avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 380 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... cand ma pot pensiona
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

cand ma pot pensiona

am o vechime de 24ani,11luni si 7 zile,am lucrat 20 de ani in conditii speciale si mi-sa acordat 10 ani de grupa,deci cumulat am 34ani 11 luni si 7 zile cotizati,cand ma pot pensiona pentru limita de varsta
Exista o diferenta intre vechimea efectiva si stagiul total de cotizare.
Din ce motiv a incetat raportul de serviciu ?
pensie de invaliditate
am lucrat 21 ani,6 luni si 18 zile in sistemul de aparare,ordine publica si siguranta nationala,din care 20 de ani 1 luna si 9 zile in conditii speciale de munca ,3 ani 4 luni si 19 zile grupa 2 de munca,normal la varsta de 48 de ani si 10 luni trebuia sa mi se acorde drept de pensionare pentru limita de varsta,din calculul casei sectoriale de pensii a mai reiese o lipsa de 23 de zile ,intrebarea mea care ma framanta este cum pot compensa aceasta perioada
revin cu o intrebare ,contractul de asigurare sociala incheiat cu casa de pensii pentru cotizare se considera vechime efectiva ,pentru ca la decizie i-mi spune ca trebuie sa am lucrati 25 de ani efectivi iar mie i-mi lipseste aproximativ o luna
Simultan cu vechimea efectiva de 25 de ani, trebuie sa va aflati in una din urmatoarele situatii:

Legea 223/2015

Art. 16
(1) Au dreptul la pensie de serviciu pentru limita de varsta militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, în activitate, care îndeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

.......sunt in activitate...................

Art. 17
(1) Au dreptul la pensie de serviciu anticipata militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, în activitate, care îndeplinesc cumulativ conditiile de vechime prevazute la Art. 16 alin. (1) lit. b), au împlinit varsta standard de pensionare pentru limita de varsta diminuata cu 5 ani si se afla în una dintre urmatoarele situatii:
a) sunt trecuti în rezerva ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a reorganizarii unor unitati si a reducerii unor functii din statele de organizare, precum si pentru alte motive sau nevoi ale institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitate nationala;
b) sunt trecuti în rezerva sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasarii ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de catre comisiile de expertiza medico-militara.

Art. 18
(1) Au dreptul la pensie de serviciu anticipata partiala militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, în activitate, care au o vechime efectiva de minimum 20 de ani, dintre care cel putin 10 ani vechime în serviciu, si care se afla în una dintre urmatoarele situatii:
a) sunt trecuti în rezerva ori au încetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizarii unor unitati si a reducerii unor functii din statele de organizare, precum si pentru alte motive sau nevoi ale institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale;
b) sunt trecuti în rezerva sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasarii ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de catre comisiile de expertiza medico-militara.

Art. 19
Militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, care la data trecerii în rezerva ori a încetarii raporturilor de serviciu nu îndeplinesc conditiile de acordare a unei pensii de serviciu, dar au o vechime în serviciu de cel putin 10 ani, beneficiaza de pensie de serviciu la împlinirea varstei standard de pensionare pentru limita de varsta prevazuta de prezenta lege, pentru numarul anilor de vechime în serviciu, stabiliti în conditiile Art. 3 lit. e), la care se adauga sporurile acordate conform Art. 24.

Pentru pensie de limita de varsta de serviciu trebuie sa indeplineasca conditiile de la art.16
Pentru pensie anticipata de serviciu trebuie sa indeplineasca conditiile de la art.18
Pentru pensie anticipata partiala de serviciu trebuie sa indeplineasca conditiile de la art.19

Se intelege ca atata timp in care nu va aflati in situatiile de mai sus, nu mai puteti sa va completati vechimea efectiva.

Alte discuții în legătură

Stagiu potential pensie de invaliditate militara legea 223/2015 modificata prin oug nr. 57/2015 dmoni dmoni Buna ziua, Va rog sa-mi raspundeti daca se acorda stagiu potential pentru pentru invaliditate in baza Legii nr. 223/2015 modificata si completata de ... (vezi toată discuția)
Reducere virsta standard de pensionare safety safety Va rog sa mi se precizeze daca pentru activitatea desfasurata in sistem militar(cadru militar in activitate/ofiţer) in perioada 01.04.1995-14.01.2013(17 ani ... (vezi toată discuția)
Activitate mai- pensie Giorgio33 Giorgio33 Buna seara, care sunt anii minim de activitate in MAI cu studii in Academia Tehnica Militara pentru a beneficia de pensie? Multumesc. (vezi toată discuția)