesc prea de rau de fata cu copilul si poate nu o sa te urasca prea tare. Dar sa vina si la tine si sa stea cu tine, nu, nu e bine ca daca o sa-i placa copilului la tine? Asa ca asta e, mamele castiga din aceste lupte, tatii pierd. End of story.
Domnule draga, ba fix asta fac si sa va zic de ce: Pentru ca dvs tatal (sper ca e clar ca e o adresare generica si nu una cu referire la persoana dvs) atunci cand contribuiti cu 200 de lei la viata copilului in defenitiv ma lasati sa fac exact ce vreau eu! Dvs ati decis ca eu sa fac cum o-i stii cu privire la : ce manaca copilul, ce imbraca, ce caiete are la scoala, cum poate participa cu un cadou la ziua unui coleg la care e invitat, etc. Nu va priveste ca acei bani au sau nu vreo legatura cu nevoile copilului! Si cand fac fix ce ma taie capul raportat la ghetele, capsunile, caietele, cascavalul, tabara, scoala de muzica etc a copilului, adica va derobati de orice responsabilitate, lasandu-mi-le mie in sarcina pe toate, ghici ce se intampla?! Tot dupa capul meu fac si cand vine vorba despre decizii cu privire la copil, caci dupa capul tau (generic desigur) copilul ar trai cu 400 de lei pe luna (200 de la tine si 200 de la mine) si cum nu ti-a pasat ce manaca la fel nu are ce sa-ti pese ca-l dau eu la japoneza! Acesta e rezultatul cand totul e doar responsabilitatea mea! La un moment dat, aceasta responsabilitate unica naste si drept unic. Caci cine comanda muzica plateste, si ce nu plateste nu comanda muzica! Cand n-ai obligatii, n-ai nici drepturi! Nu va place rezultatul? Ghnion! Mai faceti o plangere!
Custodie exclusiva
risca22
Buna ziua.As dori sa stiu daca pot obtine custodia exclusiva a minorului.Noi fiind div din 2012 si avem custodie comuna.El fiind obligat sa plateasca pensie de ... (vezi toată discuția)